Săptămânalul german Der Spiegel spune că ”Firma elvețiană Ringier a declanșat o criză de încredere în zona media din Romania” chiar înaintea anului politic 2024.
”Libertatea presei în pericol” este titlul articolului despre România, publicat în cea mai recentă ediție a săptămânalului Der Spiegel. ”Jurnaliștii de la Libertatea și GSP i-au reproșat lui Ringier că a pus în pericol independența redacțională. Acuzația este că Ringier le-a cerut jurnaliștilor sa trimită, înainte de publicare, articole despre clienți importanți”.
”Jurnaliștii au reclamat probleme cu interesele legate de casele de pariuri sportive. În vară, redactorul-sef de la GSP și coordonatorul editorial Libertatea și GSP s-au opus abordării companiei. Rezultatul a fost concedierea redactorului-șef și închiderea ediției tipărite a cotidianului sportiv. În decembrie, coordonatorul editorial Cătălin Tolontan, un cunoscut jurnalist de investigații, a fost și el concediat”, mai scrie Spiegel.
În România vine anul 2024, cu patru alegeri
”Ringier a negat toate aceste acuzații”, consemnează revista din Germania. ”Această situație amenință fragila democrație a României: Libertatea este una dintre cele mai populare publicații românești”.
Cu peste 8 milioane de cititori unici pe lună și aproximativ 700.000 de cititori unici pe zi, siteul Libertatea ocupă locul 1 în 2023 ca număr de luni în care a fost lider la unici. La rândul său, GSP este siteul cu cel mai mare timp petrecut de public, dintre toate publicațiile românești, indiferent de profil.
Practic, toți redactorii-șefi și redactorii-șefi ai Libertatea și GSP au fost îndepărtați de Ringier sau au plecat, începând din momentul îndepărtării lui Cătălin Țepelin, pe 3 octombrie 2023.
Spiegel amintește că mișcările împotriva redacțiilor din România vin în condițiile în care, în 2024, românii votează un nou parlament și președinte. În plus, vor avea loc alegeri europarlamentare și alegeri locale.
”Ar putea promova corupția”
Presa europeană, printre care agenția AFP, cotidianul german Süddeutsche Zeitung, ziarele Ouest France și Le Croix din Franța, au relatat ceea ce se întâmplă în România cu accesul oamenilor la informațiile independente.
”Mai mult video, mai puțini jurnaliști”, a titrat recent cotidianul portughez Expresso în legătură cu strategia paneuropeană a Ringier. Expresso a publicat un articol în care l-a intervievat pe Robin Lingg, președintele Boardului Ringier Sports și oficialul venit la București când au început îndepărtările ziariștilor din România.
În Portugalia, au început procesele jurnaliștilor de la A Bola contra Ringier, notează Expresso, Lingg declarând că ”nu am făcut nimic ilegal”.
Ringier, parte a unei asociații de lobby pentru industria de pariuri
În România, zeci de profesori de jurnalism au atenționat că Ringier se află într-un ”conflict de interese activ” după ce a devenit public că Ringier este parte, în Bulgaria, a unei asociații de lobby pentru industria de pariuri: Bulgarian Gambling Association. Asociația a fost fondată în iulie 2020 de către omul de afaceri bulgar Stilian Shishkov, ”Senior partner” al Ringier. Publicația sportal.bg, care este membră a asociației de lobby, este deținută majoritar de Ringier și minoritar de către Stilian Shishkov.
Stilian Shishkov este acționar minoritar la GSP, lider al Ringier Sports și cel care conduce împreună cu Robin Lingg verticala de sport a Ringier.
Agenția de presă Reuters a scris că Bulgarian Gambling Association a intervenit public în favoarea industriei de pariuri când guvernul de la Sofia a pus problema închiderii cazinourilor.
”Lasă drum deschis pentru perpetuarea corupţiei şi încălcarea statului de drept”
În România, ”într-o scrisoare publică, 80 de organizații avertizează ca aceste concedieri făcute de către Ringier ar putea promova corupția sau pune în pericol liberă exprimare”, mai scrie Spiegel.
Săptămânalul german face trimitere la scrisoarea a zeci de oameni și instituții din societatea civilă din România, după concedierile multiple și după ce și redactorul-șef al Libertatea, Dan Duca, a demisionat.
”Absenţa jurnalismului incisiv creează condiţii pentru creşterea iliberalismului, a discursului extremist şi discriminatoriu şi lasă drum deschis pentru perpetuarea corupţiei şi încălcarea statului de drept. Ne exprimăm solidaritatea cu echipa Libertatea şi îi asigurăm că le vom fi alături în activităţile pe care vor alege să le întreprindă pentru a menţine mai departe jurnalismul independent”, au scris zecile de ONG-uri și personalități care au semnat apelul public din 15 decembrie, amintit de Spiegel.
În ultimele luni, printre ziariștii care au fost îndepărtați, concediați sau au demisionat din redacțiile Libertatea și GSP se numără: Mihnea Vasiliu, Iulia Roșu, Camelia Stan, Costin Ștucan, Cătălin Țepelin, Dan Udrea, Remus Răureanu, Adrian Florea, Vlad Nedelea, Cătălin Tolontan și Dan Duca. La începutul mișcărilor, Ringier a precizat că ”recunoaștem că momentul în care a fost luată această decizie, în contextul discuțiilor în curs despre libertatea și independența editorială, poate duce la neînțelegeri”, dar că motivele sunt ”pur manageriale și operaționale”.