Un studiu recent al rețelei Pesticide Action Network (PAN) Europe a identificat o creștere alarmantă a concentrației acidului trifluoroacetic (TFA), o așa-numită „substanță chimică eternă”, în vinurile europene, scrie The Guardian.
TFA, un produs secundar al PFAS (substanțe chimice sintetice), este asociat cu potențiale probleme de fertilitate și a fost detectat la niveluri mult mai mari în vinurile produse după 2010 decât în cele din deceniile anterioare.
Cercetătorii au testat 49 de vinuri comerciale din Europa, comparând sortimentele vechi cu cele recente. Vinurile produse înainte de 1988 nu conțineau urme de TFA, în timp ce cele din perioada 2021–2024 prezentau o concentrație medie de 121 µg/l – o creștere drastică față de perioada 1988 – 2010, când...
SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.
Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).
Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.