În timp ce mare parte din atenția lumii s-a mutat pe războiul Israel-Hamas, contraofensiva mult așteptată a Kievului a produs doar câștiguri marginale, iar sprijinul puterilor occidentale pare să se fi diminuat. O veste bună pentru Ucraina a venit însă recent odată cu reușita armatei de a trece pe malul estic al râului Nipru, în regiunea sudică Herson. Rusia a recunoscut succesul ucrainean, dar a spus că soldații ucraineni se confruntă cu „focurile iadului”. O analiză CNN prezintă ultimele evoluții de pe frontul ucrainean.
Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat marți, 14 noiembrie, că trupele ucrainene „au câștigat un punct de sprijin pe malul estic al Niprului” și lucrează la „demilitarizarea” Crimeei.
Declarația lui Yermak a fost prima recunoaștere oficială a faptului că trupele ucrainene s-au stabilit pe malul estic al Niprului.
Informații privind acest avans au apărut pentru prima dată în octombrie, când bloggerii militari pro-Kremlin au spus că forțele ucrainene stabilesc poziții în jurul satului Krinki, avertizând că Ucraina intenționează să stabilească un cap de pod ferm peste tot râul.
Astăzi, 17 noiembrie, armata ucraineană a venit cu noi detalii despre pozițiile din Nipru, anunțând că desfășoară „o serie de operațiuni de succes” și își asigură mai multe capete de pod, potrivit Reuters.
Atenția internațională începe să revină către Ucraina
Anunțul a fost consemnat de publicațiile internaționale, după săptămâni de titluri pesimiste pentru Ucraina, notează CNN.
Ucraina a lansat o contraofensivă amplă de-a lungul liniilor frontului în estul și sudul țării la începutul acestei veri, dar a făcut doar câștiguri graduale și a recucerit așezări relativ mici.
Progresele Ucrainei au fost încetinite de câmpurile minate și fortificațiile care fuseseră pregătite cu luni înainte de Rusia. În timp ce Ucraina a lovit cu succes navele de război rusești ale Flotei ruse de la Marea Neagră și a lansat lovituri cu drone chiar în adâncul teritoriului rus, linia frontului a rămas relativ pe loc.
Armata ucraineană a eliberat orașul Herson și zona din jurul acestuia de pe malul vestic al Nipru în noiembrie 2022.
Râul a devenit linia de despărțire pe o mare parte a frontului de sud și era văzut de Rusia ca o barieră dificilă de trecut de către soldații Kievului.
Traversarea Niprului și împingerea forțelor ruse mai departe în regiunea Herson ar putea permite trupelor ucrainene să scoată mai mulți civili din raza de acțiune a rușilor și să deschidă o nouă linie de atac în sud, pe cea mai directă rută terestră către Crimeea, anexată de Rusia în 2014.
Dar câștigurile ucrainene pe malul stâng al Niprului sunt slabe, consemnează CNN.
Rusia recunoaște avansul ucrainean la râul Nipru, dar spune că se confruntă cu „focurile iadului”
Rusia a recunoscut miercuri, 15 noiembrie, pentru prima dată, că unele forțe ucrainene au trecut pe malul de est al râului Nipru, dar a spus că se confruntă cu „focurile iadului” și că speranța medie de viață a unui soldat ucrainean acolo este de aproximativ două zile, notează Reuters.
Există „îngrijorare justificată cu privire la prezența forțelor armate ucrainene în satul Krinki de pe malul stâng al râului Nipru”, a spus Vladimir Saldo, guvernatorul instalat de Rusia în zonele ocupate din Herson. Oficialul rus a precizat însă că s-au suplimentat forțele ruse pentru a contracara forțele ucrainene.
„Inamicul este blocat în Krinki, un iad de foc este aranjat pentru ei: bombe, rachete, muniție de sisteme grele de aruncătoare de flăcări, obuze de artilerie, drone trag în ei”, a spus Vladimir Saldo.
Dar bloggerii militari pro-Kremlin au spus miercuri că lupta nu progresează ușor pentru Rusia.
„Forțele ruse încearcă să elimine principalul cap de pod al Forțele Armate ale Ucrainei din Krinki cu sprijinul tuturor mijloacelor posibile de înfrângere la distanță lungă. Momentan fără succes”, a spus un blogger.
Impuls moral pe frontul diplomatic
Ucraina pledează pentru continuarea asistenţei masive din partea UE şi a Statelor Unite şi vrea să evite să se instaleze oboseala după aproape doi ani de război, într-un moment în care în Occident apar voci care cer reducerea sprijinului pentru Kiev în faţa invaziei ruse.
Noile eforturi ale Kievului au primit un impuls pe frontul diplomatic, joi, cu ocazia vizitei la Kiev a noului ministru britanic de Externe David Cameron, în prima sa vizită oficială în străinătate de la numirea sa în funcție.
David Cameron i-a promis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski continuarea sprijinului militar pentru Ucraina în faţa invaziei Rusiei.
„Vă mulțumesc că ați venit. Este foarte important. Acum știți că lumea nu se mai concentrează pe situația de pe câmpul nostru de luptă și pe Ucraina, iar divizarea concentrărilor chiar nu ajută”, i-a spus Zelenski lui Cameron.
În replică, oficialul britanic i-a spus că „vom continua să vă oferim sprijinul moral, diplomatic, economic, dar mai presus de toate militar, de care aveţi nevoie, nu numai anul acesta şi anul viitor, ci atât timp cât va fi necesar”.
Guvernul ucrainean este conștient de faptul că se află într-o cursă împotriva Rusiei pentru a-și menține trupele aprovizionate, în special atunci când vine vorba de reaprovizionarea stocurilor de muniție de artilerie, în special pentru linia frontului din estul regiunii Donbas, notează CNN.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat luni că Ucraina are nevoie urgentă de Uniunea Europeană pentru a-și spori capacitatea de a furniza muniție pentru armata ucraineană.
Ministrul german al apărării a recunoscut însă săptămâna aceasta că UE nu va îndeplini obiectivul de a furniza Ucrainei 1 milion de cartușe de muniție de artilerie.