Un activist israelian care a trăit ascuns cu familia atacurile din 7 octombrie sare în apărarea civililor din Gaza: „Doar așa, mai puțini copii și tineri vor fi atrași în ciclul nesfârșit al răzbunării”

acum 1 an 169

„În această lume, există un amestec de bine și rău, dar răul absolut e rar. Trebuie combătut cu toată forța noastră”, scrie despre Hamas activistul pentru drepturile omului Avi Dabush, într-un articol de opinie publicat în ziarul Haaretz. El cere totodată empatie pentru civilii din Fâșia Gaza.


„Sunt supraviețuitorul unui masacru”, își începe Avi Dabush articolul din ziarul israelian Haaretz. Pe 7 octombrie, când a avut loc atentatul Hamas asupra Israelului, se afla alături de familie în casa din kibbutzul Nirim. Cât timp localitatea a fost luată cu asalt, familia lui Avi Dabush s-a ascuns în camera de siguranță. 


Vreme de opt ore au stat cu inimile înghețate, urmărind membrii Hamas care se adunaseră în fața casei și încercau să o spargă, povestește bărbatul. Alte patru ore au durat până și-au făcut apariția soldații IDF; oamenii au rămas în subsoluri alte 18 ore, cât timp au durat confruntările și până a fost posibilă evacuarea. 


„De atunci și până acum, am fost bombardați cu vești proaste despre prieteni, despre colegii de clasă ai copiilor noștri, despre profesorii lor, despre cunoștințe și familii întregi care au fost șterse complet de pe fața pământului”, scrie Avi Dabush.


Avi Dabush. Sursa foto: pagina personală de Facebook

Avi Dabush este un activist pentru drepturile omului care a protestat în trecut pentru ca Israelul să înceapă procesul pentru soluția celor două state. „Adevărata securitate e o soluție negociată" era sloganul mișcării. A făcut parte din partidul Meretz, poziționat în stânga spectrului politic din Israel. A ieșit din politică în 2019 și s-a concentrat numai pe activismul social. În urma experienței de politician progresist, a scris cartea „The Periphery Rebellion”. În prezent, conduce ONG-ul Rabbis for Human Rights, fondat în 1988, care lucrează pe trei direcții, conform descrierii de pe site-ul propriu: activități privind drepturile omului în teritoriile ocupate, activități de promovare a dreptății sociale și economice din Israel și activități privind educația și dialogul interreligios.

Cum pot oamenii să revină în kibbutzuri


„Ca în cazul oricărei distrugeri, momentul definitoriu va fi ceea ce vine după”, scrie Avi Dabush. El se întreabă ce se va întâmpla de ambele părți ale zidului de separație după ce episodul violent se va sfârși. Și oferă mai multe perspective pe care le întrevede acum. 


Pentru că localitățile atacate de Hamas au fost grav distruse, oamenii nu pot reveni decât atunci când două mecanisme sunt deja în funcțiune. În primul rând, să fie stabilit un departament de reconstrucție, care să se ocupe de refacerea infrastructurii fizice. Al doilea este un fond de reabilitare care să concentreze într-un singur loc dorința evreilor de pretutindeni de a ajuta și de a dona bani în folosul comunităților afectate. „Acest lucru e imperativ. Acest lucru trebuie să se întâmple acum”, subliniază activistul israelian.


„Hamas a suferit o înfrângere morală”


Totuși, orice reparație care se face în Israel este zadarnică fără o schimbare profundă dincolo de zid, consideră israelianul. 


Hamas a obținut o victorie militară strălucită, însă a suferit o înfrângere morală. A fost demascată drept o forță asemănătoare ISIS sau naziștilor, răul absolut. În această lume, există un amestec de bine și rău, dar răul absolut e rar. Trebuie combătut cu toată forța noastră.


Avi Dabush, activist pentru drepturile omului:

Activistul spune că, în trecut, a militat pentru ca Israelul să poarte negocierile cu Hamas, Autoritatea Palestiniană (care conduce în Cisiordania, n.r.), cu Egiptul și cu alte părți implicate. Însă acum este ferm: Hamas și-a pierdut dreptul de a exista. „Îi pune în pericol pe sioniști și pe palestinieni, pe evrei și pe arabi, de la mare până la râu și mai departe de atât”, argumentează Avi Dabush. 


Prin urmare, singurul obiectiv al războiului actual ar trebui să fie înlăturarea Hamas de la conducerea Fâșiei Gaza și înlocuirea guvernului său. Aceasta e o condiție obligatorie pentru ca și comunitățile israeliene din apropierea graniței cu Gaza să revină acasă. În plus, garantează stabilirea unor acorduri diplomatice solide cu Autoritatea Palestiniană, Egiptul, Arabia Saudită și alte forțe internaționale implicate în reabilitarea, administrarea și supravegherea Fâșiei Gaza. 


Cum vede viitorul populației din Gaza


„Toate aceste măsuri se opun clar răzbunării și vătămării civililor nevinovați și neimplicați”, scrie Avi Dabush. „Am auzit mulți prieteni vorbind despre «o priveliște la mare» pe care să o avem din comunitățile noastre - asta înseamnă ca orașele din Gaza să înceteze să mai existe. Nu-i condamn. Cei care nu au trăit ororile prin care noi am trecut s-ar putea să nu înțeleagă”.


Cu toate acestea, eu sunt de părere că, cu cât rănim mai puțini civili, cu atât mai mult ne respectăm standardele morale, care sunt supuse unei analize severe.


Avi Dabush, activist pentru drepturile omului:

Acesta crede și că doar printr-o abordare empatică vizavi de civilii din Gaza poate fi combătută propaganda la care au fost expuși până acum sub conducerea Hamas. „Doar așa un nou guvern poate câștiga legitimitate și mai puțini copii și tineri vor fi atrași în ciclul nesfârșit al răzbunării, care a făcut atât de multe victime aici”, concluzionează activistul.


Foto: Hepta


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/un-activist-israelian-care-a-trait-ascuns-cu-familia-atacurile-din-7-octombrie-sare-in-apararea-civililor-din-gaza-doar-asa-mai-putini-copii-si-tineri-vor-fi-atrasi-in-ciclul-nesfarsit-al-r-4707620

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.