Președintele american Joe Biden a precizat că SUA au transmis un „mesaj privat” Iranului despre rebelii Houthi din Yemen, după ce SUA au efectuat o a doua lovitură asupra grupării, relatează BBC.
„L-am livrat în mod privat și suntem încrezători că suntem bine pregătiți”, a spus președintele american fără a oferi alte detalii.
Iranul neagă implicarea în atacurile Houthi asupra navelor din Marea Roșie. Cu toate acestea, Teheranul este suspectat că le-a furnizat rebelilor arme, iar SUA susțin că serviciile de informații iraniene sunt esențiale pentru a le permite să ia la țintă nave.
Atacurile aeriene executate de Marea Britanie și SUA au vizat, la primele ore ale zilei de vineri, aproape 30 de poziții Houthi. Ele s-au desfășurat cu sprijinul aliaților occidentali, inclusiv Australia și Canada. Sâmbătă, Comandamentul Central al SUA a declarat că a efectuat o nouă lovitură asupra unei ținte Houthi din Yemen, folosind rachete de croazieră Tomahawk.
Ministrul britanic de externe, David Cameron, a apreciat că Marea Britanie „nu a avut de ales” decât să ia măsuri militare împotriva rebelilor din Yemen, ca răspuns la atacurile lor asupra navelor din Marea Roșie.
Într-o opinie semnată în publicația Telegraph, el a spus că prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a fost de acord cu o solicitare a SUA de a ajuta la atacurile „limitate și direcționate” împotriva Houthi.
Un purtător de cuvânt Houthi a declarat pentru Reuters că atacurile nu au avut un impact semnificativ asupra capacității grupului de a afecta transportul maritim prin Marea Roșie.
Houthi sunt un grup armat format dintr-o subsectă a minorității musulmane șiite din Yemen, Zaidi. Majoritatea yemeniților trăiesc în zone aflate sub controlul Houthi. Pe lângă Sanaa și nordul Yemenului, Houthi controlează coasta Mării Roșii.
Linia oficială a guvernelor occidentale este că atacurile aeriene asupra țintelor Houthi sunt separate de războiul din Gaza. Ele sunt „un răspuns necesar și proporțional” la atacurile Houthi neprovocate asupra transporturilor comerciale din Marea Roșie. Aproximativ 15% din comerțul maritim global trece prin Marea Roșie
În Yemen și în lumea arabă în general, situația este privită diferit. Mai exact, aceste țări acuză că SUA și Marea Britanie se alătură războiului din Gaza de partea Israelului, deoarece Houthi au anunțat că acțiunile lor sunt solidare cu Hamas și cu poporul din Gaza.