Un gazon verde poate transforma aspectul oricărei grădini, oferind un spațiu plăcut pentru activități în aer liber și pentru relaxare. Pentru a obține rezultate excelente, este esențial să urmezi o serie de etape, începând de la procesul de pregătire a terenului, semănare și până la întreținerea gazonului. Dacă nu știi de unde să începi, acest ghid, te va ajuta să execuți corect fiecare pas, asigurându-te la final că vei avea o peluză verde pe tot parcursul anului.
Cum pregătești terenul?
Pregătirea terenului este esențială atunci când ai planificat plantarea gazonului. Înainte de a începe semănatul, asigură-te că terenul este curățat de buruieni. Acestea ar trebui scoase cu rădăcina cu tot, pentru a evita creșterea ulterioară, pentru o perioada de timp. De asemenea, iarba existentă poate fi tunsă scurt, iar ulterior greblată. Dacă toate aceste metode nu funcționează, poți folosi un erbicid.
După curățarea terenului, va trebui să sapi sau să ari solul la o adâncime de aproximativ 20-30 de centimetri și să îl macini. Aceste proceduri sunt necesare pentru a omogeniza stratul de suprafață.
Gazonul nu trebuie plantat pe o suprafață cu denivelări, așa că adu tot pământul la același nivel. Există mașini speciale care te pot ajuta în cazul în care ai un teren de dimensiuni mari. Dacă grădina ta nu este mare poți face asta de unul singur
Cum alegi semințele de gazon?
Pentru orice gazon frumos trebuie să știi cum să alegi cele mai bune semințe. În primul rând ar trebui să te ghidezi după clima din localitatea în care stai. Asta înseamnă să cumperi seminte gazon potrivite dacă stai la munte, la deal sau câmpie și să ții cont și de expunerea la soare a terenului. Poți alege inclusiv estetica viitorului tău gazon. În funcție de disponibilitatea și dorințele tale vei alege semințele în consecință. Dacă vei achiziționa semințe de la pentrugazon.ro, ai mai multe opțiuni. Poți alege gazon Profesional Premium, Olimpia, Giada, Maciste, Tytan, semințe de gazon universal sau semințe de gazon cu trifoi.
Cum distribui semințele uniform?
Trebuie să fii foarte atent atunci când plantezi semințele. Distribuirea uniformă este esențială pentru obținerea unui gazon frumos și omogen. Folosește un distribuitor de semințe, îngrășăminte adecvate sau aplică semințele manual. Oricare dintre aceste metode funcționeză atâta timp cât este totul făcut cu maximă atenție. Solul trebuie ulterior tăvălugit.
De ce este importantă fertilizarea?
La momentul semănării, este important să aplici un îngrășământ specific cu un conținut ridicat de fosfor. Rolul lui este de a ajuta la germinarea și creșterea gazonului. Fertilizatorul, cunoscut și ca îngrășământ, este esențial dacă dorești ca peluza ta să fie una frumoasă. Poți găsi la pentrugazon.ro fertilizator specific doar pentru gazon.
Când faci irigarea?
Până când au germinat semințele, terenul pe care au fost plantate ar trebui să fie constant umed. Totuși, nu trebuie să se formeze bălți, deoarece aceste vor îneca semințele, împiedicând plantele să răsară. De obicei, irigarea trebuie făcută dimineața și seara dacă nu este foarte cald afară, ajungând la până la 4 ori pe zi în zilele toride. Un sprinkler programabil poate fi o idee salvatoare în acest sens. După ce gazonul a crescut suficient, irigarea deasă nu mai este necesară.
După cât timp trebuie tuns?
Vei vedea că în 3 până la 5 săptămâni gazonul va ajunge la aproximativ 10 cm. Atunci poți efectua prima tundere. Pentru asta, este necesară o mașină de tuns specială pentru gazon. Nu folosi un trimmer pentru că acesta nu îți va oferi o tundere uniformă. De asmenea, trebuie să ai în vedere ca solul să nu fie umed în momentul tunderii.
Întreținerea gazonului
Folosește îngrășământ solid după ce ai tuns gazonul a doua oară. De fapt, trebuie să știi că fertilizarea se face doar de 4 ori pe an, de obicei la începutul fiecărui anotimp. Ai și opțiunea de a aplica tratamente foliare care îi vor oferi gazonului tău un aspect mai frumos și mai sănătos. Nu uita nici de buruieni! Chiar dacă ai curățat bine terenul înainte de a planta gazonul, acestea vor apărea după ceva timp. Cel mai bine este să le elimini manual. Dacă le tai cu mașina de tuns, nu vei elimina decât suprafața lor, nu și rădăcina.
După cum vezi, cu atenția și îngrijirea corespunzătoare, vei putea să te bucuri de un gazon frumos și sănătos pe tot parcursul anului.