„Ziua de după”. Cum văd israelienii, palestinienii, Hamas, SUA și Egiptul viitorul Fâșiei Gaza, când războiul se va termina

acum 9 luni 49

Pe măsură ce conflictul din Fâșia Gaza se prelungește, fiind aproape de a intra în a treia lună, israelienii, palestinienii, americanii și alții au început să vorbească mai deschis despre ceea ce va urma după ce războiul se va încheia, scrie sâmbătă, 6 ianuarie, Reuters.


Niciunul dintre planurile discutate nu va satisface dorințele tuturor părților, dar ele oferă un cadru pentru orice negocierile care ar putea începe.


Hamas a ucis 1.200 de persoane și a răpit 240 de oameni, potrivit autoriților israeliene, în raidul transfrontalier dinspre Gaza, efectuat pe 7 octombrie. De atunci, peste 22.000 de palestinieni, majoritatea fiind femei și copii, au murit în urma atacurilor și bombardamentelor neîncetate ale Israelului asupra enclavei conduse de Hamas, conform oficialilor palestinieni din domeniul sănătății.


Planul Israelului


Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a prezentat joi ceea ce a catalogat ca fiind un plan pentru "ziua de după".


Planul lui Gallant prevede:


O guvernare palestiniană a Fâșiei Gaza, fără Hamas;
Un grup operativ multinațional pentru reconstrucția enclavei;
Egiptul va juca rolul unui actor major;
Armata israeliană va fi liberă să opereze în funcție de necesități pentru a se asigura că enclava nu mai reprezintă o amenințare la adresa securității Israelului.

"Hamas nu va guverna Gaza, Israelul nu-i va guverna pe civilii din Gaza. Locuitorii din Gaza sunt palestinieni, prin urmare, organismele palestiniene vor fi la conducere, cu condiția să nu existe acțiuni ostile sau amenințări împotriva statului Israel", a afirmat Gallant, într-un comunicat.


Premierul Benjamin Netanyahu a respins un rol pentru Autoritatea Palestiniană, care exercită o guvernare limitată în Cisiordania ocupată, iar Gallant a oferit puține detalii despre cum ar arăta guvernarea palestiniană.


"Entitatea care va controla teritoriul se va baza pe capacitățile mecanismului administrativ existent (comitetele civile) din Gaza - actori locali non-ostili", a adăugat Gallant.


Ministrul israelian a mai declarat că luptele vor continua până când cei 132 de ostatici rămași se vor întoarce acasă, Israelul va desființa capacitățile militare și de guvernare ale Hamas și până când amenințările militare vor fi eliminate din Fâșia Gaza.


Statele Unite


Secretarul american de stat Antony Blinken, care a început vineri o nouă campanie diplomatică în Orientul Mijlociu, va purta discuții suplimentare cu privire la modul în care Gaza va fi condusă dacă și când Israelul își va atinge obiectivul de a eradica Hamas, gruparea islamistă care conduce Fâșia Gaza începând din 2007.


"Ceea ce am spus clar că dorim să vedem realizat pe termen lung este reunificarea Cisiordaniei și a Fâșiei Gaza sub o guvernare condusă de palestinieni și asta este ceea ce încercăm să realizăm", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.


"Recunoaștem că va trebui, desigur, să existe o perioadă de tranziție, iar aceasta este viziunea pe care secretarul de stat o va avansa în această vizită, în cursul săptămânii viitoare", a precizat Miller.


Egiptul


Egiptul, vecin al Israelului și partener al unui tratat de pace din 1979, a acționat ani de zile ca intermediar în negocierile israeliene cu Hamas.


Propunerea egipteană, ca Hamas și aliatul său, Jihadul Islamic, să renunțe la putere pentru încetare permanentăa focului a fost respinsă de cele două grupări militante palestiniene, au precizat luna trecută două surse egiptene din domeniul securității.


Egiptul a propus alegeri, oferind în același timp asigurări Hamas că membrii săi nu vor fi urmăriți sau urmăriți penal, dar gruparea islamistă a respins orice alte concesii în afară de eliberarea ostaticilor, au adăugat sursele.


Hamas


Ca răspuns la propunerea Egiptului, un oficial Hamas a declarat pentru Reuters că viitorul Fâșiei Gaza poate fi stabilit doar de palestinieni, ceea ce face inacceptabilă orice renunțare la putere sub amenințarea israeliană.


"Orice aranjament în Gaza sau în cauza palestiniană fără Hamas sau facțiunile de rezistență este o iluzie", a declarat luna trecută șeful Hamas, Ismail Haniyeh, într-un discurs televizat.


Hamas a mai transmis că ar saluta un guvern de uniune cu Fatah și alte facțiuni palestiniene, dar liderii săi au respins recent această variantă, considerând-o o condiție pentru încetarea focului și una dictată, cu siguranță, de Israel și Statele Unite.


Autoritatea Palestiniană


Președintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut încetarea imediată a războiului din Gaza și organizarea unei conferințe internaționale de pace pentru a elabora o soluție politică durabilă, care să ducă la crearea unui stat palestinian în Fâșia Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est.


Într-un interviu acordat la 8 decembrie agenției Reuters, acesta și-a reiterat poziția sa de lungă durată în favoarea negocierilor, mai degrabă decât a rezistenței armate, pentru a pune capăt "ocupației israeliene" de lungă durată.


Un oficial american de rang înalt a declarat că ideea unei conferințe internaționale a fost discutată între diferiți parteneri, dar că propunerea se află încă într-un stadiu preliminar.


Abbas a precizat că, pe baza unui acord internațional obligatoriu, va revigora slăbita Autoritatea Palestiniană (AP), va pune în aplicare reformele mult așteptate și va organiza alegeri prezidențiale și parlamentare, care au fost suspendate după ce Hamas a câștigat în 2006 și ulterior a împins AP afară din Gaza.


Abbas nu a oferit o viziune concretă a unui plan postbelic discutat cu oficialii americani, în cadrul căruia AP ar urma să preia controlul asupra enclavei palestiniene.


Netanyahu a declarat că Israelul nu va accepta ca Autoritatea Palestiniană, în forma actuală, să conducă Gaza postbelică.


Foto: Profimedia Images


Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/ziua-de-dupa-cum-vad-israelienii-palestinienii-hamas-sua-si-egiptul-viitorul-fasiei-gaza-cand-razboiul-se-va-termina-4767616

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.