Strategia Uniunii Europene în ceea ce priveşte războiul din Ucraina "a eşuat", iar blocul comunitar ar trebui să creeze un plan B, deoarece ucrainenii nu vor câştiga pe linia frontului, a declarat vineri premierul Viktor Orban la radioul de stat ungar, informează News.ro, care preia Reuters.
Viktor Orban a declarat, în marja summit-ului UE de la Bruxelles, că există o "mare bătălie" în special în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina, dar nu vede niciun motiv pentru ca Ungaria să impună contribuabililor săi să sprijine Ucraina.
Executivul blocului a propus ca statele membre să contribuie mai mult la bugetele comune pentru a oferi 50 de miliarde de euro Ucrainei şi să cheltuiască alte 15 miliarde de euro pentru migraţie. O altă propunere ar urma să aloce 20 de miliarde de euro în ajutor militar pentru Ucraina.
"Am constatat că această propunere nu a fost elaborată în mod corespunzător şi nu era potrivită pentru a fi o bază pentru negocieri serioase, aşa că am respins-o", a declarat Orban. "A fost o mare bătălie, mai ales în ceea ce priveşte chestiunea ucraineană", a adăugat acesta.
Orban a spus că cea mai mare problemă a fost că strategia Bruxelles-ului de a trimite bani şi ajutor militar Ucrainei pentru a o ajuta în lupta împotriva Rusiei a eşuat.
"Astăzi toată lumea ştie, dar nu îndrăzneşte să o spună cu voce tare, că această strategie a eşuat. Este evident că aceasta nu va funcţiona….ucrainenii nu vor nu vor învinge pe linia frontului", a spus Orban, adăugând că este nevoie de un plan B şi de o estimare a costurilor pentru acesta.
"Odată ce vom şti cât costă, putem împărţi această povară între noi", a mai spus premierul Ungariei.
Naţionalistul Orban, care s-a confruntat constant cu Bruxelles-ul în ultimii 13 ani din cauza politicilor despre care criticii săi spun că au erodat valorile democratice din Ungaria, a declarat că este nevoie de o schimbare de conducere la Bruxelles la alegerile europene de anul viitor.
UE urmează să decidă în decembrie cu privire la revizuirea bugetului 2021-27 în valoare de 1.100 de miliarde de euro, care este deja tensionat din cauza cheltuielilor de urgenţă în timpul pandemiei COVID şi de când Rusia a invadat Ucraina în 2022.