Un pacient cu Parkinson a reușit să meargă 6 kilometri pe jos după un implant spinal

acum 1 an 162

Primul pacient care a primit un implant spinal pentru a trata boala Parkinson în stadiu avansat a povestit că a trăit „o renaștere" după ce tratamentul i-a permis să meargă din nou fără să cadă, scrie The Guardian.


Marc, în vârstă de 63 de ani, din Bordeaux, Franța, a fost diagnosticat cu această boală degenerativă în urmă cu mai bine de 20 de ani și a dezvoltat probleme grave de mobilitate, inclusiv tulburări de echilibru și „înghețarea mersului”.


După ce a primit implantul, care are ca scop restabilirea semnalizării normale a mușchilor picioarelor de la coloana vertebrală, Marc a putut să meargă aproape normal și și-a recăpătat independența.


„Practic, nu mai puteam merge fără să cad frecvent, de mai multe ori pe zi. În unele situații, cum ar fi intrarea într-un lift, băteam pasul pe loc, ca și cum aș fi fost înghețat acolo, s-ar putea spune", a spus el.


„În momentul de față, nu-mi mai este frică nici măcar de scări. În fiecare duminică mă duc la lac și merg pe jos aproximativ 6 kilometri. Este incredibil".


Implantul nu a fost încă testat în cadrul unui studiu clinic complet. Dar echipa elvețiană, care are un program de lungă durată de dezvoltare a interfețelor creier-mașină pentru a depăși paralizia, speră că tehnologia lor ar putea oferi o abordare complet nouă pentru tratarea deficiențelor de mobilitate la persoanele cu boala Parkinson.


„Este impresionant să vedem cum, prin stimularea electrică a măduvei spinării într-un mod țintit, în același mod în care am făcut-o cu pacienții paraplegici, putem corecta tulburările de mers cauzate de boala Parkinson", a declarat Jocelyne Bloch, neurochirurg și profesor la spitalul universitar CHUV Lausanne, care a coordonat lucrarea.


Boala Parkinson este cauzată de pierderea progresivă a neuronilor producători de dopamină. Pentru aproximativ 90% dintre pacienții cu boala în stadiu avansat, acest lucru duce la dificultăți de mers, inclusiv deficite de echilibru și înghețarea mersului.


Tratamentele convenționale, cum ar fi medicamentul Levodopa, pot ameliora simptomele, dar nu sunt în măsură să restabilească complet mișcarea normală.


Implantul își propune să depășească această problemă prin faptul că vizează direct zona coloanei responsabilă de activarea mușchilor picioarelor în timpul mersului.


În primul rând, echipa a dezvoltat o hartă anatomică personalizată a măduvei spinării lui Marc, care a identificat locațiile precise implicate în mișcarea piciorului. Apoi au fost implantați electrozi în aceste locații, permițând stimularea direct în coloana vertebrală.


Pacientul poartă un senzor de mișcare pe fiecare picior, iar atunci când începe să meargă, implantul se activează automat și începe să livreze impulsuri de stimulare către neuronii spinali. Scopul este de a corecta semnalele anormale care sunt trimise de la creier, în josul coloanei vertebrale, la picioare, pentru a restabili mișcarea normală.


Autorii au declarat că este nevoie de un studiu clinic complet pentru a demonstra eficacitatea clinică și au înrolat încă șase pacienți pentru a evalua dacă beneficiile aparente sunt repetate.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/pacient-parkinson-mers-6-kilometri-pe-jos-implant-spinal-4711082

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.