Agenţia Naţională de Integritate a constatat diferenţe nejustificate între averea dobândită şi veniturile realizate de peste 3 milioane de lei, în cazul primarului din Corbeanca, Valeriu Anton. Agenția a constatat nereguli și la un viceprimar din Maramureş şi la un consilier din Dâmboviţa, scrie News.ro.
Astfel, ANI a constatat că diferenţa este în cuantum de 3.061.855 Lei între averea dobândită şi veniturile realizate de către Anton Valeriu, primarul din Corbeanca, judeţul Ilfov, împreună cu familia, în perioada exercitării funcţiei publice.
De asemenea, Agenţia a constatat diferenţe nejustificate în cuantum de 770.574 Lei între averea dobândită şi veniturile realizate de către Ruscovan Ioan, Viceprimar al Comunei Rona de Sus, Jud. Maramureș.
În cazul lui Sîrbuleţ Mariana, consilier Local în cadrul C.L. al Com. Bucşani, Jud. Dâmboviţa, Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de 216.137 Lei între averea dobândită şi veniturile realizate.
În toate cazurile, ANI a sesizat Comisiile de Cercetare ale Averilor de la Curțile de Apel aferente, pentru cercetări amănunțite.
Primarul din Corbeanca, cercetat de DNA pentru luare de mită
Anton Valeriu, primar al comunei Corbeanca din 2008, a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv de procurorii DNA, pentru luare de mită și spălare de bani, în luna iulie a acestui an.
Acesta, la data faptelor și președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, a fost reținut pentru luare de mită, în formă continuată, spălare a banilor, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și participare improprie la fals intelectual.
Conform DNA, în perioada 2009-2019, Anton Valeriu i-a promis unei persoane că îi va rezolva cererile de restituire a unor terenuri din Corbeanca, naționalizate de comuniști. În schimb, edilul i-a cerut „jumătate din drepturile asupra acelor terenuri, după care ar fi primit, prin intermediari, foloase necuvenite totalizând 3.523.661 de euro”, susțin anchetatorii.
Pentru a ascunde mita, l-a cererea primarului, s-au făcut acte notariale care s-au bazat inclusiv pe documente falsificate, susține DNA.