Statele Unite au anunţat joi, 2 octombrie, o nouă serie de sancţiuni ce au ca ţintă Rusia, o parte din aceste restricţii fiind decise împotriva companiilor din diverse ţări care au legături comerciale cu industria militară rusă, informează agențiile Reuters și AFP, preluate de Agerpres.
Noile sancțiuni vin în contextul în care Washingtonul încearcă să îngreuneze activitatea complexului militar-industrial rus, mai ales producţia de arme ce înglobează tehnologii avansate şi care sunt folosite în războiul din Ucraina.
Departamentul american al Trezoreriei a anunţat consolidarea sancţiunilor împotriva a 130 de persoane şi entităţi implicate în schimburile comerciale cu Rusia prin care aceasta din urmă obţine "tehnologii şi echipamente necesare" efortului de război în Ucraina.
Potrivit Ministerului american de Finanţe, Rusia profită de legăturile sale comerciale cu China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite (EAU), ţări devenite "noduri comerciale pentru exportul, reexportul şi transferul către Rusia de tehnologii şi echipamente străine".
Prin urmare, circa 20 de companii din EAU, 10 din Turcia şi 3 din China au fost incluse acum pe lista americană a sancţiunilor.
Dronele Lancet au provocat mari pierderi armatei ucrainene
Noile sancţiuni vizează de asemenea entităţi şi persoane fizice implicate în comerţul cu materiale şi tehnologii obţinute din străinătate, precum şi în activitatea de cercetare-dezvoltare.
O atenţie deosebită în noua serie de sancţiuni are în vedere reţeaua de companii şi persoane implicate în achiziţia de materiale şi componente destinate fabricării dronelor de atac ruseşti, mai ales dronele KUB-BLA şi Lancet, cele din urmă provocând mari pierderi armatei ucrainene.
Sectorul energetic al Rusiei, vizat și el în mod special de noile sancțiuni
Pe lângă producţia rusă de armament, noul set de sancţiuni americane cuprinde şapte bănci ruse şi mai mulţi responsabili bancari ruşi, precum şi sectoarele energetic şi minier ale Rusiei, în special proiectul Arctic-2 LNG de transport al gazelor naturale lichefiate (GNL) destinate exportului, Washingtonul motivând că astfel va fi diminuată capacitatea Moscovei de a finanţa războiul.
Statele Unite, devenite un mare exportator de GNL către Europa după ce sancţiunile contra Rusiei şi sabotajul asupra conductelor Nord Stream au oprit livrarea gazului natural rusesc către ţările UE, încearcă să reducă exporturile de GNL rusesc spre Europa, exporturi care până în prezent nu au fost afectate, mai scrie Reuters.
Companiile şi persoanele vizate de toate aceste sancţiuni vor avea îngheţate activele deţinute în SUA, iar orice companie sau cetăţean din SUA vor avea interdicţie de a avea legături de afaceri cu acestea.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina