Turtă dulce de Crăciun. Cum să îți iasă moale și pufoasă

acum 10 luni 84

Turta dulce de Crăciun este o activitate pe care să o faci împreună cu familia, iar pentru cei mici este o adevărată distracție, mai ales decoratul ei. Poți face turtă dulce în diferite forme și să le decorezi și ornezi după plac. De obicei, se folosește o glazură făcută din zahăr pudră, lapte și puțină zeamă de lămâie, dar poți folosi și marțipan sau cremă pe bază de unt. 


Despre turta dulce de Crăciun


Turta dulce a fost modelată în diferite forme de călugării din Franconia, Germania, în secolul al XIII-lea. Nürnberg a fost recunoscută drept "Capitala mondială a turtei dulci" când, în anii 1600, breasla a început să angajeze maeștri brutari și muncitori calificați pentru a crea opere de artă complicate din turtă dulce


Brutarii medievali foloseau plăci sculptate pentru a crea modele elaborate. În secolul al XIII-lea, obiceiul s-a răspândit în întreaga Europă. Acesta a fost adus în Suedia în secolul al XIII-lea de către imigranții germani; există referințe din Abația Vadstena despre călugărițele suedeze care coceau turtă dulce pentru a ușura indigestia în 1444.


Îndulcitorul tradițional este mierea, folosită de cei din Nürnberg. Condimentele folosite sunt ghimbirul, scorțișoara, cuișoarele, nucșoara și cardamonul. Figurinele din turtă dulce datează din secolul al XV-lea, iar fabricarea turtei dulci în diferite forme a fost practicată în secolul al XVI-lea.


Primul caz documentat de turtă dulce în formă de om provine de la curtea Elisabetei I a Angliei: aceasta a comandat figurine de turtă dulce făcute după chipul și asemănarea unora dintre oaspeții ei importanți.


Istoria modelării turtei dulci


Cofetarii de turtă dulce au fost reuniți în bresle profesionale de brutari. În multe țări europene, brutarii de turtă dulce erau o componentă distinctă a breslei brutarilor. Coacerea turtei dulci s-a transformat într-o profesie recunoscută. În secolul al XVII-lea, doar brutarii profesioniști aveau voie să coacă turtă dulce, cu excepția Crăciunului și a Paștelui, când oricine avea voie să o coacă.


În Europa, turta dulce era vândută în magazine speciale și în târguri de sezon care vindeau dulciuri și turtă dulce în formă de inimioare, stele, soldați, bebeluși, călăreți, trompete, săbii, pistoale și animale.


Turta dulce era vândută în special în fața bisericilor, duminica. Reliefurile religioase din turtă dulce erau cumpărate pentru anumite evenimente religioase, cum ar fi Crăciunul și Paștele. Turtă dulce decorată era oferită ca daruri adulților și copiilor, sau oferită ca semn de dragoste, și cumpărată în special pentru nunți, unde turta dulce era distribuită invitaților la nuntă.


Rețetă de turtă dulce 


Ingrediente


300 g făină 
1 linguriță de bicarbonat de sodiu
2 lingurițe de ghimbir măcinat
1/2 linguriță de scorțișoară măcinată
1/2 linguriță de nucșoară măcinată
125 g de unt nesărat
100 g zahăr brun moale
3 linguri de miere de albine

Mod de preparare


Preîncălziți cuptorul la 180ºC/gaz 4 și tapetați 2 foi de copt cu hârtie de copt. Într-un bol mare combinați făina, bicarbonatul de sodiu și condimentele.


Se topesc untul, zahărul și mierea într-o tigaie la foc mic și se amestecă până când zahărul se dizolvă, apoi se adaugă la ingredientele uscate. Se amestecă până când se formează un aluat tare, apoi se taie în două.


Se transferă hârtia de pe foile de copt pe o suprafață de lucru și se așază câte o porție de aluat pe fiecare. Se întinde la o grosime de 5 mm, apoi se taie direct pe hârtie, lăsând un spațiu de 2 cm între fiecare. Păstrați decupajele pentru a face mai multe figurine.


Ridicați cu grijă hârtiile înapoi pe foile de copt și coaceți turta dulce în cuptor timp de aproximativ 12 minute, sau până când devine ușor aurie.


Lăsați-le să se răcească pe foaie câteva minute - dacă doriți să le agățați ca decorațiuni, acum este momentul să faceți o gaură în partea de sus a fiecăruia cu un pai - apoi mutați-le pe un grătar să se răcească.


După ce s-au răcit, ornați-i după bunul plac. 


Glazură pentru turta dulce


2 albușuri de ou
500 g zahăr pudră

Bateți bine albușurile de ou până acestea nu mai curg din castron, adăugând treptat zahărul pudră. 


Cum să ornezi turta dulce


După ce figurinele sau biscuiții rotunzi de turtă dulce s-au răcit complet, puneți glazura într-un poș cu o formă subțire și decorați turta dulce. Puteți face fulgi de nea sau puteți împărți glazura în mai multe părți și să folosiți coloranți alimentari pentru mai multe culori.


Apoi, tot ce trebuie să faceți este să vă distrați cu turta dulce, decorând-o cu sclipici alimentar, bombonele sau pudră de biscuiți. 


Rețetă turtă dulce germană


Ingrediente pentru 30 de bucăți


Aluat


500 g făină;
350 g miere;
100 g zahăr;
100 g unt;
un ou;
o lingură de cacao;
10 g bicarbonat de sodiu;
3 linguri lapte;
40 g mix măcinat fin pentru turtă dulce (scorțișoară, cardamom, nucșoară, cuișoare, anason, coriandru);

Glazură


350 g zahăr pudră;
un albuș;
2-3 picături suc de lămâie.

Mod de preparare turtă dulce germană


Aluatul: se amestecă mierea cu untul și zahărul într-o crăticioară cu fund gros și se pune pe foc foarte mic. Când zahărul este complet topit, se stinge focul și se lasă amestecul să se răcească 3-4 minute. Se adaugă oul, o lingură de cacao, mixul de condimente și se amestecă bine. Se pune făina dată prin sită în mixul de miere și se frământă până la înglobarea perfectă. Aluatul va fi extrem de lipicios. La sfârșit se adaugă bicarbonatul dizolvat în 3 linguri de lapte și se frământă aluatul. Se învelește în folie alimentară și se băgă la frigider pentru 24 de ore.


A doua zi se împarte aluatul în două bucăți care se întind pe planul de lucru foarte bine înfăinat într-o foaie subțire de 0,3 -0,5 cm grosime. Se decupează aluatul cu forme care se așază în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Se preîncălzește cuptorul la 180°C și se coace turta dulce 10-12 minute. După ce se răcesc se decorează cu glazură.


Preparare glazură: se mixează foarte bine un albuș cu un vârf de cuțit de sare și 2-3 picături de suc de lămâie. Se adaugă treptat zahărul pudră și se mixează până se obține o glazură cremoasă. Pentru glazură colorată se adaugă pigmeți alimentari.


Reţete tort de ciocolată. 10 reţete tort de ciocolată pentru toate gusturile


Sursa foto: 123rf.com


Sursa: https://www.libertatea.ro/lifestyle/turta-dulce-de-craciun-reteta-3897393

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.