Cincizeci şi trei de jurnalişti şi lucrători din presă au fost ucişi de la începutul conflictului dintre Israel şi organizaţia islamistă palestiniană Hamas, pe 7 octombrie, indică cel mai nou bilanţ al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), publicat marţi, 21 noiembrie, scrie Agerpres preluând AFP.
Patruzeci şi şase dintre jurnaliștii uciși erau palestinieni, patru erau israelieni şi trei erau libanezi, conform acestei organizaţiei de presă cu sediul la New York, care ţine evidenţa victimelor din Israel, Fâşia Gaza şi de la graniţa libaneză.
Bilanţul actualizat vine după ce doi jurnalişti de la postul de televiziune libanez proiranian Al Mayadeen au fost ucişi în atacuri israeliene în sudul Libanului, în apropiere de graniţa cu Israelul, conform autorităţilor libaneze.
CPJ precizează că alți 11 jurnalişti au fost răniţi şi trei sunt daţi dispăruţi de la începutul conflictului.
„Jurnaliştii din Gaza sunt expuşi unor riscuri deosebit de mari în timp ce încearcă să acopere mediatic atacul israelian, printre care bombardamente aeriene israeliene devastatoare, perturbări ale comunicaţiilor, penurie de aprovizionare şi întreruperi masive de curent", a scris CPJ, pe site-ul său.
În Israel, 1.200 de persoane, marea majoritate civili, au fost ucise, conform autorităţilor, în asaltul lansat pe 7 octombrie de comandouri ale Hamas infiltrate din Fâşia Gaza, la o scară şi violenţă fără precedent în istoria ţării.
Ca ripostă, Israelul a promis să „anihileze" Hamas, clasificată drept organizaţie teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Israel, şi a bombardat fără încetare teritoriul palestinian, unde armata sa desfăşoară, de asemenea, o ofensivă terestră din 27 octombrie. Aproximativ 13.300 de oameni au fost uciși până acum în enclavă, peste 5.000 fiind copii, potrivit celui mai recent bilanț al autorităților din Gaza.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas