După ce a încasat deja sume de bani din PNRR, statul român vrea acum să renegocieze chiar acele jaloane. Mai exact, noile centrale pe gaze și energie solară din Oltenia nu vor fi gata până în 2026, deci nu putem închide minele de lignit până atunci, așa cum s-a angajat România atunci când a primit acordul de la Bruxelles pentru ajutorul de stat de 1,2 miliarde de euro acordat Complexului Energetic Oltenia. Autoritățile de la București trebuie acum să explice la Bruxelles ce s-a întâmplat și de ce avem nevoie de prelungirea termenului. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că au început anchete penale pe acest subiect.
Sebastian BurdujaFoto: Guvern
"Pentru a decala termenul de închidere a minelor de lignit este nevoie de modificarea în Parlament a Legii decarbonizării, ceea ce se poate face, însă avem nevoie să modificăm Planul de restructurare cu aprobarea Comisiei Europene, pentru că altfel va fi declarat ajutor de stat ilegal, iar un ajutor de stat ilegal de 1,2 miliarde de euro înseamnă finalul pentru Complexul Energetic Oltenia și nu putem risca acest scenariu, și înseamnă și o renegociere a PNRR, atenție, pentru jaloane pe care România deja a încasat sumele aferente, ceea ce nu cred că are precedent", a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o conferință de presă.
Transelectrica va realiza un studiu de adecvanță a sistemului, care va fi disponibil spre finalul anului viitor.
"Pe baza datelor din studiu tragem nădejde că vom avea noi argumente în fața Comisiei Europene pentru păstrarea în funcțiune a unor grupuri de la Turceni și Rovinari, deci și a exploatării lignitului, pentru o perioadă de timp", a precizat Burduja.
Ministrul a dat exemplul Poloniei, care a luat decizia de a păstra producția de cărbune până în 2049.
În cazul Olteniei, ar putea fi nevoie să mai folosim cărbune încă un an jumătate - doi în plus până ca noile capacități să poată fi puse în funcțiune.
"Dar, încă o dată, promisiunea a fost că ne străduim și prezentăm din perspectiva ministerului Energiei toate argumentele", a arătat Burduja.
Tot el a completat, mai târziu: "Trebuie să venim cu argumente din zona evenimentelor neprevăzute".
Întrebat ce a cauzat această întârziere și cine se face vinovat, ministrul a răspuns:
"Suntem într-un proces de analiză a ceea ce s-a întâmplat, există și o echipă a corpului de control acolo, au finalizat un raport parțial pe care l-am înaintat tuturor instituțiilor responsabile, inclusiv în sfera penală. Raportul vizează incidentul de securitate și modul în care s-au derulat anumite achiziții. Mai multe detalii nu pot să vă dau, pentru că sunt anchete penale în curs".