Țara noastră, aur poartă… Iată, acum, avem și o hartă digitală! Ce facem cu această resursă?

acum 1 an 77

La început a fost un vis, iar acum avem o hartă digitală a apelor minerale, a apelor termale din ţară, cele mai bune. Se numește Balneomap și cuprinde 121 de localităţi şi 500 de de izvoare, ape termale, ape minerale şi lacuri terapeutice.

 Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely. „Din 2014, oameni inimoşi care ştiau ce înseamnă turism balnear au înfiinţat acest cluster (Clusterul Regional Balneoturistic Transylvania, n.r). Atunci a fost numai la nivel de vis sau ce ar trebui să facem, dar iată, acum, avem o hartă digitală a apelor minerale, a apelor termale pe ţară – şi aceasta este un „never ending story, adică nu se va termina probabil niciodată sau pentru că totdeauna pot să completezi. (…)

În România sunt cele mai bune şi diversificate ape minerale din Europa, dar ce facem cu această resursă extraordinară?”, a menţionat Laszlo Borbely, la conferinţa „Dezvoltare Durabilă prin Valorificarea Resurselor Balneare”, în cadrul căreia a fost prezentat proiectul Balneomap.

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a menţionat că unele zone cu resurse balneare se închid, iar altele sunt în paragină, cum este Vâlcele.

„La Vâlcele era şi un cazinou acum 100 de ani. Turiştii aveau câte un pahar legat de gât pentru că se duceau în diferite locuri şi gustau apa minerală”, a menţionat Laszlo Borbely.

Potrivit acestuia, peste 60.000 de bilete de tratament au fost decontate, în 2023, ceea ce înseamnă că zeci de mii de oameni au posibilitatea să se ducă în aceste zone.

Conform iniţiatorilor proiectului, Balneomap este a hartă digitală interactivă dedicată resurselor balneare, cum ar fi: izvoare, ape minerale, lacuri terapeutice, mofete, surse de nămol, zone cu potenţial balnear şi povestea acestora. Scopul platformei este să aducă oamenii mai aproape de aceste leacuri care servesc la menţinerea sănătăţii în mod natural, în spiritul culturii balneare de odinioară. „Ştiinţa şi arta balneară explorează şi valorifică potenţialul terapeutic ale resurselor naturale. Doar prin cooperarea strânsă între actorii din domeniu: factorii de decizie, operatorii economici, cercetătorii, oamenii de ştiinţă şi formatori de opinei, precum şi comunităţile locale pot să determine prin acţiune comună o revitalizare a balneologiei astfel încât să devină din nou parte integrantă a ecosistemului naţional al bunăstării”, susţin iniţiatorii proiectului.

 

 

 

 

The post Țara noastră, aur poartă… Iată, acum, avem și o hartă digitală! Ce facem cu această resursă? appeared first on Cotidianul RO.

Sursa: https://www.cotidianul.ro/tara-noastra-aur-poarta-iata-acum-avem-si-o-harta-digitala-ce-facem-cu-aceasta-resursa/

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.