Cine finanțează Hamas: o rețea globală de criptomonede, bani cash și fundații de caritate

acum 1 an 151

Hamas, care guvernează Fâșia Gaza din 2006, se confruntă cu numeroase obstacole în a accesa fonduri din exterior, fiind catalogată organizație teroristă de SUA, Uniunea Europeană și alte state occidentale. Măsuri suplimentare pentru a opri finanțarea grupării au fost luate după atacul masiv asupra Israelului din 7 octombrie.

La începutul acestei săptămâni, poliția israeliană a anunțat că a blocat un cont bancar de la Barclays despre care autoritățile spun că avea rolul de a strânge fonduri pentru Hamas și a blocat conturile de criptomonede folosite pentru a strânge donații, fără a specifica câte conturi sau valoarea activelor.

Decizia oferă un indiciu despre mecanismul complex de finanțare, în unele cazuri din surse legitime, a grupării Hamas.

Matthew Levitt, un fost oficial american specializat în combaterea terorismului, a estimat că cea mai mare parte a bugetului Hamas, de peste 300 de milioane de dolari, a provenit din impozitele impuse pe afaceri din zonele pe care le controlează, precum și din țări precum Iran și Qatar sau de la organizații caritabile.

În februarie, Departamentul de Stat a declarat că Hamas strânge fonduri în alte țări din Golf și primește donații de la palestinieni, alți expatriați și propriile sale organizații de caritate.

O strategie din epoca medievală, adoptată de Hamas înaintea ofensivei. Pe israelieni îi așteaptă o luptă brutală în subteranele din Gaza

Recomandări

O strategie din epoca medievală, adoptată de Hamas înaintea ofensivei. Pe israelieni îi așteaptă o luptă brutală în subteranele din Gaza

„Unul dintre cei mai de succes utilizatori de cripto”

De asemenea, gruparea palestiniană a folosit, în ultimii ani, din ce în ce mai mult criptomonede, carduri de credit sau tranzacții comerciale artificiale pentru a evita restricțiilor internaționale, a spus Levitt.

„Hamas a fost unul dintre cei mai de succes utilizatori de cripto pentru finanțarea terorismului”, a declarat Tom Robinson, cofondatorul firmei de cercetare blockchain Elliptic.

Cu toate acestea, anul acesta, Hamas a spus că va renunța la criptomonede, după ce a suferit pierderi financiare. Sistemul de registru al criptomonedei poate face astfel de tranzacții urmăribile.

Cercetătorii TRM Labs au declarat, săptămâna aceasta, că finanțarea prin criptomonede a Hamas a crescut, în trecut, când au avut loc ciocniri violente cu israelienii. După luptele din mai 2021, adresele cripto controlate de Hamas au primit peste 400.000 de dolari, a spus TRM Labs.

Cu toate acestea, după atacul din 7 octombrie, grupurile care susțin Hamas nu au mutat decât câteva mii de dolari.

„Un motiv probabil pentru volumul scăzut de donații este că autoritățile israeliene îi țintesc imediat”, a transmis TRM, adăugând că Israelul a confiscat criptomonede în valoare de „zeci de milioane de dolari” de la adresele Hamas, în ultimii ani.

„Va fi o baie de sânge pentru toată lumea”. Avertismentele experților militari înaintea ofensivei israeliene din Gaza

Recomandări

„Va fi o baie de sânge pentru toată lumea”. Avertismentele experților militari înaintea ofensivei israeliene din Gaza

Între decembrie 2021 și aprilie anul acesta, Israelul a confiscat aproape 190 de conturi cripto despre care spunea că sunt legate de Hamas.

Firme fantomă pentru finanțarea Hamas

Partenerii Hamas au găsit modalități de a aduce bani în Gaza. Departamentul de Stat al SUA a declarat că Iranul oferă până la 100 de milioane de dolari anual pentru sprijinirea grupărilor palestiniene, inclusiv Hamas, prin companii-fantomă, tranzacții precum transport maritim și metale prețioase.

Până anul trecut, Hamas a înființat o rețea secretă de companii care gestionau investiții de 500 de milioane de dolari în companii din Turcia până în Arabia Saudită, a anunțat Trezoreria SUA, anunțând sancțiuni asupra firmelor în mai 2022.

Israelul i-a acuzat pe conducătorii clericali ai Iranului că au alimentat violența prin furnizarea de arme Hamas. Teheranul, care nu recunoaște Israelul, spune că oferă sprijin moral și financiar grupului. Susținerea cauzei palestiniene a fost un pilon al Republicii Islamice încă de la revoluția din 1979 și o modalitate prin care țara se modelează ca lider al lumii musulmane.

Sprijin direct pentru cetățeni

Qatarul a plătit și el sute de milioane de dolari Gazei, începând din 2014, cheltuind la un moment dat 30 de milioane de dolari pe lună pentru a ajuta la operarea singurei centrale electrice din Fâșia Gaza și pentru a sprijini familiile nevoiașe și funcționarii publici din guvernul Hamas.

 la Umbrărescu, două loturi din zece sunt supravegheate. La ceilalți constructori, două din trei sunt supravegheate

Recomandări

Oamenii morți de pe Autostrada Moldovei: la Umbrărescu, două loturi din zece sunt supravegheate. La ceilalți constructori, două din trei sunt supravegheate

Qatar a încercat, însă, să joace un rol de mediator in politica externă. Statul găzduiește cea mai mare bază militară americană din regiune, dar a fost casă și pentru lideri talibani și alte grupări aflate în conflict cu SUA, lucru ce i-a permis să medieze în unele conflicte.

Fondurile sunt transferate electronic din Qatar în Israel. Oficialii israelieni și ONU transportă apoi, în numerar, peste graniță către Gaza.

Banii sunt distribuiți direct familiilor nevoiașe și funcționarilor publici din Gaza și fiecare familie sau individ trebuie să semneze lângă numele său că a primit banii. O copie a acelei foi merge în Israel, una la ONU și alta în Qatar.

„Ajutorul Qatarului pentru Fâșia Gaza este pe deplin coordonat cu Israelul, ONU și SUA”, subliniază oficialii din Qatar.

De asemenea, în ultimii ani, Qatar a cumpărat combustibil de la Israel pentru singura centrală electrică din Gaza. De asemenea, a trimis combustibil egiptean pe care Hamas îl poate revinde, folosind veniturile pentru salarii.

Cu toate acestea, situația economică din Gaza este catastrofală, întrucât spaţiul aerian şi ţărmul este controlat de Israel, care restricţionează cine şi ce bunuri pot intra prin punctele de trecere a frontierei, iar granița cu Egiptul este controlată de regimul de la Cairo.

Cele două țări mențin o blocadă, izolând teritoriul de cea mai mare parte a lumii și forțând peste un milion de palestinieni din Gaza să se bazeze pe ajutorul internațional.

Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/cine-finanteaza-hamas-criptomonede-fundatii-4691590

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.