În ultimii ani interesul pentru o alimentație sănătoasă a crescut simțitor. Nici nu este de mirare, având în vedere că suntem bombardați din toate părțile de aditivi alimentari, zaharuri, coloranți artificiali, etc. Din fericire există alternative naturale și sănătoase, unele dintre ele folosite de mii de ani, dar care ulterior au început să fie date uitării. Un astfel de produs este și spirulina albastră pe care aztecii o transformau în pulbere iar apoi o foloseau pentru a face din ea turte (acest lucru a fost consemnat de unul dintre soldații lui Hernan Cortes în secolul XVI). Despre spirulină nu s-a mai vorbit până în secolul XX când un psiholog belgian a menționat o turtă numită “dihe” consumată de un trib african din Chad despre care botanistul Jean Leonard a confirmat ulterior că este făcută din spirulină, el fiind primul cercetător care a studiat-o.
Ca o curiozitate, menționăm că NASA folosește spirulina ca supliment alimentar pentru astronauți în timpul zborurilor spațiale.
Ce este spirulina albastră
Spirulina albastră este extrasă din alga verde albăstruie denumită științific Arthrospira platensis, care crește în ape alcaline. Culoarea sa, un albastru vibrant, se datorează unui antioxidant numit ficocianină, antoxidant ce se găsește din abundență în alga menționată mai sus. Spre deosebire de “sora” ei, spirulina verde, spirulina albastră are un gust neutru iar această caracteristică a făcut ca spirulina albastră sub formă de pudră să fie folosită cu precădere în a preparara a diferite rețete, în primul rând pentru proprietățile ei benefice și apoi pentru culoarea minunată. Aici poți găsi spirulină albastră pudră organică, fără aditivi și fără coloranți.
Proprietățile spirulinei albastre
Pe lângă culoarea să vibrantă, spirulina albastră este o excelentă sursă de energie, fiind plină de nutrienți esențiali pentru o viață sănătoasă.Spirulina albastră pudră conține carbohidrați, grăsimi, proteine în proporție de 60%, vitamine și minerale.
Concret, în 100 de grame de pudră de spirulină albastră se regăsesc 57,7 g de proteine, 23,9 g de carbohidrați din care doar 3g sunt zaharuri și doar 7g grăsimi.
Nu vom detalia ce fel de proteine se regăsesc în spirulina albastră, însă nu putem sări peste tipurile de vitamine și minerale ce se găsesc în această pulbere. Vorbim despre vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, vitamina C, vitamina E și Vitamina K. În ceea ce privește mineralele, spirulina albastră are un conținut ridicat de calciu, potasiu, fier, magneziu, sodiu, fosfor, zinc și mangan.
O singură linguriță (7g) de spirulină albastră pudră acoperă: 20% din necesarul zilnic de riboflavină (vitamina B2), 47% din necesarul zilnic de cupru, 11% din necesarul zilnic de fier. În plus aceeași cantitate de pudră de spirulină albastră conține doar 20 de calorii și mai puțin de 2 g de carbohidrați fiind astfel un supliment ce poate fi consumat în curele de slăbire.
Spirulina albastră beneficii
Dacă cifrele de mai sus nu v-au convins cât este de benefic consumul de spirulina albastră, vă mai spunem că numeroase studii au arătat că datorită abundenței de minerale, vitamine și aminoacizi, spirulina albastră are nenumărate beneficii pentru sănătate.
Antiinflamator și antioxidant
Ficocianina, antioxidantul care este responsabil de culoarea spirulinei albastre, luptă împotriva stresului oxidativ blocând producția de molecule care provoacă inflamații. Acest lucru este important și pentru că oxidarea celulelor este asociată cu apariția unor boli grave cum ar fi bolile cardiace sau cancerul.
Reduce colesterolul
Anumite studii au demonstrat că spirulina albastră contribuie la scăderea nivelului de trigliceride din organism și în același timp ajută la creșterea nivelului de “colesterol bun”
Adjuvant în combaterea cancerului
Deși studiile sunt încă în desfășurare, există dovezi că spirulina albastră are proprietăți anti-cancerigene. Anumite studii făcute pe animale au arătat că spirulina reduce frecvența apariției cancerului și contribuie la micșorarea tumorilor cancerigene.
Spirulina albastră este o sursă importantă de proteine
Conținutul ridicat de proteine pe de o parte și cantitatea mică de carbohidrați, pe de alta, recomandă spirulina albastră că sursă importantă de energie dar și ca adjuvant în curele de slăbire. În atare situații este recomandat că spirulina albastră să fie consumată cu 30 de minute înainte de masă. Astfel senzația de sațietate se va instala mai repede iar cei ce vor să slăbească se vor simți sătui pentru o perioadă mai lungă. În plus, proteinele din spirulină sunt solubile în apă și vor fi asimilate de organism mult mai rapid decât proteinele din carne.
Spirulina albastră poate ameliora simptomele rinitelor alergice
Spirulina este deja folosită că alternativă în tratamentul rinitelor alergice. Se pare că spirulina este mai eficientă decât cetirizina, un antihistaminic folosit în tratamentul alergiilor.
Combate anemia
Un studiu făcut pe oameni în vârstă a demonstrat că spirulina poate fi folosită pentru combaterea anemiei. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de fier din spirulina albastră. In 2020 s-a descoperit că spirulina poate ameliora efectele anemiei la femeile gravide, în al doilea trimestru de sarcină. Iar un alt studiu realizat în 2021 a demonstrat că spirulina albastră poate fi folosită pentru a combate efectele deficiențelor de fier la copii.
Pentru a beneficia de proprietățile spirulinei albastre o poți consuma în limonade, shake-uri și smoothy-uri, o poți adăuga în rețetele de creme sau budinci, o poți folosi atunci când prepari frișcă sau latte-uri, clătite sau brioșe, etc. Gustul său neutru nu va afecta gustul final al preparatului tău însă efectul vizual va fi unul spectaculos și extrem de atractiv mai ales pentru cei mici. La Matcha Bar poți găsi spirulina albastră pudră sau alte pudre vegane cum este pudra de acai sau pudra de cartof mov.
Sursa foto: pexels.com