Un preot ortodox laudă documentarul despre Arsenie Boca. Momente speciale la proiecția de la Sibiu a filmului lui Alexandru Solomon

acum 1 an 189

S-a înregistrat o supriză, într-un sens bun, marți seara, la Sibiu. S-a ridicat și a vorbit chiar un preot care l-a cunoscut pe Arsenie Boca. 


Agenții de pază din mall-ul Promenada Sibiu, în al cărui multiplex Cine Gold a avut loc marți seară, cu casa închisă, proiecția documentarului „Arsenie. Viața de apoi” au fost mobilizați degeaba. 


Febrilitatea care a însoțit evenimentul din cadrul celei de-a 30-a ediții a Astra Film Fest, venită din încercarea eșuată a Arhiepiscopiei Sibiu de a interzice proiecția filmului s-a stins într-o dezbatere calmă la care până și preotul Nicolae Zian Streza din Rășinari, care a stat în primul rând, l-a felicitat pe regizorul Alexandru Solomon.


Părintele Streza: „Bravo!”


Venit în civil („ca să nu fiu caterisit”) părintele Streza, care l-a cunoscut pe Arsenie Boca și a scris o carte despre el, a menționat două scene care l-ar fi făcut și pe Arsenie Boca să râdă din sală: „scena Arsenie în căruță (...) Teribilă scenă! Apoi scena când dispare de la Canal. Bravo!” 


Părintele Streza s-a referit și la detalii cum ar fi pictarea Bisericii Drăgănescu după o vizită la Schitul Românesc Prodromu de pe Muntele Athos, unde Arsenie Boca s-a dus fără aparat de fotografiat și „a benoclat cu ochii” imaginea călugărului crucificat pe care a reprodus-o cu propriul său chip. 


Alexandru Solomon, care imediat după proiecție mulțumise organizatorilor festivalului „că nu s-au lăsat intimidați”, a vorbit mai târziu, poate stimulat de faptul că pericolul scandalului trecuse, de autocenzura unor persoane care se sesizează din oficiu „să anuleze proiecția unui film care, Doamne iartă-mă, nu poate schimba credințele oamenilor”.


Întâlnirea cu publicul s-a prelungit


„Niciodată filmul documentar n-ar fi ajuns să fie dezbătut de arhiepiscopie, de Patriarhie, de tot felul de instituții care mai de care – PSD Sibiu, PNL Arad șamd”, a spus el. 


„Nici nu știau că există genul documentar, acuma au aflat și și-au pus problema: Este un documentar sau nu este un documentar?”, a spus regizorul în aplauzele publicului.


Pentru a preîntâmpina, probabil, reacții agresive din sală, festivalul a ales în locul obișnuitei sesiuni de întrebări și răspunsuri de după proiecție, o dezbatere la care, pe lângă regizorul Alexandru Solomon și producătoarea Ada Solomon, au fost invitați teoreticiana Mihaela Miroiu (care locuiește la Sibiu) și scriitorul sibian Radu Vancu. 


A fost o jumătate de oră de dezbatere, dar jumătatea de oră programată pentru răspunsuri la întrebările publicului s-a prelungit pentru că au fost multe întrebări.


„Mă așteptam la reacții contrare, la sensibilități, la iritare, dar în același timp m-am străduit cu toate puterile mele să fac un film care să nu jignească și să nu rănească credința oamenilor”, a mai spus Alexandru Solomon, adăugând că unii prieteni i-au reproșat că nu a fost mai vehement. „Poate că era mai bine să fi fost mai vehement dacă tot a ieșit scandal, nu?, dar nu ăsta era scopul. Scopul era să surprind un pic spiritul timpului din punctul de vedere al unui raționalist disperat.”


Ada și Alexandru Solomon la premiera de gală a filmului "Arsenie. Viața de apoi", la Cinema Elvire Popesco, în București, 29 august 2023. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Miroiu: „Industria Arsenie Boca a salvat economic o bună parte din zona Hunedoarei”


Mihaela Miroiu, a cărei prezență echilibrată ridică nivelul oricărei discuții, s-a referit la „senzația de gol” pe care oamenii o au în relația cu biserica, ceea ce ar justifica amploarea cultului Arsenie Boca. 


„Eu nu cred că Biserica Ortodoxă se folosește de chestia asta. Eu cred că se folosesc în principal oamenii care au un gol sufletesc în ceea ce poate să le ofere la nivel de comunitate, credință și speranță chiar biserica lor.”


Ca hunedoreancă, Mihaela Miroiu a vorbit și despre „partea de beneficiu” a acestui cult. „Industria Arsenie Boca a salvat economic o bună parte din zona Hunedoarei și Hațegului.”, a spus profesoara de la SNSPA. 


Solomon despre ură


Referindu-se la controversele din jurul filmului, producătoarea Ada Solomon a vorbit despre „dureroasa imposibilitate de a te face auzit”, pe care o consideră „simptomatică în societatea noastră”. „Cantitatea de ură, de murdărie pe care am primit-o fără drept de apel și câteodată la nivel foarte personal e greu de dus”, a spus Ada Solomon.


Cum s-a născut disputa și ce spun oamenii


„Încadrat fals în ciclul documentarelor, filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor şi valorile lui spirituale. Viaţa părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare şi jignire a mii şi mii de credincioşi ai Bisericii Ortodoxe”, a transmis, în 25 septembrie 2023, într-o scrisoare deschisă, Arhiepiscopia Sibiului, care a solicitat ca „proiecţia acestui film să nu fie permisă în judeţul nostru”.


Organizatorii Astra Film Fest au răspuns imediat: „Astra Film Festival are o istorie de 30 de ani, în care libertatea de exprimare a fost mereu un principiu de bază. Astra Film Festival nu a cenzurat niciodată vreun punct de vedere, cu atât mai puţin vreun film din selecţia festivalului. Acesta este un principiu nenegociabil. Credem cu tărie într-o societate deschisă în care se poate discuta liber despre orice.”


După scrisoarea Arhiepiscopiei Sibiului, cotidianul local „Turnul Sfatului” a organizat un sondaj despre cum apreciază sibienii solicitarea de interzicere a filmului în cadrul festivalului. Sondajul nu a avut pretenții de reprezentativitate. Despre solicitarea de interdicție, 46 % dintre respondenți au spus că e „demnă de Evul Mediu”, 16% au considerat-o „documentată și corectă”, iar 14% „revoltătoare”.


Foto: Inquam Photos / Octav Ganea


Sursa: https://www.libertatea.ro/opinii/un-preot-ortodox-lauda-documentarul-despre-arsenie-boca-momente-speciale-la-proiectia-de-la-sibiu-a-filmului-lui-alexandru-solomon-4693369

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.