Este posibil ca zona euro să fi intrat în recesiune în ultimul trimestru, iar perspectivele rămân slabe, a declarat miercuri vicepreședintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, adăugând că recenta încetinire rapidă a inflației este posibil să ia o pauză acum, citează Reuters.
Creșterea economică a zonei euro a oscilat pe ambele dimensiuni ale lui zero în cea mai mare parte a anului 2023 și se întrevede doar o ușoară redresare în acest an, ceea ce contribuie la stagnarea inflației, care a depășit ținta BCE de ani de zile și a forțat factorii de decizie politică să majoreze ratele dobânzilor la niveluri record anul trecut.
„Indicatorii soft indică o contracție economică și în decembrie, confirmând posibilitatea unei recesiuni tehnice în a doua jumătate a anului 2023 și perspective slabe pe termen scurt", a declarat de Guindos la Madrid.
„Datele care sosesc indică faptul că viitorul rămâne incert, iar perspectivele orientate în jos", a spus el.
De Guindos a spus că slăbiciunea economică a fost generalizată, construcțiile și industria prelucrătoare fiind afectate în mod deosebit, iar serviciile probabil că vor urma în lunile următoare.
În ceea ce privește politica monetară, de Guindos nu a oferit niciun mesaj nou, limitându-se să repete indicațiile BCE potrivit cărora o rată a depozitelor de 4%, menținută pe o „durată suficient de lungă", va contribui la reducerea creșterii prețurilor până la obiectivul BCE de 2%.
Investitorii prevăd cel puțin cinci reduceri de dobândă în acest an, prima măsură urmând să fie luată în martie sau aprilie, un termen pe care mai mulți factori de decizie l-au considerat excesiv, având în vedere presiunile persistente asupra prețurilor.
Inflația a scăzut rapid în cea mai mare parte a anului 2023, dar a revenit la 2,9% luna trecută, în principal din cauza unor factori tehnici, și s-ar putea menține în jurul acestui nivel pentru o perioadă de timp.