Mai multe erupții au avut loc în ultimii ani în zonele nepopulate ale peninsulei Reykjanes, dar ultimul focar ar putea reprezenta un risc pentru orașul Grindavik, au avertizat autoritățile, citate de The Guardian.
Un vulcan din sud-vestul Islandei a erupt în cele din urmă, după mai multe săptămâni de activitate seismică intensă, aruncând lavă și fum pe o suprafață extinsă, a anunțat Biroul de Meteorologie al țării.
„Avertisment: Erupția a început la nord de Grindavik, lângă Hagafell”, a precizat Biroul de Meteorologie pe site-ul său, precizând că erupția a început la doar câțiva kilometri de oraș și că fisurile din sol se întind spre localitatea situată la aproximativ 40 de kilometri sud-vest de capitala Islandei, Reykjavik.
Specialiștii au precizat că erupția a început în jurul orei 22:17 GMT (marți, 00.17, ora României), după o serie de mici cutremure. Imaginile și transmisiunile în direct ale postului local de știri RUV au arătat lava care țâșnește din fisurile din sol.
„Activitatea seismică, împreună cu măsurătorile efectuate de dispozitivele GPS, indică faptul că magma se deplasează spre sud-vest, iar erupția ar putea continua în direcția Grindavik”, a precizat Biroul de Meteorologie.
Fisura de la suprafața pământului avea o lungime de aproximativ 3,5 km și crescuse rapid.
Nicio persoană nu a fost rănită. Autoritățile, care se temeau de o erupție semnificativă în peninsula Reykjanes, i-au evacuat din noiembrie pe cei aproape 4.000 de locuitori ai orașului pescăresc Grindavik, după ce zona a fost lovită de un „roi seismic” de peste 1.000 de cutremure în doar 24 de ore.
Luni, poliția locală a declarat că a ridicat nivelul de alertă ca urmare a erupției, iar protecția civilă a țării a avertizat populația să nu se apropie de zonă până când autoritățile vor evalua situația.
Aeroportul internațional din Reykjavik, care se află în apropierea vulcanului, a rămas deschis, dar avioanele decolează și aterizează cu întârziere. Ministrul islandez de externe, Bjarne Benediktsson, a declarat totuși pe X că nu există „nicio perturbare a zborurilor către și dinspre Islanda, iar coridoarele internaționale de zbor rămân deschise”.
Mai multe erupții au avut loc în ultimii ani în zonele nepopulate ale peninsulei Reykjanes, dar ultimul focar ar putea reprezenta un risc pentru Grindavik, au avertizat autoritățile.
Deși locuitorilor li s-a permis să se întoarcă la casele lor între orele 7.00 și 21.00 în fiecare zi, iar unele afaceri s-au redeschis, oamenilor nu li s-a permis să rămână în oraș peste noapte.