Un subofițer SRI, amenințări interlope împotriva rudelor cu care se lupta pentru o retrocedare în centrul Capitalei: „Îl prind pe fii-tu, îi rup picioarele. Dau cu mașina peste tine.. accident” 

acum 1 an 170

Un proces de retrocedare care viza un teren și un imobil de pe strada Țepeș Vodă, din sectorul 2 al Capitalei, a dus la o dispută aprigă între moștenitori. Cel desemnat să se ocupe de demersurile privind obținerea despăgubirilor de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), un subofițer SRI, nepot al proprietarului de drept, a fost trimis în judecată pentru șantaj. 


Subofițerul SRI a lansat amenințări extrem de violente la adresa unchiului și a familiei acestuia, chiar dacă știa că este înregistrat, asumându-și că ar putea primi cel mult „o suspendare”, arată datele din dosarul Parchetului Militar București, consultate de Libertatea. 
Într-o adresă transmisă Parchetului, SRI recunoaște că angajatul are anumite probleme de comportament și că a fost sancționat de mai multe ori. 
Rudele amenințate susțin că subofițerul SRI „a fost despăgubit în mod ilegal” de ANRP cu aproape două milioane de lei.
Libertatea a întrebat SRI dacă subofițerul acuzat mai lucrează în instituție, dar nu a primit încă un răspuns. Îl vom publica imediat ce ne va fi transmis.

La începutul lunii aprilie, anul trecut, o familie din Mogoșoaia, județul Ilfov, a depus o plângere la poliție, reclamându-și nepotul, subofițer SRI, pentru amenințare. În plângere, unchiul și mătușa menționau că se tem în mod real pentru viața lor, având în vedere că nepotul deținea o armă letală la locuință.


S-a dispus emiterea unui ordin de protecție provizoriu față de victime, pe o perioadă de 5 zile, care ulterior a fost prelungit de instanța de judecată la 6 luni. 


Potrivit datelor din dosarul trimis spre soluționare Tribunalului Militar, C.C. face parte din rândul cadrelor militare active ale Serviciului Român de informații, având grad plutonier major în cadrul U.M. 0198 Bucureşti.


„În urmă cu aproximativ 12 ani, nepotul meu C.C. a fost împuternicit de către tatăl meu să îl reprezinte pe acesta într-o procedură privind retrocedarea unui teren. Pentru acel teren, C.C. a fost despăgubit în mod ilegal, în numele tatălui meu, de către ANRP cu suma de peste un milion de lei. De-a lungul timpului, pentru obținerea acestei sume, C.C. a remis diverse sume de bani pe care eu nu le cunosc, unor persoane, pentru a facilita primirea banilor”, a reclamat unchiul subofițerului în plângerea înaintată polițiștilor.


Bărbatul este șofer din TIR și este mereu plecat în curse în afara țării. La începutul lunii aprilie anul trecut, a fost sunat de nepot care i-a cerut bani. „A considerat, probabil, că și eu trebuie să suport o parte din aceste cheltuieli privind retrocedarea”, a explicat bărbatul.


El a povestit și de ce nepotul devenise extrem de nervos și a început cu amenințările. 


„Apucasem să le scot părinților mei certificate de handicap pentru că aceștia sufereau de demență și Alzheimer, fiind internați la un cămin de bătrâni din Mogoșoaia, acolo unde locuiesc, ca să fiu aproape de aceștia. Nepotul meu când a aflat acest lucru a luat foc, s-a enervat, pentru că nu mai putea să facă niciun act în ceea ce-i privește pe bătrâni. Acesta m-a sunat și a început să ne amenințe, atât pe mine, cât și pe familia mea, cerându-mi bani. Despre mine nepotul meu a afirmat că va întreține raporturi sexuale cu mine și cu soția mea, pe fata mea o va scoate la produs, iar pe fiul meu că îi va rupe picioarele, dacă nu îi dau banii. Pentru a putea dovedi aceste amenințări, am luat decizia înregistrării convorbirilor telefonice”, a mai precizat unchiul. 


Subofițerul SRI: „Știi cum e cu plângerile? Azi o depui, mâine dispare”


Având în vedere virulența amenințărilor, bărbatul, nefiind în țară în acel moment, i-a solicitat soției să meargă la Poliție și să depună plângere. I-a trimis prin aplicația WhatsApp și înregistrările cu discuțiile telefonice purtate cu nepot în ziua respectivă.


Înregistrările atașate dosarului penal sunt o vulgaritate și violență extremă, sunt greu de reprodus. 


„Du-te dracu’ cu înregistrările tale de zdreanța dracu’”, îi transmite subofițerul unchiului în momentul în care este avertizat că discuția este înregistrată și că va depune plângere împotriva sa. „Știi cum e cu plângerile? Azi o depui, mâine dispare, bă, b...e!”, a replicat angajatul SRI.


„Mă țin de capul tău! Bă, mă țin de capul tău! Bă, tu nu mai dormi noaptea de mine! Bă, tu nu mai dormi noaptea de mine! Ori îți bagi mințile în cap, asta e discuție care rămâne între noi trei aici, ori îți bagi mințile în cap… indescifrabil… ești nebun!? Unu: eu mă duc la pârnaie, … indescifrabil… nu mai scot om din tine! Ca să știi cum stai!… indescifrabil… Dau cu mașina peste tine.. accident.., poate îmi iau și cu suspendare, dar du-te dracu’ în… de c**t bolnav”, se arată într-un extras din înregistrări.


În cel de-al cincilea fișier depus la dosar, subofițerul SRI este înregistrat în timp ce îi amenință pe copiii unchiului său: „Îl prind pe fii-tu, îi rup picioarele… pe fii-ta îi rup gâtul și pe nevastă-ta o f… ! Vreau banii mei acuma!”.


Cum s-a apărat angajatul SRI


Audiat pe 29 mai, anul curent, subofițerul SRI a recunoscut că îl sunase pe unchiul său pentru a clarifica aspectele legate de moștenirea bunicului său.


A precizat că, de-a lungul anilor, a făcut mai multe cheltuieli pentru retrocedarea unui imobil care a aparținut bunicilor săi. A invocat că a decis să îl sune pe unchi deoarece aflase că acesta intenționa să-și ducă mama la un notar pentru a o scoate de la căminul de bătrâni.


A recunoscut că a adresat expresii vulgare unchiului și familiei acestuia, însă a motivat că s-a referit la modul general. 


„Aceste vorbe le-am spus la supărare, nu am intenționat să agresez fizic sau de orice altă natură pe unchiul meu sau pe familia acestuia. În cursul acestor discuții telefonice înregistrate de unchiul meu, recunosc că i-am cerut acestuia exclusiv sumele de bani pe care acesta avea obligația legală de a mi le da, bani cheltuiți de mine pentru retrocedarea terenului ce a aparținut bunicilor mei. Nu am cerut alte sume de bani decât cele pe care unchiul meu trebuie să mi le remită în acest scop (taxe de succesiune, onorarii avocați, taxe de evaluare de măsurare a terenului pentru stabilirea cuantumului despăgubirilor). Estimez că această sumă ce mi s-ar fi cuvenit pentru aceste cheltuieli din 2010 și până în prezent ar fi de ordinul miilor de euro”, a declarat subofițerul la audieri.


Subofițerul a mai precizat că după ce împotriva sa a fost emis ordin de protecție i s-a ridicat arma personală, dar că „la serviciu nu am avut niciun fel de restricții”.


Probleme de comportament și la serviciu


Într-un documentul transmis de U.M. 0198 București pe 15 mai Parchetului Militar București, dincolo de „rezultatele profesionale adecvate” ale subofițerului, sunt recunoscute și o serie de probleme de comportament ale acestuia,


„De-a lungul timpului a întâmpinat, în anumite situații, dificultăți în a identifica independent soluții la problemele cu care se confruntă, fiind genul de persoană care nu manifestă implicare din proprie inițiativă. Respectă autoritatea superiorilor, însă are nevoie de un anumit tip de coordonare din partea acestora, mai puțin cazon și mai mult adaptat personalității sale. Din cauza unor dificultăți în relaționare și comunicare în mediul profesional, subofițerul a fost sancționat disciplinar de mai multe ori”, se menționează în document. 


Trimis în judecată pentru șantaj


Pe 21 iulie, Parchetul Militar București a dispus trimiterea în judecată a subofițerului. Potrivit normativelor, odată cu trimiterea în judecată subofițerul a fost pus la dispoziția comandantului unității.


În fața judecătorului de cameră preliminară, angajatul SRI a cerut restituirea dosarului la Parchet, pe motiv că procurorii i-au încălcat dreptul la apărare. A motivat că nu i s-a permis accesul la dosar și că a fost trimis în judecată la două zile după ce formulase o cerere de acces la dosar. 


Solicitarea de restituire a dosarului la Parchet a fost respinsă de Tribunalul Militar București, care pe 17 octombrie a decis începerea cercetării judecătorești.


„Verificarea legalității administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală nu a relevat încălcări ale dispozițiilor legale care reglementează desfășurarea procesului penal”, a motivat instanța. Decizia privind respingerea excepțiilor în cameră preliminară nu este definitivă.


A câștigat de la ANRP aproape două milioane de lei


Separat de ancheta penală, demersurile privind retrocedarea au fost soluționate de instanțele civile. 


Pe 5 aprilie anul curent, Secția a IV-a Civilă a Tribunalului București a admis contestația formulată de subofițerul SRI în calitate de reprezentant al bunicului moștenitor. 


„Anulează în parte Decizia de compensare nr. 24668/29.01.2019 emisă de pârâta CNCI cu privire la numărul de puncte şi obligă pârâta să emită, în favoarea persoanei îndreptăţite o nouă decizie de compensare prin puncte, corespunzător valorii finale de 1.933.011 lei, pentru imobilul situat în municipiul Bucureşti, str. Ţepeş Vodă, nr. 157, sector 2, compus din teren în suprafaţă de 520 mp şi construcţii, în prezent demolate”.


Decizia a rămas definitivă pe 13 octombrie, când Curtea de Apel București a respins apelul formulat de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor din cadrul ANRP, pentru că a fost prea târziu introdus.  


Pe lângă subofițerul SRI, în dosar au avut calitate de moștenitori-reclamanți și tatăl, respectiv unchiul său.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/un-subofiter-sri-amenintari-interlope-impotriva-rudelor-cu-care-se-lupta-pentru-o-retrocedare-in-centrul-capitalei-il-prind-pe-fii-tu-ii-rup-picioarele-dau-cu-masina-peste-tine-accident-4700037

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.