Sprijin pentru Ucraina din partea majorității liderilor statelor UE. Ungaria, Austria, Slovacia și Italia și-au exprimat rezerve

acum 11 luni 68

Viktor Orban, premierul Ungariei, şi-a reiterat joi opoziţia faţă de începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, diminuând speranţele că ar putea fi convins să se răzgândească de liderii UE, care şi-au exprimat încă o dată în număr mare sprijinul faţă de statul aflat în război cu Rusia, relatează DPA, citată de Agerpres.


„Nu există niciun motiv să negociem acum aderarea Ucrainei. Am stabilit şapte precondiţii şi chiar conform evaluării Comisiei (Europene) trei din şapte nu au fost îndeplinite. Trebuie să revenim mai târziu asupra chestiunii, când precondiţiile vor fi îndeplinite de ucraineni", a declarat Viktor Orban.


Un diplomat european de rang înalt a declarat pentru Euractiv, că, în afara Ungariei, și-au exprimat rezerve Slovacia, Austria şi Italia.


Asta în condițiile în care Austria conduce un grup de ţări care sunt favorabile deschiderii negocierilor de aderare cu Bosnia-Herţegovina, care însă nu a îndeplinit criteriile necesare, potrivit Comisiei Europene.


În schimb, mai mulți lideri ai statelor Uniunii Europene și-au exprimat sprijinul puternic pentru Ucraina, la sosirea la summit-ul UE de la Bruxelles.


„Consensul în favoarea Ucrainei ar fi un semn foarte important pentru Kiev şi Moscova. Este important să fie trimis un un semn clar de sprijin. Un semn îndreptat către cetăţenii curajoşi din Ucraina care îşi apără ţara. Un semnal care este îndreptat şi către preşedintele rus, care trebuie să ştie că nu poate conta pe slăbirea sprijinului UE şi al statelor ei membre pentru Ucraina”, a spus cancelarul german Olaf Scholz.


Premierul olandez Mark Rutte a spus că Kievul merită declanşarea negocierilor de aderare la UE, precizând că o decizie pozitivă asupra pachetului de ajutor de 50 de miliarde de euro este de asemenea crucial, în condiţiile în care ajutorul american pentru Ucraina este blocat de Congresul SUA.


De asemenea, premierul estonian Kaja Kallas a atras atenţia că negocierile de aderare durează de obicei mai mulţi ani, motiv pentru care decizia de a începe negocierile nu ar trebui întârziată, iar omologul său belgian, Alexander De Croo, a afirmat că Ucraina a făcut „un efort imens în ultimele luni şi trebuie cu adevărat să aplaud această muncă”.Legate de începerea negocierilor de aderare cu Kievul, sunt posibile decizii similare şi pentru Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina.


Executivul UE a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova în noiembrie în pofida acestor neajunsuri. Ucraina a promis să implementeze reformele nerezolvate în următoarele luni.


Liderii UE trebuie să decidă în unanimitate în privinţa declanşării negocierilor de aderare cu Kievul şi asupra unui ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Kiev, căruia Ungaria i se opune de asemenea.


FOTO: Profimedia


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/sprijin-pentru-ucraina-din-partea-majoritatii-liderilor-statelor-ue-ungaria-austria-slovacia-si-italia-si-au-exprimat-rezerve-4748662

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.