Vot final în Camera Deputaților pe legea pensiilor speciale, după ce au fost incluse cerințele CCR

acum 1 an 174

Senatul a adoptat, miercurea trecută, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 89 voturi „pentru”, 16 „împotrivă” şi o abținere, proiectul legii pensiilor speciale, cu amendamente venite de la Guvern, pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale (CCR).

Pe 2 august, actul normativ, adoptat anterior de Parlament, a fost trimis spre reexaminare în forul legislativ, după ce Curtea Constituţională (CCR) a decis că unele articole sunt neconstituţionale, ca urmare a sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). (detalii AICI)

Pe 11 octombrie, Alina Gorghiu a precizat că trebuie pusă în aplicare o decizie a CCR, pentru ca suma de aproape un miliard şi jumătate de euro din PNRR aferentă următoarei cereri de plată să nu fie prejudiciată de întârzierea acestui jalon.

Atât Ministerul Justiţiei, Ministerul Muncii, cât şi colegii din comisii au încercat să respecte atât angajamentul din PNRR, cât şi decizia CCR, a precizat Gorghiu.

Pe de altă parte, Executivul condus de Marcel Ciolacu nu mai vede motive pentru care legea ar putea fii atacată din nou la Curtea Constituțională, asta după ce au fost incorporate doleanțele magistraților.

Ciolacu declara pe 11 octombrie, că proiectul legii pensiilor speciale adoptat de Senat conţine amendamente „corecte, legitime şi de bun simţ”, care nu ar mai trebui să ridice probleme la CCR.

Votul final asupra legii pensiilor de serviciu va avea loc luni, la ora 17:00, în plenul Camerei Deputaților.

Principalele modificări făcute la legea pensiilor magistraților

1. Baza de calcul a pensiei speciale este 80% din media salariilor brute și a sporurilor pe ultimele 48 de luni ( 4 ani) de activitate. Acum se ține cont doar de ultima lună.

2. Vârsta de pensionare va fi de 47 de ani și 4 luni în ianuarie 2024, dar doar cu condiția a 25 de ani de vechime în specialitate, și va crește anual cu câte patru luni, până când va ajunge la 60 de ani în 2062.

3. Crește baza de calcul a pensiei pentru personalul auxiliar din parchete și instanțe de la 65% la 80% din media salariilor lunare brute și a sporurilor din ultimele 48 de luni de activitate.

4. Partea de necontributivitate a pensiei se va impozita progresiv cu cote cuprinse între 10% și 20% pentru partea de pensie care depășește salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

5. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

6. Magistrații care nu se pensionează la împlinirea celor 25 de ani în sistem vor beneficia de o majorare a pensiei cu 1% pentru fiecare an în care rămân în sistem.

CITIȚI ȘI:

LIVE TEXT | Război în Israel. 500.000 de oameni au părăsit nordul enclavei / Israelul susţine că Hamas a capturat 199 de ostatici

VIDEO | Donald Trump și Joe Biden au stat față în față, la 60 Minutes. Ce și-au spus cei doi președinți?

Sursa: https://www.gandul.ro/politica/vot-final-in-camera-deputatilor-pe-legea-pensiilor-speciale-dupa-ce-au-fost-incluse-cerintele-ccr-20074536

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.