Apropierea Sărbătorilor de Iarnă și inevitabilul tăiat de porc din gospodărie i-au determinat pe medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara să ofere câteva sfaturi.
Lecția de la Babeș: Mușcătura de porc se numește o postare realizată pe pagina instituției sanitare. Autoarea lecției este dr. Ana Vaduva Enoiu- medic specialist boli infectioase.
Iată sfaturile:
Pacientii care se prezinta cu plagi muscate de animale, indifierent ca sunt salbatice sau domenstice, trebuie supusi unei anamneze riguroase. Printre informatiile solicitate se numara specia animalului care a produs muscatura, tipul atacului (provocat sau neprovocat), timpul scurs din momentul producerii leziunii. Apropierea Craciunului face ca in aceasta perioada sa creasca numarul pacientilor care acuza plagi muscate de porc. Acest tip de leziune trebuie tratata de urgenta cu profilaxie antitetanica, antibiotica sau antirabica.
Medicul poate recomanda antalgice (medicamente care calmeaza durerea), suporturi volemice (tratamente medicale utilizate pentru a mentine sau imbunatati volumul sanguin al unei persoane, atunci cand exista scaderi semnificative ale volumul de sange), evaluari imagistice si, nu de putine ori, interventii chirurgicale.
De cele mai multe ori, se recomanda si profilaxia impotriva rabiei, chiar daca vorbim de un animal domestic, si asta indeosebi atunci cand nu se mai poate efectua examenul microscopic al creierului animalului, de catre medicul veterinar, prin imunoflorescenta, pentru a stabili prezenta sau absenta corpusculilor Babes-Negri intraneuronali.
Importanta trebuie acordata si profilaxiei antibiotice pentru ca in cavitatea bucala si in saliva animalului exista mai multi germeni de care trebuie tinut cont in alegerea antibioticului. Riscul de infectii este major. Printre bacteriile si microorganismele ce pot fi prezente se numara Clostridium, Streptococcus, Staphylococcus, Pasteurella. Daca aceste bacterii patrund in rana cauzata de muscatura de porc, pot duce la infectii majore ale tesuturilor si sangelui.
Tetanosul este o alta infectie bacteriana potential letala care poate sa apara in urma muscaturii. Bacteriile care provoaca tetanosul pot cauza contractii musculare severe si spasme, afectand sistemul nervos central. Muscatura de porc poate duce la afectarea grava a tesuturilor (muschi, tendoane sau oase), dar si la cicatrici permanente.
Dupa ce rana a fost spalata cu apa calda si sapun, se recomanda sa se lase apa sa curga bine peste rana, chiar daca pielea nu pare ca este perforata, iar daca in leziune sunt depistate obiecte straine: par, pietre sau fragmente de dinti, acestea se indeparteaza cu atentie.
Dupa dezinfectare, se lasa rana sa se usuce putin si se aplica o crema cu antibiotic si, in functie de cum arata aceasta, se pot asocia si antibiotice orale.
Daca rana este foarte adanca, pielea este rupta ori smulsa, sangerarea este abundenta sau daca dupa cateva zile apar semne de inflamatie, dureri locale, stari de lipotimie sau oboseala ori exista scurgeri de lichid sau chiar puroi, este necesara prezentarea de urgenta la medic.
Trebuie, de asemenea, evitate tratamentele improvizate, folosirea de ulei sau aplicarea de frunze de varza pe rana, intrucat acestea pot creste riscul septic.
In mod uzual profilaxia se realizeaza pentru minim 5 zile.
SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.
Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).
Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.