Washingtonul se teme că o invazie terestră israeliană în Gaza ar putea provoca un număr uriaș de victime printre civili. În plus, administrația Biden crede că armata israeliană nu are încă o strategie militară clară pentru a atinge obiectivul premierului Benjamin Netanyahu de a eradica Hamas, scriu New York Times și Axios.
Oficialii de la Casa Albă sunt îngrijorați de faptul că Israelul nu are obiective militare realizabile în Gaza și că armata sa (IDF) nu este încă pregătită să lanseze o invazie terestră cu un plan care să funcționeze, au declarat oficiali de rang înalt ai administrației, citați de New York Times.
În vreme ce secretarul apărării Lloyd Austin a discutat despre acest lucru cu omologul său israelian, Yoav Gallant, reprezentanții administrației Biden au insistat asupra faptului că SUA nu au spus Israelului ce să facă și că susțin în continuare invazia terestră.
Și totuși, Pentagonul l-a trimis deja în Israel pe generalul-locotenent James Glynn, împreună cu alți ofițeri, pentru a-i ajuta pe oficialii IDF cu provocările unui război urban, scrie site-ul american de știri și analize Axios.
Trimiterea lui Glynn nu este întâmplătoare. Membru al Corpului de Infanterie Marină, generalul a ajutat anterior la coordonarea forțelor speciale în lupta împotriva Statului Islamic și a avut un rol important în timpul luptelor intense din Fallujah, Irak.
Glynn, scrie și The Guardian, îi va consilia de asemenea pe israelieni pentru a-i ajuta să reducă victimele civile, a declarat un oficial american pentru Associated Press, sub acoperirea anonimatului.
Glynn și ceilalți ofițeri militari care consiliază Israelul „au o experiență adecvată pentru tipurile de operațiuni pe care Israelul le desfășoară”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate națională, John Kirby, în cadrul unui briefing la Casa Albă.
Consilierii americani nu vor fi implicați în niciun fel de lupte, a precizat oficialul american.
Ce model de ofensivă va alege Israelul?
Secretarul apărării Lloyd Austin a declarat, la ABC News, că l-a încurajat pe omologul său israelian să „își desfășoare operațiunile în conformitate cu legile războiului”. Asta în condițiile în care oficialii americani au devenit din ce în ce mai îngrijorați că o invazie terestră în Gaza ar putea duce la pierderi uriașe de vieți, în rândul civililor.
Dar Washingtonul este de asemenea îngrijorat de faptul că IDF nu are încă o strategie militară clară pentru a atinge obiectivul premierului Benjamin Netanyahu de a eradica Hamas. În discuțiile cu oficialii israelieni, oficialii americani au declarat că nu au văzut încă un plan de acțiune realizabil, scrie New York Times.
Președintele Joe Biden a făcut aluzie la acest lucru în mod public. În timpul discursului său de la Tel Aviv de săptămâna trecută, el a avertizat că Israelul ar avea nevoie de „claritate cu privire la obiective și de o evaluare onestă” a acestora.
Oficialii americani au declarat că Israelul trebuie să decidă dacă, de exemplu, va încerca să elimine Hamas folosind lovituri aeriene combinate cu raiduri țintite ale trupelor de operațiuni speciale - așa cum au făcut avioanele de război americane și trupele irakiene și kurde în Mosul - sau să intre în Gaza cu tancurile și infanteria, așa cum au făcut pușcașii marini și soldații americani, împreună cu forțele irakiene și britanice, în Fallujah, în 2004.
Ambele strategii vor duce la pierderi grele, au declarat oficialii americani, dar o operațiune terestră ar putea fi mult mai sângeroasă, atât pentru trupe, cât și pentru civili.
La Pentagon, mulți oficiali consideră că operațiunile de curățare a orașelor Mosul și Raqqa din Irak, la mai bine de zece ani după Fallujah, reprezintă un model mai bun pentru războiul urban.
Însă atât operațiunile din Mosul, cât și cele din Raqqa au provocat pierderi semnificative în rândul civililor. Associated Press a estimat că numărul civililor uciși în Mosul se situează între 9.000 și 11.000.
Iar Statul Islamic a avut la dispoziție doar doi ani pentru a pregăti apărarea în Mosul, a declarat Michael Knights, cercetător la The Washington Institute.
„Un efort pe termen lung”
„Hamas a avut la dispoziție 15 ani pentru a pregăti o apărare în profunzime densă, care integrează fortificații subterane, la nivelul solului și la suprafață, tuneluri de comunicare, amplasamente și poziții de luptă”, a scris Knights într-o analiză recentă.
Senatorul Jack Reed, un democrat din Rhode Island care conduce Comisia pentru servicii armate, a cerut luni Israelului să amâne o invazie terestră în Gaza pentru a câștiga timp pentru negocierile privind ostaticii, pentru a permite ca mai mult ajutor umanitar să ajungă la civilii palestinieni și pentru a le oferi comandanților israelieni mai multe oportunități de a-și pune la punct planurile de luptă urbană.
„Din punct de vedere operațional, acest lucru este foarte complicat, iar cu cât aduni mai multe informații pe care trupele tale le pot folosi în lupta urbană, cu atât mai bine”, a declarat Reed. „Să ne grăbim, probabil că nu este cea mai bună abordare”, a spus el.
Asemenea oficialilor de la Casa Albă, Reed a declarat că susține în continuare invazia terestră pentru a distruge Hamas.
Dar el a avertizat, în același timp, că o luptă urbană dusă pentru fiecare stradă din Gaza ar fi „un efort pe termen lung”. Armata irakiană, ajutată de Statele Unite, a amintit el, a avut nevoie de nouă luni pentru a alunga Statul Islamic din Mosul.