Organizația pentru drepturile animalelor PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) a difuzat videoclipul șocant, care se presupune că arată vânătoarea și uciderea urșilor negri în Ontario, Canada. Blana este vândută în Marea Britanie, unde este folosită pentru căciulile Gărzilor Regale.
Potrivit PETA, înregistrarea de două minute arată cum vânătorii din Canada ademenesc urșii negri cu găleți de mâncare, fursecuri, covrigi și alte alimente dulci, și apoi îi împușcă folosind arbaleta. Vânătorii jupuiesc urșii și le vând pielea și blana.
După cum a fost martor anchetatorul PETA, „urșii care sunt împușcați nu mor pe loc. Ei îndură o moarte lentă și îngrozitor de dureroasă din cauza infecției sau a pierderii de sânge. Uneori, vânătorii îi găsesc câteva ore mai târziu, urmând traseul sângeros. În timpul vânătorii de primăvară, sunt ucise și ursoaice care alăptează, care lasă în urmă pui care nu pot supraviețui fără ele și mor de foame”.
„Demascăm această cruzime extremă și legătura cu Garda Regală”
PETA i-a arătat filmarea lui actorului Stephen Fry, vocea care se aude pe videoclip, personalitate care s-a alăturat în „demascarea acestei cruzimi extreme și a legăturii cu căciulile Gărzii Regale”.
Odată ce vânătorii au sacrificat urșii, aceștia pot păstra părți ale corpului lor, cum ar fi capul sau ghearele, ca trofee, și pot să vândă sau să scoată la licitație blana.
Ministerului britanic al Apărării (MOD) cumpără blana urșilor negri vânați și o folosește pentru a face căciulile purtate de Garda Regelui.
Atenție, imagini care vă pot afecta emoțional!
Potrivit înregistrărilor publice obținute de PETA, între 2017 și 2022, MOD a cumpărat 498 de piei și blănuri de urs din Canada.
Este nevoie de cel puțin o piele de urs pentru a coase căciulă, iar Departamentul Apărării cumpără 100 de piei din Canada în fiecare an, a calculat PETA.
Ce spune Ministerul britanic al Apărării
MOD insistă că blana folosită pentru hainele Gărzii Regale provine din „vânătoarea etică din Canada”, iar eforturile de înlocuire a ei până acum nu au avut succes, deși „s-a încercat”.
Purtătorul de cuvânt al ministerului a spus că „blana sintetică a putrezit sau s-a umezit”, așa că „nu era potrivită”. În plus, „materialele sintetice incluse in experimente pâna acum au devenit insuportabil de urât mirositoare”.
PETA susține acum că, în urma a 15 ani de muncă, a creat împreună cu un producătorul de blană artificială un substitut care poate fi folosit de MOD.
Compania s-a oferit să furnizeze cantitatea necesară de blană gratuit până în 2030.
Foto cu caracter ilustrativ: Hepta