Modulul de aterizare Peregrine 1, care transportă echipamente științifice ale NASA, este în drum spre Lună, după lansarea cu succes a rachetei Vulcan Centaur de la Cape Canaveral, Florida, scrie The Guardian.
Misiunea marchează două premiere: folosirea pentru prima oară a rachetei Vulcan, dezvoltată de concernul United Launch Alliance (ULA) - un joint-venture Boeing și Lockheed Martin, precum și prima misiune a SUA pe Lună după celebrele Apollo.
Racheta a lansat vehiculul lunar numit Peregrine, construit de firma privată Astrorobotic, cu sprijinul NASA.
We have liftoff! The first American commercial robotic launch to the Moon will deliver science instruments to study its surface, a critical part of preparing for future #Artemis missions. https://t.co/KoOZjXvqjD pic.twitter.com/Vo2Dnn6TwA
— NASA (@NASA) January 8, 2024Aselenizarea este așteptată pe 23 februarie, când, dacă se va încheia cu succes, Astrobotic va deveni prima companie privată care reușește să ajungă pe suprafața Lunii.
Aceasta este prima misiune dintre cele planificate de NASA în cadrul inițiativei Commercial Lunar Payload Services, prin care agenția spațială americană plătește companii private pentru a livra echipamente științifice pe Lună.
Robotul spațial transportă cinci instrumente ştiinţifice ale NASA, care vor măsura nivelul de radiații, suprafața stratului de gheață de la sol, câmpul magnetic și stratul extrem de subțire de gaz numit exosferă. Aceste informații vor ajuta NASA să minimizeze riscurilor viitoarelor sale misiuni din programul Artemis, prin care își dorește să retrimită un echipaj uman pe suprafața Lunii până în 2025.
Pe lângă instrumentețe științifice, la bordul modului spațial se află și alte obiecte care nu au legătură cu misiunea, precum o monedă „încărcată cu un Bitcoin” și o „capsulă japoneză cu vise lunare" care conține 185.872 de mesaje de la copii din întreaga lume. Totodată, la bord se află și cenușa mai multor persoane, inclusiv ale unor actori din seria Star Trek.