Tradiționalul ger al Bobotezei s-a transformat sâmbătă într-o veritabilă zi de primăvară. Bucureștenii au luat cu asalt parcurile pentru a avea parte de un soare darnic, iar cei mai curajoși au rămas la mânecă scurtă pentru o alergare pe alei
În loc de gerul Bobotezei, pe 6 ianuarie, am avut temperaturi cu 10 grade mai mult decât ar fi normal în această perioadă. Sâmbătă a fost cea mai călduroasă zi de Bobotează din ultimii ani. Au fost 14-15 grade în jurul prânzului în București. Iar oamenii au ieșit din case pentru o plimbare cu temperaturi de primăvară prin parcuri.
Parcurile au fost pline
Parcul Herăstrău a fost atracția principală pentru cei care au vrut să facă mișcare. Dar să și stea pe bănci în aer curat și liniște, dar să se și bucure de soare. „Am ieșit la o tură cu bicicleta! Profităm la maximum de vremea asta bună. Nu ne așteptam să avem soare la început de ianuarie”, spune unul dintre tinerii ieșiți la o tură, în parc.
Conform ANM, maxima zilei de astăzi va ajunge la 14 grade Celsius, dar și o porție de scurtă durată de ploi. Dar de luni, vremea se schimbă radical. Meteorologii anunță că prima zi din săptămâna poate aduce ninsoare în București.
Aer polar pe teritoriul României
Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, a anunțat într-o intervenție la TVR Info că săptămâna viitoare se vor înregistra temperaturi care pot ajunge până la minus 20 de grade Celsius, în condiţiile pătrunderii unei mase de aer polar pe teritoriul României.
Va fi ger. Luni, cel puţin, maximele vor fi predominant negative în aproape toată ţara, cu cele mai coborâte valori maxime, -10 în nordul Moldovei, în depresiunile din estul Transilvaniei, până la cel mult zero, un grad, local în sud-vestul Olteniei.
Elena Mateescu, ANM:
Recordul de frig: -38,5 grade Celsius
Cele mai scăzute temperaturi înregistrate în România datează de pe 25 ianuarie 1942. La ora 05.00, termometrele stației meteo de la Bod au înregistrat -38,5 grade Celsius, cea mai joasă temperatură din istoria României.
În schimb, cea mai grea iarnă care a lovit şi România, cel puţin din câte ştiu măsurătorile meteorologice, a fost în 1954. Conform Știrile Pro TV, cel mai gros strat de zăpadă din istoria măsurătorilor ANM a fost măsurat atunci, la Călărași: 173 cm, iar troienele atingând în unele zone din sud-estul țării și cinci metri.