Ucraina a atacat pentru prima oară cu rachete americane ATACMS, cerute insistent de Kiev. „Și-au dovedit valoarea”, spune Zelenski

acum 1 an 155

Forțele ucrainene au lansat marţi, 17 octombrie, atacuri asupra aerodromurilor militare rusești de lângă orașele ocupate Luhansk și Berdiansk cu rachete americane ATACMS cu rază lungă de acţiune, pe care Washingtonul le-a trimis în secret în ultimele săptămâni, relatează Politico, citând surse familiarizate cu decizia. Informația a fost confirmată ulterior de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că loviturile cu rachete au fost „executate foarte precis”.


Marți dimineață, armata ucraineană a anunțat că a lovit aerodromurilor militare ruse de lângă Luhansk și Berdiansk, distrugând nouă elicoptere, „echipamente speciale”, piste de aterizare și un depozit de muniții. De asemenea, zeci de soldați ruși au fost uciși și răniți în urma atacului, potrivit Kievului.


Ucrainenii au folosit în acest atac ATACMS (sisteme de rachete tactice pentru armată), pe care SUA le-au furnizat în secret Kievului, potrivit informațiilor apărute în mai multe publicații americane. Este pentru prima dată în cele 20 de luni de război când ucrainenii au folosit acest tip de rachete.


Utilizarea lor pe câmpul de luptă a fost confirmată marți seară de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a transmis „mulțumiri speciale SUA”.


„Mulțumim tuturor celor care luptă și lucrează pentru Ucraina! Mulțumim tuturor celor care ajută! Astăzi, adresăm mulțumiri speciale Statelor Unite. Acordurile noastre cu președintele Biden sunt complet îndeplinite. ATACMS și-au dovedit valoarea”, a transmis Zelenski, într-un mesaj video, citat de agenția ucraineană Unian.


SUA s-au temut să le trimită Ucrainei


Zelenski și alți lideri ucraineni au cerut de mai multe ori aceste rachete din SUA, care au o rază de acțiune mai mare decât oricare altele furnizate Washington, pentru a lovi ținte din teritoriile ocupate de Rusia.


Administrația Biden a refuzat însă cererea luni de zile, de teamă că Kievul ar putea folosi armele pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei, înfuriind Moscova și ducând astfel la escaladarea conflictului.


Cu toate astea, conform Associated Press, Joe Biden i-a promis, în cele din urmă, luna trecută lui Volodimir Zelenski că SUA vor trimite Ucrainei ATACMS, în timpul unei întâlniri de la Casa Albă.


Oficialii americani au refuzat la acea vreme să ofere detalii despre momentul livrării sau câte rachete vor fi livrate, deși au sugerat că planul este să trimită un număr mic de rachete, aproximativ două duzini.


Ce model de rachete ATACMS a ajuns la ucraineni


Din cauza preocupărilor SUA cu privire la escaladarea tensiunilor cu Rusia, versiunea ATACMS care a ajuns pe mâinile ucrainenilor are o rază de acțiune mai mică decât distanța maximă pe care o pot avea rachetele.


Unele modele au o rază de acțiunie de până la 300 de kilometri, în vreme ce rachetele trimise în Ucraina au o rază de acțiune mai mică și poartă muniții cu dispersie, care, atunci când sunt trase, se deschid în aer, eliberând sute de bombe, notează Associated Press.


Rachetele ATACMS trimise Kievului sunt un model ATACMS Block I, fabricat în anii 1996-1997, cu o rază de acțiune de 165 de kilometri. Ele pot transporta circa 950 de submuniții de tip M74, conform Ukraine Weapons Tracker, un cont de X/Twitter specializat în monitorizarea și agregarea informațiilor referitoare la războiul din Ucraina.


#Ukraine: Well, something extraordinary happened- the remains of M39 missiles (Made in 1996 and 1997) of the MGM-140A ATACMS Block I system used by Ukrainian forces against Berdyansk AB.This variant has a range of ~165km, inertial guidance, and carries 950 M74 submunitions. pic.twitter.com/AJQPC1WM2Q

— ?? Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) October 17, 2023


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/ucraina-a-atacat-pentru-prima-oara-cu-rachete-americane-atacms-cerute-insistent-de-kiev-si-au-dovedit-valoarea-spune-zelenski-4692853

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.