Studiu din India: Aerul poluat crește riscul de diabet tip 2. Care este explicația

acum 1 an 153

Inhalarea aerului poluat crește riscul de diabet de tip 2, potrivit primului studiu de acest gen realizat în India. Cercetările făcute în Delhi și în orașul Chennai din sudul țării au constatat că inhalarea particulelor PM2,5 a dus la creșterea nivelului de zahăr din sânge și la creșterea incidenței diabetului de tip 2.


Potrivit studiului citat de The Guardian, atunci când sunt inhalate, particulele PM2,5 - care sunt de 30 de ori mai subțiri decât un fir de păr - pot pătrunde în fluxul sanguin și pot provoca mai multe boli respiratorii și cardiovasculare.


Studiul face parte din cercetările în curs de desfășurare privind bolile cronice din India, care au început în 2010.


Acesta este primul care se concentrează asupra legăturii dintre expunerea la PM2,5 din mediul ambiant și diabetul de tip 2 în India, una dintre cele mai afectate țări din lume în ceea ce privește poluarea aerului.


Conform studiului, nivelurile medii anuale de PM2,5 în Delhi au fost de 82-100μg/m3, iar în Chennai de 30-40μg/m3, de multe ori peste limitele OMS de 5μg/m3. Standardele naționale de calitate a aerului din India sunt de 40μg/m3.


În India există, de asemenea, o rată ridicată a bolilor netransmisibile, inclusiv diabetul, hipertensiunea și bolile de inimă; 11,4% din populație - 101 milioane de persoane - trăiesc cu diabet, iar aproximativ 136 de milioane sunt prediabetici, potrivit unui articol publicat în Lancet în iunie.


Prevalența medie a diabetului în Uniunea Europeană a fost de 6,2% în 2019, iar în Marea Britanie de 8,6% în 2016.


Studiul Lancet a constatat că prevalența diabetului în India este mai mare decât estimările anterioare și a arătat un număr mai mare de diabetici în mediul urban decât în cel rural.


În cadrul studiului BMJ, cercetătorii au urmărit o cohortă de 12.000 de bărbați și femei din Delhi și Chennai din 2010 până în 2017 și le-au măsurat periodic nivelul de zahăr din sânge. Folosind date din satelit și modele de expunere la poluarea aerului, ei au determinat poluarea aerului din localitatea fiecărui participant în perioada respectivă.


Aceștia au constatat că o lună de expunere la PM2,5 a dus la niveluri ridicate de zahăr din sânge, iar expunerea prelungită de un an sau mai mult a dus la creșterea riscului de diabet. Ei au constatat că pentru fiecare creștere de 10μg/m3 a nivelului mediu anual de PM2,5 în cele două orașe, riscul de diabet a crescut cu 22%.


„Având în vedere fiziopatologia indienilor - IMC scăzut cu o proporție mare de grăsimi - suntem mai predispuși la diabet decât populația occidentală", a declarat Siddhartha Mandal, cercetător principal al studiului și cercetător la Centrul pentru Controlul Bolilor Cronice din Delhi.


Adăugarea poluării aerului - un factor de mediu - cu schimbările stilului de viață din ultimii 20-30 de ani alimentează povara tot mai mare a diabetului, a spus el.


Un alt studiu efectuat pe aceeași cohortă din Delhi a constatat că expunerea medie anuală la PM2,5 în Delhi (92 μg/m3) a dus la creșterea nivelului tensiunii arteriale și la o probabilitate mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială.


Împreună, studiile arată că nivelurile mai mari decât cele sigure de PM2,5 din aerul din orașele indiene provoacă diabet și hipertensiune care ar putea duce la ateroscleroză (acumularea de depozite de grăsime în artere), atacuri de cord și insuficiențe cardiace, a declarat Mandal.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/studiu-india-aer-poluat-diabet-4706298

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.