Vladimir Putin și Viktor Orban și-au reafirmat angajamentul pentru menținerea legăturile bilaterale în ciuda tensiunilor internaționale generate de războiul din Ucraina, care au dus la izolarea Moscovei în plan internațional, relatează Reuters.
Ungaria, care s-a opus mai multor inițiative ale UE de a sprijini Ucraina și care primește cea mai mare parte din petrol și gaze din Rusia, a refuzat mereu să se opună Moscovei după declanșarea răzbiului și a încercat să mențină la același nivel relațiile bilaterale.
Cei doi șefi de stat s-au întâlnit în casa de oaspeți guvernamentală în care este cazat Vladimir Putin înainte de începerea unui forum internațional la Beijing în care se va întâlni cu președinte chinez Xi Jinping.
„În ciuda faptului că în condițiile geopolitice actuale, oportunitățile de menținere a contactelor și de dezvoltare a relațiilor sunt foarte limitate, nu poate decât să ne bucure faptul că relațiile noastre cu multe țări europene sunt menținute și dezvoltate. Una dintre aceste țări este Ungaria”, a spus Putin.
Viktor Orban i-a spus lui Putin ca răspuns că guvernul său este interesat să continue cooperarea economică cu Rusia „atâta timp cât acest lucru este posibil”.
Nici Putin, nici Orban nu au menționat în mod explicit Ucraina, făcând în schimb referire la „situația” dificilă din Europa.
Mai precis a fost Viktor Orban într-un mesaj pe Facebook în care a transmis că ungurii vor încheierea conflictului din Ucraina.
„Astăzi, toată lumea din Europa este preocupată de o întrebare: va exista o încetare a focului în Ucraina”, a scris Viktor Orban pe Facebook, unde a postat o fotografie de la întâlnirea cu Vladimir Putin. „Pentru noi, ungurii, cel mai important lucru este ca afluxul de refugiați, sancțiunile și conflictul să se încheie”, a adăugat el.
Orban și Putin sunt în capitala Chinei pentru Forumul „Inițiativa Belt and Road” (nr Centură și Drum), care începe pe 17 octombrie.
Forumul de două zile intenționează să evidențieze succesele Inițiativei, proiectul global de infrastructură al Chinei, care își propune să conecteze comerțul și investițiile de-a lungul a ceea ce a fost odinioară Drumul Mătăsii.
Orban este singurul lider din Uniunea Europeană care participă la Forum. În ciuda faptului că Ungaria este membră a UE și NATO, guvernul de la Budapesta a menținut legături strânse atât cu Rusia, cât și cu China. În cadrul UE, Budapesta are o istorie de a se opune sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei, blocând în același timp finanțarea pentru Ucraina.