Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv joi, 28 decembrie, achitarea fostului premier Victor Ponta şi a fostului senator Dan Şova, ex-ministru al Transporturilor în Guvernul Ponta, în dosarul Rovinari - Turceni, după 8 ani de procese în instanțe.
„Înlătură dispoziţiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală şi menţine achitarea inculpatului Ponta Victor-Viorel, în temeiul art. 396 alin. (5) din Codul de procedură penală raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din Codul de procedură penală pentru complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală prevăzută de art. 26 Cod penal (1969) raportat la art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 41 alin. (2) Cod penal (1969) (Titlul V din rechizitoriu). Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate, care nu contravin prezentei decizii. Respinge, ca nefondat, apelul declarat de partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală împotriva aceleiaşi sentinţe” se arată în decizia instanței.
Completul de judecată care a luat această decizie a fost condus de judecătoarea Rodica Cosma, a relatat Agerpres.
Reacția lui Victor Ponta
Consilierul onorific al premierului Ciolacu a scris pe Facebook că după 8 ani de procese 8 judecatori de la ICCJ „au restabilit adevărul” în cazul său și al fostului ministru al Transporturilor, Dan Șova.
„Azi, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat decizia finala în faimosul dosar „Ponta - Șova” (dosarul care a dus, în 2015, la demisia mea din funcția de Președinte al PSD și, ulterior, din funcția de Prim Ministru): ACHITARE pentru toți cei 5 pentru că “nu exista fapte care să constituie infracțiuni””, a scris fostul premier pe Facebook.
„Nu am nicio așteptare și nicio dorință de revanșă fata de autorii acestui dosar sau față de cei care au profitat politic. Nu vreau însă să uitam că, prin acest dosar și demisia impusa, a fost schimbata soarta mea, a multor alti oameni nevinovați și chiar destinul politic al României”, a adăugat Ponta.
Care au fost acuzațiile în dosarul Turceni-Rovinari
Victor Ponta a fost trimis în judecată de DNA în septembrie 2015, alături de fostul senator Dan Şova, de Laurenţiu Dan Ciurel şi Dumitru Cristea, pe atunci director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET).
Procurorii DNA l-au acuzat pe Ponta că, în perioada octombrie 2007-decembrie 2008, prin cabinetul său de avocat, a obţinut de la Societatea Civilă de Avocaţi „Şova şi Asociaţii” peste 181.000 de lei pentru activităţi care au fost trecute în acte, dar care nu au fost efectuate.
Victor Ponta a fost judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte comise în calitate de avocat, înainte să devină premier, iar Dan Şova, avocat coordonator, a fost judecat pentru abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani.