Comisia Europeană a propus miercuri, 22 noiembrie, o lege privind implementarea unui sistem de monitorizare a pădurilor care va utiliza sateliți pentru a urmări amenințările, cum ar fi incendiile de pădure provocate de schimbările climatice și tăierile ilegale de păduri, informează Reuters.
Schimbările climatice afectează din ce în ce mai mult pădurile europene, pe măsură ce căldura extremă și seceta cresc riscul de incendii mortale. Potrivit datelor UE, anul trecut, aproape 900.000 de hectare de terenuri din blocul comunitar au ars în incendii de pădure, ceea ce reprezintă o suprafață echivalentă cu cea a insulei Corsica.
Degradarea pădurilor din Europa reprezintă o mare problemă, deoarece capacitatea lor de stocare a dioxidului de carbon (CO2) este necesară pentru a îndeplini obiectivele climatice și pentru a proteja zonele înconjurătoare de inundații.
Miercuri, Comisia a propus o lege prin care Bruxellesul ar urma să colecteze date despre păduri de la sateliții Copernicus Sentinel ai UE. De asemenea, statele membre ale UE ar fi obligate să colecteze măsurători la sol ale tendințelor, inclusiv ale suprafețelor disponibile pentru exploatare, ale volumului de arbori și ale localizării pădurilor bătrâne.
"Trebuie să vedem tendințele, trebuie să facem predicții mai bune, trebuie să vedem cum răspund la schimbările climatice", a declarat pentru Reuters comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius.
"În acest moment nu există cerințe de monitorizare cuprinzătoare care să ofere o imagine de ansamblu a stării pădurilor noastre", a mai spus acesta.
Noile date vor ajuta, de asemenea, la urmărirea altor riscuri, precum tăierile ilegale de păduri, dincolo de frontierele naționale, a mai spus Sinkevicius.
UE a intrat în conflict cu țări precum Polonia pe această temă. Curtea Europeană de Justiție a decis în martie că politica Poloniei de a permite exploatarea forestieră în timpul sezonului de reproducere a păsărilor încalcă legislația UE în domeniul mediului. De asemenea, instanța s-a pronunțat în 2018 împotriva autorizării de către Varșovia a exploatării forestiere în pădurea antică Bialowieza.
Bruxellesul spune că datele forestiere furnizate în prezent de statele membre prezintă lacune și întârzieri deseori mari, ceea ce împiedică capacitatea acestora de a se pregăti pentru riscurile climatice.
Cadrul legislativ propus va contribui la crearea unei guvernanţe integrate în domeniul forestier, prin asigurarea cooperării între statele membre şi prin încurajarea acestora să elaboreze planuri forestiere pe termen lung, ţinând seama de toate dimensiunile de politică relevante şi de multifuncţionalitatea pădurilor. Propunerea nu introduce noi cerinţe administrative directe pentru întreprinderi, proprietarii de păduri şi silvicultori, menționează un comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres.
Cadrul va aduce beneficii economice, deoarece îi va sprijini pe administratorii de păduri să îşi comercializeze serviciile ecosistemice, cum ar fi eliminările de dioxid de carbon, în temeiul Cadrului UE de certificare a eliminării dioxidului de carbon. Pe baza unor date mai credibile şi mai accesibile, administratorii şi proprietarii de păduri vor putea dezvolta noi oportunităţi de afaceri care vor oferi venituri suplimentare, extinzând în acelaşi timp agricultura carbonului şi contribuind la atenuarea schimbărilor climatice şi la adaptarea la acestea. Noua lege va sprijini, de asemenea, o nouă piaţă pentru furnizorii de servicii de monitorizare digitală, inclusiv un număr mare de IMM-uri şi întreprinderi nou-înfiinţate inovatoare.
Ca parte a activităţii sale mai ample în cadrul Strategiei UE pentru păduri, Comisia a adoptat miercuri, de asemenea, o propunere de actualizare a guvernanţei forestiere a UE, care vizează crearea unui grup de experţi reînnoit, incluziv şi interdisciplinar al statelor membre, competent în toate aspectele forestiere şi forestiere, care să reflecte toate obiectivele de mediu, sociale şi economice ale Strategiei UE pentru păduri.
Propunerea va fi examinată de Parlamentul European şi de Consiliu în cadrul procedurii legislative ordinare.
Potrivit studiilor Comisiei, lanţurile valorice forestiere extinse furnizează materii prime precum lemnul, alimentele, plantele medicale, pluta şi răşina şi sprijină în prezent 4,5 milioane de locuri de muncă în UE.
Foto: Profimedia Images