Datele sugerează că persoanele care au fost spitalizate din cauza gripei prezintă un risc crescut de a avea probleme de sănătate pe termen lung, similar cu cele care suferă de COVID de lungă durată, scrie The Guardian.
În timp ce simptomele asociate cu o astfel de „gripă de lungă durată” par să fie mai concentrate asupra plămânilor decât simptomele COVID, în ambele cazuri riscul de deces și invaliditate a fost mai mare în lunile de după infectare decât în primele 30 de zile.
„Este foarte clar că gripa lungă este mai rea decât gripa, iar COVID-ul lung este mai rău decât COVID-ul”, a declarat dr. Ziyad Al-Aly, epidemiolog clinician la Universitatea Washington din St. Louis, Missouri, care a condus cercetarea.
El a fost motivat să studieze fenomenul după ce a observat amploarea bolii pe termen lung cu care se confruntă persoanele care s-au vindecat de COVID.
„În urmă cu cinci ani, nu mi-ar fi trecut prin cap să examinez posibilitatea unei «gripe lungi». Dar una dintre lecțiile importante pe care le-am învățat din această pandemie este că un virus despre care cu toții am crezut inițial că ar putea provoca doar boli acute lasă milioane de oameni cu COVID de lungă durată”, a spus el.
„Ne-am întrebat dacă acest lucru s-ar putea întâmpla și cu alte boli. S-ar putea ca acest lucru să se întâmple cu gripa, de exemplu?".
Pentru a investiga, Al-Aly și colegii săi au analizat dosarele medicale de la 81.280 de pacienți americani care au fost spitalizați cu COVID și 10.985 care au fost spitalizați cu gripă sezonieră, urmărindu-i timp de cel puțin 18 luni pentru a afla despre riscurile lor de deces, de reinternare în spital și comorbiditățile.
Cercetarea, publicată în revista Lancet Infectious Diseases, a constatat că, deși pacienții cu COVID s-au confruntat cu un risc mai mare de deces sau de reinternare în spital în următoarele 18 luni, ambele infecții au implicat un risc semnificativ de invaliditate și îmbolnăvire.
În ambele cazuri, mai mult de jumătate din decese și dizabilități au survenit în lunile de după infecție, spre deosebire de primele 30 de zile.
Și în timp ce simptomele asociate cu gripa lungă au fost mai degrabă centrate pe plămâni - de exemplu, dificultăți de respirație sau tuse - în comparație cu pacienții cu COVID, ambele grupuri au prezentat un risc mai mare de oboseală, probleme cardiovasculare, gastrointestinale și neurologice și simptome asociate cu alte sisteme de organe în lunile următoare.
Studiul nu a fost conceput pentru a identifica ce proporție dintre cei spitalizați cu gripă ajung să dezvolte probleme de sănătate ulterioare sau dacă anumite grupuri sunt mai expuse la un risc mai mare, iar acest lucru este un aspect pe care echipa speră să îl investigheze în lunile următoare.
De asemenea, nu este clar în ce măsură persoanele care fac gripă, dar nu sunt spitalizate, dezvoltă probleme de sănătate în continuare.
Pentru moment, Al-Aly a declarat că lucrul cel mai important este să încercăm să reducem riscul de spitalizare din cauza acestor boli, prin vaccinare și, în cazul COVID, prin medicamente antivirale.