Cercetătorii de la Centrul de Cercetare în Nutriție Umană Jean Mayer (HNRCA) din cadrul Universității Tufts au descoperit, într-un studiu făcut pe șoareci de vârstă medie, că un aport insuficient de vitamina K, găsită preponderent în legume cu frunze verzi precum varza de Bruxelles, broccoli, mazăre verde, kale și spanac, poate duce la un declin cognitiv vizibil.
„Vitamina K pare să aibă un efect protector. Cercetarea noastră încearcă să înțeleagă mecanismul care stă la baza acestui efect, astfel încât într-o zi să putem viza în mod specific aceste mecanisme”, a declarat Tong Zheng, autorul principal al studiului, citat de SciTechDaily.
În cadrul experimentelor, șoarecii cu deficit de vitamina K aveau o capacitate redusă de a distinge între obiecte familiare și noi, indicând o memorie afectată. De asemenea, au avut nevoie de mai mult timp pentru a învăța locația unei platforme ascunse într-un bazin cu apă, comparat...