Deputatul Florin Roman susține că PNL i-a cerut ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, să renunțe la ideea avertizorului fiscal, prin care erau răsplătiți cei care denunțau evazioniștii, și să elimine orice ambiguitate privind impozitarea Pilonului 2 de pensii.
Liberalii descriu anumite intervenții ale ministrului Boloș drept stângăcii de comunicare. Printre acestea și cea legată de avertizorul fiscal.
„Nu pot să zic că partidul nu a fost informat, a fost făcută o referire la întâlnirile pe care le avem cu ministrul Boloș, dar nu a fost luată o decizie. Deciziile se iau după ce există și partea de susținere politică. În acest caz, a fost vorba de o stângăcie de comunicare”, a declarat, marți, la Parlament, deputatul Florin Roman.
El a precizat că i-a fost comunicat ministrului de Finanțe că PNL nu susține, în actuala formă, proiectul privind avertizorul fiscal.
„Combaterea evaziunii fiscale se face în vămi prin instalarea scanerelor și scanarea tuturor containerelor care intră în România, prin combaterea evaziunii fiscale pe zona de legume-fructe, petrol, produse minerale și energetice. Doar unu din patru contribuabili își plătesc birurile în România, digitalizarea ANAF trebuie să îl găsească măcar pe al doilea”, a subliniat deputatul liberal.
Potrivit acestuia, nu a existat o decizie nici în Coaliție pentru introducerea avertizorului fiscal.
Ministrul Boloș anunțase pe Facebook, săptămâna trecută, că măsura este implementată cu succes în Canada, SUA, Germania sau Franța.
„Este însă un punct de plecare: ca cetățenii să facă și ei front comun împotriva practicilor fiscale ilegale”, a scris Marcel Boloș. Ministrul dorea ca persoanele care denunță evazioniștii să fie recompensate cu o parte din valoarea fraudei.
Problema apărută la Pilonul 2 de pensii
O altă solicitare a PNL către propriul ministru a fost să apere Pilonul 2 de pensii.
„PNL nu susține sub nicio formă impozitarea progresivă a pensiilor private. Dacă inițiatorul, ministerul Muncii, nu va reveni asupra neclarităților reale care au apărut în spațiul public atunci l-am mandatat pe ministrul Boloș ca în ordonanța trenuleț de la finalul anului să proroge și să excepteze pilonul 2, 3 și 4 de la aceste prevederi pentru a nu exista niciun fel de discuție că ele ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024”, a comunicat Florin Roman după o întâlnire cu ministrul de Finanțe și cu grupul de lucru din PNL.
Asociația administratorilor fondurilor private de pensii au avertizat, luni, că există o ambiguitate în Codul Fiscal, care ar putea conduce la impozitarea progresivă a câștigurilor de capital din fondurile private de pensii.
Liberalii au depus și în Parlament un proiect de lege prin care se elimină dubla impozitare a banilor din pilonul 2 de pensii. Potrivit proiectului va fi plătită doar „acea parte de câștig în urma investițiilor făcute, nu partea de cotizare”.
„Proiectul va ajunge până la finele anului, cu susținerea ministerului de finanțe, la votul final. De anul viitor să nu existe o dublă impozitare pentru cele 8 milioane de români care muncesc cinstit în această țară și contribuie la pilonul 2 de pensii”, a spus Roman.