Un parlamentar britanic a cărui familie se află în Fâșia Gaza afirmă că oamenii nu mai întreabă unde pot merge în siguranță, ci "unde vrem să fim când vom muri", relatează Sky News.
Layla Moran, purtătoarea de cuvânt a liberal-democraților pe probleme de afaceri externe, a declarat că guvernul britanic și alți aliați internaționali "eșuează" în prevenirea victimelor civile prin refuzul de a cere o încetare a focului, în timp ce a descris disperarea resimțită de palestinieni.
Israelul le-a spus oamenilor să fugă în sudul Fâșiei Gaza înainte de extinderea operațiunilor terestre, în următoarea fază a războiului.
Layla Moran a declarat, pentru BBC: "Sunt bombardamente în sud - sunt bombardamente pe așa-numita rută sigură care le-a fost dată pentru a ajunge în sud".
"Nicăieri în Gaza nu este sigur, iar conversațiile din Gaza, mi-e teamă să o spun, s-au schimbat. Oamenii nu mai spun: «Unde ne ducem pentru a fi în siguranță?» - întrebarea pe care o pun acum este «Unde vrem să fim când vom muri?»".
Moran, care a devenit primul parlamentar britanic de origine palestiniană atunci când a fost aleasă în 2017, a declarat că are trei generații de familie extinsă în Gaza - inclusiv gemeni de 11 ani.
Ea a spus că a fost "profund ofensator" faptul că Michelle Donelan, secretarul britanic pentru știință, a sugerat că Hamas le ordonă oamenilor să rămână pe loc.
"Nu asta se întâmplă. Mi se pare profund jignitor să sugerezi că Hamas dă familiei mele orice fel de ordine de marș. Ei nu au nimic de-a face cu Hamas", a precizat Moran.
Layla Moran a mai spus că familia ei, care se adăpostește într-o biserică, "nu se poate mișca" din cauza bombardamentelor israeliene.
"Aceasta nu este o hiperbolă, nu este doar din partea (familiei mele), ci și a prietenilor și familiei lor cu care suntem în contact. Nu pot să subliniez îndeajuns gravitatea situației", a adăugat ea.
"Așa că atunci când aud de la guvern că vrea să reducă la minimum victimele civile, trebuie să le spun că eșuează, strategia guvernului britanic, a Americii și ceea ce sancționează efectiv prin modul în care Israelul răspunde", a precizat Moran.
Guvernul britanic și aliații internaționali au cerut o pauză în ostilități pentru ca ajutoarele umanitare să poată intra în Gaza și pentru ca cetățenii străini să poată pleca - dar nu au susținut o încetare totală a violențelor.
Layla Moran solicită o încetare umanitară a focului, care să ofere "spațiu politic" pentru a "scădea temperatura" în urma "limbajului guvernului israelian" ce escaladează conflictul și să permită începerea negocierilor de pace.
Numărul persoanelor ucise în Gaza de la începutul conflictului a ajuns la 8.005, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas. Fâșia este bombardată ca răspuns la atacurile surpriză ale Hamas din 7 octombrie, în care cel puțin 1.400 de persoane au fost ucise pe teritoriul israelian.
Forțele terestre israeliene, inclusiv coloane de tancuri, au pătruns în Gaza în weekend, în ceea ce premierul Benjamin Netanyahu a descris drept "doar începutul" celei de-a "a doua etape a războiului".
Evoluția a stârnit o îngrijorare sporită cu privire la criza umanitară care se desfășoară în această enclavă de 25 de mile, după ce bombardamentele au întrerupt comunicațiile vineri seara târziu - o pană de curent care a urmat blocadei israeliene asupra apei, alimentelor, combustibilului și altor produse de bază ce ajung la 2,3 milioane de palestinieni care sunt efectiv blocați.
Foto: Profimedia Images
Urmărește LIVETEXT desfășurarea războiului dintre Hamas și Israel