„Un Mogadishu pe steroizi”. De ce nu a început încă ofensiva terestră a Israelului în Gaza, așteptată cu înfrigurare de toată lumea

acum 1 an 190

Forțele israeliene nu au început încă ofensiva terestră împotriva Hamas, printre posibilele motive numărându-se vizita și avertismentele lui Joe Biden, precauția cu privire la extinderea conflictului în regiune, nevoia de a evita pe cât posibil creșterea victimelor civile din Gaza și de a pregăti cât mai bine o operațiune care se anunță sângeroasă, scriu BBC și Reuters.


Armata israeliană (IDF) a semnalat de câteva zile că forțele sale sunt pregătite să intre în Gaza cu scopul de a elimina Hamas o dată pentru totdeauna, după atacul terorist din 7 octombrie care a ucis cel puțin 1.300 oameni în Israel.


Peste 300.000 de rezerviști au fost mobilizați de IDF, iar în acest moment, fermele, câmpurile și kibuțurile aflate la est de frontiera cu Gaza sunt înțesate de tancuri, sisteme de artilerie autopropulsate și mii de infanteriști puternic înarmați, gata de luptă.


Aviația și marina israeliană au bombardat deja în mod repetat clădirile suspectate că ar ascunde punctele de comandă sau depozitele de arme ale Hamas și ale Jihadului Islamic Palestinian, omorând mai mulți lideri teroriști, dar ucigând și rănind un număr mare de civili în acest proces.


În acest timp, IDF a cerut civililor să evacueze nordul Fâșiei, o sarcină considerată imposibilă, ținând cont de numărul mare de oameni care trăiesc acolo. Raidurile aeriene și evacuarea civililor au declanșat un uriaș val de critici la adresa Israelului, în special din partea țărilor arabe, dar nu numai.


Wall Street Journal specula miercuri că Israelul nu este încă hotărât în privința unei invazii terestre și îl cita pe Richard Hecht, un purtător de cuvânt al IDF, care spunea: „Toată lumea vorbește despre o ofensivă terestră. S-ar putea să fie ceva diferit”.


În schimb, agenția Reuters a scris joi că o operațiune amplă care urmărește anihilarea Hamas va avea totuși loc.


Strategia israeliană, au declarat pentru Reuters trei oficiali regionali familiarizați cu discuțiile dintre SUA și liderii din Orientul Mijlociu, este de a distruge infrastructura din Gaza, chiar și cu prețul unor victime civile, de a împinge populația enclavei spre granița egipteană și de a ataca Hamas, distrugând labirintul de tuneluri subterane pe care gruparea le-a construit pentru a-și desfășura operațiunile.


Toată lumea este de acord că operațiunea va fi una sângeroasă, iar fostul general american și șef al CIA David Petraues a avertizat pentru Politico că va fi vorba despre „un Mogadishu pe steroizi”. O referire la incidentul din 1993, când trei elicoptere americane Black Hawk au fost doborâte în capitala Somaliei, provocând lupte urbane sângeroase între militanții locali și forțele americane care încercau să salveze supraviețuitorii


Prin urmare, de ce nu a început însă ofensiva terestră din Gaza?


Vizita și avertismentele lui Joe Biden


Vizita planificată în grabă a președintelui Joe Biden, care a petrecut o parte din ziua de miercuri în Israel, a oferit un semn al preocupării pe care Casa Albă o are în privința escaladării conflictului.


Washingtonul are două mari îngrijorări: criza umanitară din Gaza și efectele ei, precum și riscul ca acest conflict să se extindă în tot Orientul Mijlociu.


Președintele american și-a exprimat deja în mod clar opoziția față de orice revenire a Israelului la o ocupație a Fâșiei Gaza, din care s-a retras în 2005. Ar fi „o mare greșeală”, a avertizat Biden.


Oficial, el a vizitat Israelul pentru a-și arăta sprijinul strategic pentru cel mai apropiat aliat al Americii în Orientul Mijlociu și pentru a afla care sunt planurile Israelului pentru Gaza. Cotidianul britanic The Times scrie că liderul american și-ar fi oferit în mod privat acordul pentru o ofensivă terestră.


Neoficial, este posibil ca el să fi îndemnat la o oarecare reținere din partea guvernului lui Benjamin Netanyahu. El a îndemnat de altfel și în mod public Israelul să nu fie consumat de ură și să nu repete greșelile pe care SUA le-au făcut după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.


SUA ar dori să știe de asemenea ce intenționează să facă Israelul după ce își va fi încheiat eventuala operațiune în Gaza.


În orice caz, lansarea unei invazii atâta vreme cât Biden era așteptat în Israel, sau se afla acolo, ar fi fost picat foarte rău pentru SUA, scrie BBC.


Amenințările Iranului


Un alt motiv de ezitare pentru Israel poate fi legat de calculele privind posibila extindere a conflictului.


În ultimele zile, Iranul a emis tot mai multe avertismente, și din ce în ce mai dure, avertizând că un asalt al Israelului în Gaza nu va rămâne fără răspuns. Da ce înseamnă asta în practică?


Iranul finanțează, antrenează, înarmează și, într-o anumită măsură, controlează o serie de miliții șiite din Orientul Mijlociu. De departe cea mai puternică dintre acestea este Hezbollah, organizația politică și militară libaneză.


Hezbollah și Israel au purtat un război sângeros și neconcludent în 2006. De atunci, Hezbollah s-a reînarmat cu ajutorul Iranului și beneficiază de un arsenal puternic - se crede că are în prezent aproape 150.000 de rachete și rachete, multe dintre ele cu rază lungă de acțiune și ghidate cu precizie.


Există prin urmare o amenințare implicită că, dacă Israelul invadează Gaza, Hezbollah ar putea deschide un nou front la granița de nord a Israelului. Lucrurile s-ar complica foarte mult pentru Israel.


De menționat că, deocamdată, nu este deloc sigur că Hezbollah își dorește acest război, mai ales în condițiile în care două portavioane americane însoțite de grupurile lor de atac se îndreaptă sau au ajuns deja în zonă, gata să vină în ajutorul Israelului.


Criza umanitară


Un alt motiv al întârzierii operațiunii poate fi teama de o escaladare a crizei umanitare din Gaza.


Pe măsură ce numărul morților în rândul civililor palestinieni crește, ca urmare a atacurilor aeriene israeliene neîncetate, mare parte din simpatia globală pentru Israel, după atacul terorist sângeros al Hamas din 7 octombrie, a fost înlocuită de un apel la încetarea bombardamentelor și protejarea civililor din Gaza, scrie BBC.


Explozia petrecută marți la spitalul din Gaza, atribuită Israelului de către Hamas, și pusă de Israel și de SUA pe seama organizațiilor teroriste palestiniene, a inflamat și mai mult spiritele.


Dacă forțele terestre israeliene vor intra în forță în Gaza, atunci numărul de morți nu va face decât să crească și mai mult.


Soldații israelieni vor muri și ei, din cauza ambuscadelor, a lunetiștilor. Dar este probabil că, încă o dată, populația civilă, în mod special, să fie cea care va plăti cu viața.


Un lucru evident este că Israelul a acceptat, probabil la presiunile SUA, dar și în urma criticilor internaționale, accesul de ajutor umanitar în Gaza.


Israelul a fost de acord ca ajutorul umanitar să intre din Egipt în Gaza. Însă, premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că nu va permite aprovizionarea de pe propriul teritoriu până când Hamas nu va elibera toți ostaticii.


Anunțul lui Netanyahu i-a înfuriat pe unii din membrii familiilor israelienilor ținuți captivi de Hamas în Fâșia Gaza, scrie The Times of Israel.


O ofensivă terestră va fi sângeroasă


Un alt argument pentru întârzierea oricărei operațiuni terestre este cel al necesității pregătirii temeinice a acesteia.


Serviciile de informații israeliene au avut o perioadă proastă. Shin Bet, agenția internă de informații, a fost criticată pentru că nu a prevenit atacul Hamas.


Serviciile au încercat să se revanșeze în ultimele 10 zile, ajutând IDF să identifice numele ostaticilor și locurile unde sunt ținuți aceștia, precum și ascunzătorile comandanților Hamas.


Este posibil ca serviciile secrete, scrie BBC, să fi cerut mai mult timp pentru a aduna mai multe informații, astfel încât, dacă și când forțele terestre vor intra, acestea să se poată îndrepta direct către o adresă anume, în loc să se plimbe prin zona aglomerată, riscând să devină ținta atacurilor Hamas.


Experții militari au avertizat că, cel mai probabil, luptătorii palestinieni sunt deja pregătiți pentru o ofensivă, care s-ar putea dovedi sângeroasă pentru ambele părți.


Ultimele avertismente au venit chiar miercuri, de la fostul general american David Petraeus, care a vorbit cu publicația online Politico.


„Dacă Hamas sunt la fel de creativi în defensivă așa cum au fost în acel atac oribil, barbar, incalificabil, atunci veți vedea atentatori sinucigași, veți vedea dispozitive explozive improvizate, ambuscade, capcane”, a spus el.


Invazia ar putea fi „Mogadishu pe steroizi”, a avertizat Petraeus, fost șef al CIA.


Nimeni nu știe ce urmează


Una dintre temerile oficialilor din SUA este că nimeni nu știe ce se va întâmpla după eventuala ofensivă terestră a Israelului în Gaza.


Consilierii lui Joe Biden sunt îngrijorați de faptul că, în vreme ce ar putea provoca daune Hamas, Israelul nu a formulat încă o strategie de ieșire din acest conflict, a declarat pentru Reuters o sursă de la Washington, familiarizată cu această chestiune.


Oficialii arabi sunt, de asemenea, alarmați de faptul că Israelul nu a stabilit un plan clar pentru viitorul enclavei cu 2,3 milioane de locuitori, care este condusă de Hamas din 2006.


„Israelul nu are un final prevăzut pentru situația din Gaza. Strategia lor este să arunce mii de bombe, să distrugă totul și să intre, dar apoi ce se întâmplă? Nu au nicio strategie de ieșire pentru ziua următoare”, a declarat o sursă de securitate regională pentru Reuters.


În acest moment, Washingtonul nu crede oricum că Israelul va fi capabil să distrugă complet Hamas.


Un scenariu mai probabil, a spus sursa citată, ar fi ca forțele israeliene să ucidă sau să captureze cât mai mulți membri Hamas, să arunce în aer tunelurile și fabricile de rachete, apoi, după ce numărul victimelor israeliene crește, să caute o modalitate de a declara victoria și de a ieși.


În discuția cu Politico, Petraeus a spus și el că Israelul se confruntă cu o luptă dificilă și lungă. „Nu câștigi contrainsurgențe într-un an sau doi. De obicei, durează un deceniu sau mai mult, așa cum am văzut în Irak și în Afganistan”, a spus el.


Fostul șef al armatei SUA a mai declarat că Israelul are nevoie de un plan pentru a restabili serviciile de bază, a reconstrui Gaza și a susține guvernarea în regiune, odată ce consideră că bătălia împotriva Hamas a fost câștigată.



Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/mogadishu-steroizi-ofensiva-terestras-israel-gaza-intarzie-4694672

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.