Un israelian s-a rugat pentru victimele din Gaza. Apoi, a devenit ținta unui atac extremist. Criticii guvernului văd un „climat al fricii” în Israel

acum 1 an 175

Israelieni evrei sau arabi au fost reținuți de poliție, concediați de la locul de muncă și chiar atacați pentru că au emis mesaje ce au fost interpretate ca fiind pro-Hamas, scriu The Guardian și Haaretz.


Doi activiști ai unei mișcări de pace israeliano-arabă au fost reținuți recent în Israel după ce au lipit în spațiul public afișe cu un mesaj considerat ofensator de către poliție. Mesajul era următorul: „Evrei și arabi, vom trece împreună prin asta”.


Activiștilor, membri ai organizației Standing Together, le-au fost confiscate afișele, precum și tricourile imprimate cu sloganuri ce îndemnau la pace, în ebraică și arabă.


Nu a fost un incident izolat, scrie The Guardian. În tot Israelul, unii oameni au fost reținuți, concediați de la locul de muncă și chiar atacați pentru că au exprimat opinii interpretate ca arătând simpatie pentru Hamas, după atacul terorist din 7 octombrie, care a ucis cel puțin 1.400 de oameni, majoritatea civili.


Definiția unei „opinii pro-Hamas” este în unele cazuri extinsă pentru a include expresii de simpatie pentru situația dificilă a copiilor palestinieni blocați în Gaza sau apeluri la pace, în special dacă sunt exprimate atât în arabă, cât și în ebraică.


Săptămâna trecută, după 15 ani de serviciu la un spital din Petah Tikva, directorul unității de terapie intensivă cardiacă a acestuia, Abed Samara, a fost suspendat din funcție.


Motivul pare să fi fost poza sa de profil de pe rețelele sociale - un porumbel cu o crenguță de măslin și un steag verde pe care este inscripționată declarația de credință musulmană: „Nu există alt Dumnezeu în afară de Allah, iar Mahomed este profetul său”.


El postase această imagine încă de anul trecut, cu mult înainte de atacul Hamas, dar poza a fost totuși considerată ca fiind o luare de poziție în actualul conflict.


Săptămâna trecută, Samara a postat, de asemenea, un citat atribuit profetului Mahomed, care spunea că musulmanii vor trebui să răspundă pentru acțiunile lor în ziua judecății, citat despre care medicul a declarat pentru Haaretz că era destinat „liderilor și clericilor musulmani care nu fac suficient pentru a opri vărsarea de sânge”.


Cu toate acestea, autoritățile spitalicești au considerat că acesta susținea inamicul.


Samara a mai declarat pentru publicația israeliană că primește mesaje de susținere de la colegii din spital și chiar de la pacienți. Alături de acestea, primește și mesaje răutăcioase.


„Sunt mulți oameni care trimit tot felul de mesaje de amenințări și înjurături”, a spus el. „Le explic că este o greșeală. Mulți dintre ei sfârșesc prin a-mi spune că le pare rău și că nu au înțeles”.


„O tendință de a reduce la tăcere nu doar criticile, ci și simpla compasiune”


Represiunea este dirijată în primul rând de guvernul premierului Benjamin Netanyahu, scrie The Guardian.


De la atentat, poliția a primit o largă marjă de manevră pentru a stabili ce anume reprezintă opinii pro-teroriste și ce nu.


Polițiștii nu mai trebuie să se consulte cu procurorii, ceea ce, potrivit avocatului pentru drepturile omului Michael Sfard, elimină un nivel important de protecție juridică pentru libertatea de exprimare individuală.


„Asistăm la un tsunami de anchete ale poliției”, a spus Sfard. „Oamenii care sunt vizați trec printr-o experiență foarte înspăimântătoare și chiar dacă se termină fără acuzații, este totuși îngrozitor”, a spus el.


„Există o tendință de a reduce la tăcere nu doar criticile, ci și simpla compasiune”, a adăugat avocatul.


Manifestațiile de simpatie față de Gaza au fost dispersate cu forța, iar șeful poliției israeliene, Yaakov Shabtai, a declarat săptămâna trecută că protestatarii pot trece granița dacă doresc.


„Oricine dorește să se identifice cu Gaza este binevenit. Îi voi urca acum în autobuzele care se îndreaptă acolo și îl voi ajuta să ajungă acolo”, a spus Shabtai.


La începutul săptămânii trecute, biroul procurorului general al Israelului a anunțat, de asemenea, că a dat instrucțiuni universităților și colegiilor să transmită poliției cazurile studenților care au postat „mesaje de laudă pentru terorism”.


În urma instrucțiunilor, o aparentă epurare a avut loc deja în universitățile israeliene. Grupul pentru drepturile legale Adalah a raportat că aproximativ 50 de studenți palestinieni au fost convocați în fața unor comisii disciplinare în legătură cu postările lor pe rețelele sociale, iar unii au fost suspendați de la studii.


Jurnalist de stânga, ținta unui atac extremist


Intimidarea israelienilor evrei și arabi cu opinii disidente a venit, de asemenea, din partea unor persoane și grupuri fără chip, care au alimenmtat ura în spațiul online.


Într-un incident notabil, jurnalistul ultraortodox de stânga Israel Frey a postat un videoclip în care spunea Kaddish (rugăciunea evreiască pentru cei morți) pentru victimele măcelului Hamas, dar și pentru civilii palestinieni aflați sub focurile de armă din Gaza.


La scurt timp după aceea, un utilizator anonim al platformei de mesagerie Telegram a publicat adresa sa, care a fost distribuită pe scară largă de grupurile de dreapta, iar o mulțime a apărut afară, aruncând artificii la ferestrele sale și obligându-l să se baricadeze în casă, scrie Haaretz.


Ulterior, el a fugit împreună cu familia sa și în prezent este nevoit să rămână ascuns.


Alon-Lee Green, directorul național al organizației Standing Together, a declarat pentru The Guardian că situația lui Frey a fost doar un exemplu de intimidare a israelienilor care se opun politicii guvernului și care deplâng situația civililor palestinieni.


„O mulțime de oameni sunt concediați de la locul de muncă din cauza opiniilor politice diferite sau doar a identității lor”, a spus Green.


„Un alt câmp de luptă”


„În fiecare zi primim sute de apeluri telefonice la linia noastră de urgență, în special de la persoane care își pierd locurile de muncă. Despre câteva zeci dintre ele s-ar putea spune că și-au exprimat sprijinul pentru Hamas, dar majoritatea covârșitoare au postat apeluri pentru oprirea războiului sau au spus lucruri precum: există și copii în Gaza”, a explicat Alon-Lee Green.


„Este o rușine, pentru că avem nevoie de acești medici, psihologi, membri ai facultăților de arte, care fac parte din societatea noastră și care suferă de traume”, a adăugat Green. „Este, de asemenea, periculos pentru că situația poate genera un nou front în interior, cu pericol de violență intercomunitară”, a avertizat el


Publicarea datelor personale și intimidarea activiștilor pentru pace este un fenomen larg răspândit, a declarat și Ori Kol, cofondator al FakeReporter, un grup dedicat combaterii răspândirii dezinformării și a discursului urii în spațiul online.


„Ceea ce avem practic în Israel este un climat al fricii, alimentată de actori necunoscuți online”, a spus Kol, citat de The Guardian.


„Este destul de aleatoriu pe cine țintesc. Scurg detalii despre un cunoscut regizor de film de stânga, numărul său de telefon și numărul de identificare, iar în minutul următor se duc după o asistentă medicală palestiniană din nordul Israelului, care ar fi publicat o poveste cu imagini din Gaza”, a explicat acesta.


„Un lucru foarte îngrijorător pentru noi este faptul că știm că ne vom confrunta cu un alt câmp de luptă, o bătălie interioară între cetățeni, aici și în Cisiordania”, a declarat și Achiya Schatz, director executiv al FakeReporter.


Este, a adăugat Schatz, „un risc enorm pentru societate și pentru securitatea națională a Israelului”.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/israel-gaza-extremisti-climat-frica-4698064

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.