Dincolo de scadențele electorale de la anul, UE și NATO vor fi în situația de a livra Ucrainei tot ce o poate ajuta să învingă, dacă nu vor să plătească însutit efectul unei Rusii care ocupă jumătate din statul agresat și amenință direct flancul estic al blocului occidental.
Săptămâna trecută s-au consumat două momente politice importante. Primul a vizat decizia Consiliului European de a începe negocierile de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova. În dinamica noii extinderi a fost inclusă și Georgia - vechiul regat creștin sud-caucazian, cu ieșire la Marea Neagră - care va primi statutul de candidat la UE.
Privind și spre treaba neterminată din Balcanii de Vest, același Consiliu a făgăduit Bosniei și Herțegovina să înceapă anul viitor negocierile de aderare, dacă toate criteriile vor fi bifate. Să notăm că unanimitatea necesară adoptării acestor hotărâri cu adevărat istorice a fost realizată numai după ce Ungaria „suveranistă” (condusă de inamovibilul Viktor Orban) a primit - în urma amenințării că va bloca extinderea UE - cele zece miliarde de euro care-i fuseseră până atunci refuzate.
Celălalt moment semnificativ a fost conferința de presă ținută de Putin, cu titlu de bilanț intern și internațional pe 2023.
Toți dictatorii - de la Hitler și Stalin, până la Nicolae Ceaușescu sau Hugo Chavez - sunt scumpi la vedere, însă țin să regizeze, cu o perversă măiestrie a manipulării, spectacolul periodic al coborârii personale în mulțimea supușilor chemați să le soarbă cuvintele și să-și exprime deplina „adeziune” la programul lor politic. Autocratul de la Kremlin nu face excepție. Totul e, desigur, trucat. Jurnaliștii prezenți sunt verificați la sânge și se întrec în lingușeli mieroase la adresa conducătorului „mesianic”. Iar întrebările chipurile selectate dintre nenumăratele mesaje sosite din toate colțurile Federației Ruse au ca notă comună entuziasmul față de regimul lui Putin, ridicat în slăvi pentru „operațiunea specială” din Ucraina, care dă Occidentului rusofob un binevenit pumn în plex.
Amenințat cu mandatul de urmărire internațională pentru crime de război, obligat de propria paranoia să militarizeze societatea, supus unor sancțiuni care ustură și forțat să-și reducă agenda externă la contacte sporadice cu alți tirani, Putin a afișat în fața camerelor video un obrăjor rozaliu și un aer decontractat, de Moș Gerilă postsovietic, gata să reverse asupra compatrioților săi un sac de vești bune.
În universul bipolar al kaghebistului septuagenar, instalat pe viață la conducerea Rusiei, invadarea Ucrainei, decimarea propriei armate, distrugerea unei bune părți din arsenalul preexistent și oprobriul lumii civilizate față de linia Moscovei reprezintă contextul ideal, în care inflația și șomajul scad, economia crește vertiginos, investițiile se lovesc de tavan, rezervele umane pentru front sunt asigurate prin valuri de înrolări voluntare, iar poporul freamătă de mândrie patriotică, gata să meargă oricât de departe alături de Tătucul său adorat.
Comedia acestui teatru baroc al Minciunii de Partid și de Stat include și vechiul truc sovietic al temei „avem și lipsuri, tovarăși”. Mimând grija paternă față de tot ce mișcă pe cele 11 fusuri orare ale țării sale euroasiatice, Putin a dat asigurarea că întârzierile punctuale în plata salariilor vor fi rezolvate prompt. Și spinoasa chestiune a creșterii prețului la ouă e pe masa de lucru prezidențială. Rușii o duc atât de bine, încât speranța de viață a crescut de la 70 de ani, în 2022, la 74 de ani, în 2023.
Altfel, rămâne cum am stabilit la începutul invadării Ucrainei. Echipa de la Kiev trebuie „denazificată”, pentru că evreul ucrainean Zelenski este, împreună cu aliații săi occidentali, un notoriu promotor al doctrinei ariene. Ucraina trebuie, de asemenea, demilitarizată și forțată să rămână neutră, pentru că numai așa se asigură securitatea Federației Ruse. Mai mult, provinciile anexate (și, de fapt, complet distruse) au deja o contribuție masivă la bugetul Patriei reîntregite!
Cititorii masochiști pot găsi textul integral al elucubrațiilor lui Putin pe site-ul Președinției ruse. După ce am încasat acest delir, rețin mai ales evidența că Rusia nu va negocia nimic, așa cum Germania nazistă - cu Aliații la porțile Berlinului - anunța prin vocea radiofonică a Führerului că nu va capitula niciodată.
Dincolo de scadențele electorale de la anul, UE și NATO vor fi în situația de a livra Ucrainei tot ce o poate ajuta să învingă, dacă nu vor să plătească însutit efectul unei Rusii care ocupă jumătate din statul agresat și amenință direct flancul estic al blocului occidental. Nebunii care și-au confiscat mental națiunea nu se tem de anarhia globală, pentru că numai ea îi poate salva. Nu trebuie să uităm că Putin a ajuns deja în acest stadiu ireversibil și că, fără înlăturarea lui, nu vom mai putea garanta stabilitatea continentului nostru. Ca întotdeauna, pacea are un preț. Ar fi înțelept, până nu e prea târziu, să-l alegem pe cel mai mic.