Zece reţete sârbeşti de conserve cu ardei şi roşii

acum 1 an 174

Roșiile și ardeii pot fi întotdeauna consumaţi şi iarna pentru că se pot conserva foarte bine. Deși prepararea conservelor poate fi o muncă migăloasă, merită să încercaţi aceste reţete sârbeşti de conserve cu ardei şi roşii. Gustul unic al produselor de casă se va simți în fiecare borcan pe care îl deschideți.


Ajvar simplu


Ingrediente


8 kg de ardei roşii;
ulei;
sare.

Mod de pregătire


Ardeii se coc, se curăță de coajă, se curăță de semințe și codițe, apoi se lasă să se scurgă peste noapte. A doua zi, îi mărunțiți, îi sărați și îi prăjiți în ulei încins. Amestecați continuu ajvarul până când tot lichidul se evaporă. Apoi, îl puneți în borcane fierbinți, îl lăsați în cuptorul cald timp de zece minute, apoi opriți cuptorul și lăsați borcanele să stea peste noapte. A doua zi, turnați câteva linguri de ulei fierbinte peste fiecare borcan și închideți-le bine.


Ajvar de roşii verzi


Ingrediente


5 kg de roșii verzi;
0,5 kg de hrean;
0,75 kg de muștar;
1 litru de ulei;
sare.

Mod de preparare


Mărunțiți roșiile într-un robot de bucătărie, apoi puneți piureul în tifon și lăsați-l să se scurgă timp de 24 de ore. A doua zi, adăugați hreanul ras, muștarul și sarea și, amestecând încet, adăugați uleiul ca la maioneză. Când obțineți o masă omogenă, puneți-o în borcane mici și închideți-le bine.


Ardei cu muştar


Ingrediente


30 de ardei roșii cărnoşi;
250 ml de oțet de alcool;
250 ml de apă;
250 ml de ulei;
2 linguri de zahăr;
o lingură de sare;
piper;
foi de dafin;
500 g de muștar.

Mod de preparare


Curățați și tăiați ardeii în fâşii mai mari. Într-o cratiță mai largă, fierbeți oțetul, zahărul, sarea, boabele de piper și frunzele de dafin, iar când amestecul este fierbinte, adăugați suficiente fâșii de ardei pentru a acoperi fundul vasului. Fierbeți fiecare lot de ardei timp de 10 minute, amestecând din când în când. Scoateți ardeii cu o spumieră, puneți-i să se scurgă și să se răcească. Mixați muștarul și uleiul, adăugând uleiul ca și când ați face maioneză. Adăugați ardeii răciţi în muștarul bine amestecat, amestecați ușor și puneți-i în borcane.


Pindur


Ingrediente


10 kg de ardei roșii cât mai mari și mai cărnoşi;
5 kg de roșii;
3 kg de vinete, 400 ml de ulei;
100 g de zahăr;
4 lingurițe de sare;
frunze de țelină;
pătrunjel.

Mod de preparare


Ardeii se coc, se așază într-un vas și se acoperă. Se scurg, se curăţă şi se trec prin mașina de tocat carne. Între timp, puneți vinetele în cuptorul preîncălzit timp de 20 de minute. Răciți vinetele coapte, curățați-le de coajă și tocați-le ca pe ardei. Tăiați roșiile în felii, fierbeți-le cel puțin douăzeci de minute, apoi pasați-le și adăugați-le în vasul cu ardei și vinete. Gătiți totul cel puțin două ore și jumătate, apoi adăugați sare și ulei. Scoateți pindurul bine gătit de pe foc și turnați-l fierbinte în borcane preîncălzite. Închideți bine borcanele, acoperiți-le cu o pătură și lăsați-le să se răcească.


Ljutenica


Intrediente


4 kg de vinete;
4 kg de ardei roșii cărnoşi;
6 ardei iuți;
0,5 litri de ulei;
120 g de zahăr;
300 ml de oțet de fructe;
8 căței de usturoi;
sare.

Mod de preparare


Curățați vinetele de coajă și puneți-le în apă clocotită pentru a le opări puțin. Scurgeți-le, tăiați-le în bastonașe. Spălați și ștergeți bine ardeii roșii și ardeii iuți. Pe o suprafaţă încinsă la 220 de grade Celsius, coaceți ardeii roşii şi ardeii iuți, întorcându-i din când în când, apoi îndepărtați-le coaja, curățați-i de semințe și tăiați-i în fâşii. Într-o cratiță, încălziți jumătate din ulei și prăjiți vinetele până se înmoaie, apoi adăugați ardeii. Prăjiți amestecând, apoi adăugați zahărul, oțetul, usturoiul tocat și sare. Gătiți la foc mic încă jumătate de oră, turnați amestecul fierbinte în borcane și așezați-le în cuptorul încălzit la 80 de grade pentru jumătate de oră. Când le scoateți, turnați peste ljutenica uleiul rămas, închideți bine borcanele și lăsați-le să se răcească.


Ardei cu varză la borcan


Ingrediente


3 kg de ardei roșii cărnoşi;
3 kg de varză;
o pungă de boabe de piper;
100 g de sare;
0,5 litri de apă;
0,5 litri de oțet.

Mod de preparare


Spălați ardeii și tăiați-i în fâşii mai groase, iar varza tăiați-o cât mai mărunt. Așezați alternativ ardeii și varza în borcane și puneți câteva boabe de piper între fiecare strat. Cu apa, oțetul și sarea faceți un amestec cu care veți acoperi legumele. Închideți borcanele cu folie de plastic și, după câteva zile, verificați dacă legumele au absorbit suficient lichid. Dacă este necesar, faceți un nou amestec și turnați-l din nou peste ele.


Gogoşari în oţet


Ingrediente


3 kg de gogoşari sau ardei roşii;
1 litru de oțet de alcool;
3 litri de apă;
200 ml de ulei;
o lingură de sare;
o lingură de zahăr;
boabe de piper;
usturoi.

Mod de preparare


Într-o oală mare amestecați toate ingredientele, cu excepția usturoiului, pieprului și gogoşarilor. Puneţi la fiert şi, când lichidul dă în clocot, adăugați câte opt gogoşari curățaţi de semințe și fierbeți-i timp de trei minute. Tăiați doi căței de usturoi și așezați-i pe fundul borcanului, adăugați câteva boabe de piper, apoi așezați gogoşarii fierţi în borcan. Când umpleți borcanul până la jumătate, adăugați din nou piper și usturoi, apoi continuaţi cu gogoşari până când umpleți borcanul. După ce aţi adăugat din nou usturoi şi piper, turnați amestecul fierbinte peste gogşari și închideți bine borcanele.


Roşii tocate


Ingrediente


5 kg de roșii;
o legătură de țelină;
ardei iuți;
conservant;
ulei;
sare.

Mod de preparare


Spălați roșiile (folosiţi roşii nu foarte coapte), ștergeți-le bine și lăsați-le să se usuce. Tăiați-le în bucăți și treceți-le prin mașina de tocat carne. Adăugați conservantul, sărați după gust și amestecați bine. Spălați frunzele de țelină, ștergeți-le și tăiați-le fin, apoi adăugați-le roșiilor tocate. Amestecați și turnați amestecul în sticle curate, sterilizate și răcite. Când umpleți sticlele cu roșii, aveți grijă să nu le umpleți prea mult, apoi adăugați jumătate de linguriță de ulei. Păstrați sticlele închise într-un loc răcoros și întunecat. Dacă vă place iute, puneți ardei iute în sticlă.


Ardei fierţi la borcan


Ingrediente


5 kg de ardei galbeni și roșii;
1 litru de oțet de alcool;
1,5 litri de apă;
2 linguri de sare;
3 linguri de zahăr;
boabe de piper;
200 ml de ulei.

Mod de preparare


Spălați bine ardeii și înțepați-i cu o furculiță. Apoi fierbeți-i într-un amestec de oțet, apă, sare, zahăr și ulei. Așezați-i în borcane și adăugați câteva boabe de piper în fiecare borcan. Turnați amestecul fierbinte peste ardei și închideți bine borcanele.


Ardei iute în ulei


Ingrediente


ardei iuți;
ulei.

Mod de preparare


Alegeți ardei iuți de aproximativ aceeași lungime. Ştergeţi-i bine și tăiați-le codiţele. Așezați-i într-un borcan curat și înghesuindu-i cât mai strâns. Turnați ulei rece peste ei, închideţi borcanul și aşezaţi-l pe un raft. După ce consumaţi ardeii, uleiul rămas poate fi folosit ca un condiment iute.


Sursa foto: Shutterstock.com


Vezi şi alte idei de rețete de zacuscă și murături pentru sezonul rece!


Sursa: https://www.libertatea.ro/lifestyle/retete-sarbesti-conserve-ardei-rosii-4698942

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.