O anchetă transfrontalieră coordonată de proiectul jurnalistic independent Context.ro arată, în mai multe episoade, cum statul român crește taxele în timp ce pierde miliarde de euro din evaziune fiscală. În primele părți, jurnaliștii au prezentat cifre, statistici, exemple de firme care iau parte la o schemă bulgaro-română de fraudare a TVA și declarații ale procurorului-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi.
Seria jurnalistică este semnată și de Iulia Marin, ziarista Libertatea care a murit în aprilie 2023
„În România, să lupți cu frauda TVA nu este o prioritate”, le-a declarat procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, jurnaliștilor care semnează ultima investigație a portalului Context.ro.
Aceștia arată, în mai multe episoade, cum sute de milioane de euro sunt furate printr-o schemă la care contribuie firme din Bulgaria și din România.
Asta în condițiile în care statul român pierde și 16 miliarde de euro anual din cauza evaziunii fiscale.
„Nu putem crește salariile, nu putem avea spitale mai bune, nu putem avea școli, nu putem avea drumuri, nu putem avea bandă pentru cei care au handicap sau, nu știu, pentru bicicliști sau pentru ce este nevoie. Pentru că nu sunt bani la buget. De ce nu sunt bani la buget? Una din cauze este și frauda cu TVA”, a mai spus Kovesi.
Din echipa jurnaliștilor care au semnat investigația apărută pe Context.ro a făcut parte și Iulia Marin. Ziarista Libertatea a murit pe 18 aprilie 2023, la 32 de ani.
1.500 firme bulgărești cu acționari români într-un bloc
În primele două episoade, jurnaliștii explică modurile de a frauda Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) și arată cine sunt oamenii din spatele fabricilor de firme de la Ruse, Bulgaria, prin care se fentează plata taxelor către statul român.
Secretul, spun jurnaliștii, se află într-un bloc din localitatea aflată peste Dunăre de Giurgiu, la doar 75 de kilometri de București.
Aici, jurnaliștii arată că sunt înregistrate 1.500 de firme bulgărești cu acționari români și tot aici funcționează firme de consultanță care îi ajută pe afaceriștii români să înființeze firme în Bulgaria pentru „a evita plata taxelor ori pentru a plăti taxe mai mici”.
Citește aici investigația Context.ro.