Toate porturile de la malul Mării Negre rămân închise

acum 1 an 62

Toate porturile de la malul Mării Negre rămân închise din cauza vântului puternic, a anunţat duminică dimineaţa Centrul Infotrafic al Poliţiei Române.

Potrivit unui comunicat de presă, nu sunt autostrăzi sau drumuri naţionale cu circulaţia restricţionată ca urmare a condiţiilor meteorologice sau din cauza vreunui eveniment rutier.

La nivel naţional, plouă în judeţele Alba, Constanţa şi Tulcea, se circulă în condiţiile unui carosabil umed în majoritatea zonelor din ţară, temperaturile sunt pozitive în general, fără probleme de formare a poleiului, fără evenimente rutiere produse.

În zonele înalte de munte, circulaţia se desfăşoară în condiţii de iarnă, precipitaţiile s-au oprit, nefiind restricţii de trafic. Se acţionează cu utilaje şi material antiderapant.

Pe principalele autostrăzi, condiţiile meteo-rutiere se prezintă astfel:
* A1 Bucureşti – Piteşti: fără precipitaţii, carosabil parţial umed
* A1 Sibiu – Deva: plouă, carosabil umed, vizibilitate redusă sub 150 de metri, din cauza ceţii, pe tronsonul kilometric 225 – 292
* A10 Sebeş – Turda: plouă, carosabil umed
* A2 Bucureşti – Constanţa: km. 10-144 fără precipitaţii, carosabil umed, vânt puternic, iar pe tronsonul km. 144-212 plouă moderat, carosabil umed, vânt puternic
* A4 Ovidiu – Agigea: ploaie moderată, carosabil umed, vânt puternic.

„Sfătuim conducătorii auto să se informeze înainte de a pleca la drum despre condiţiile meteo-rutiere din zonele în care urmează să se deplaseze şi să-şi echipeze autovehiculele cu anvelopele de iarnă, în situaţia în care carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei. Reduceţi viteza, adaptând-o constant la condiţiile de drum, nu bruscaţi comenzile autovehiculelor, folosiţi sistemele de iluminare-dezaburire, evitaţi manevrele riscante şi asiguraţi-vă foarte bine înainte de schimbarea benzii. De asemenea, pentru că vântul bate cu putere în unele zone, este foarte important să nu opriţi sau staţionaţi în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, panourilor publicitare sau altor obiecte pe care rafalele puternice le pot aduce pe autovehicule, putând crea distrugeri sau chiar rezulta victime”, transmite Centrul Infotrafic.

Bulevarde inundate, copaci căzuţi şi maşini avariate, imagine din  Constanţa după ploile torențiale de sâmbătă seară. Cantităţile mari de apă, 35 de litri pe mp, au făcut inutile canalizările. 

Dispeceratul Regiei Autonome Judeţene de Apă (RAJA) Constanţa a fost solicitat în mai mult de  80 de cazuri. Copacii doborâți de vânt au fost ridicați de pompieri, care au intervenit pentru a degaja zona.

Fără curent, fără apă

La nivelul Complexului Constanţa Nord, s-au înregistrat multiple fluctuaţii de tensiune care au condus la o cădere totală a acesteia, în jurul orei 19.30.

Fără curent, pompele de la nivelul staţiei nu mai pot asigura alimentarea cu apă a consumatorilor din următoarele zone: cartierele Tomis Nord, Tomis III, Boema şi Tic-Tac, Dacia, Sat-Vacanţă, Staţiunea Mamaia, Mamaia Nord, Mamaia Sat, Depozit 10, Tabăra Năvodari şi Zona Industrială Midia”, au afirmat reprezentanţii RAJA.

Vreme deosebit de capricioasă și în Brăila

Judeţul, aflat  sub cod portocaliu de vânt puternic şi precipitaţii mixte şi abundente, a fost afectat, mai mulţi copaci fiind doborâți de vântul puternic, inclusiv pe maşini, care au suferit avarii, dar şi stâlpi de electricitate.

Au fost scoase utilajele de deszăpezire, în condiţiile în care în judeţ a nins  mai multe ore. Vântul puternic  a smuls din rădăcini un copac şi s-a prăbuşit peste 4 maşini parcate, în municipiul Brăila. Pagubele în județ au fost însemnate.

Tot din cauza viscolului, mai multe cabluri electrice au căzut.

Pe drumurile naţionale din Brăila s-a intervinit  cu mai multe utilaje pentru a se putea menţine circulaţia.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă seară, o avertizare nowcasting Cod roşu pentru judeţul Constanţa, localităţile Constanţa, Năvodari, Ovidiu, Lumina, Corbu.

În zona avertizată s-au acumulat cantităţi de peste 50 l/mp.

Reactorul 1 de la Centrala Nucleară Cernavodă a fost decuplat din cauza vijeliei, conform anunțului făcut de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea, sâmbătă seară, în contextul Codului roșu de ploi și furtuni din județul Constanța, transmite G4Media.ro.

Alerta a fost în  vigoare până duminică dimineață, la ora 1

Potrivit ISU Dobrogea, trei acoperișuri au fost smulse, 20 de copaci au fost rupți, un panou publicitar a căzut într-o intersecție, iar un balcon, în pericol de prăbușire. A fost afectat și un stâlp electric, în timp ce două izolații s-au desprins de mansardele blocurilor.

The post Toate porturile de la malul Mării Negre rămân închise appeared first on Cotidianul RO.

Sursa: https://www.cotidianul.ro/717812-2/

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.