Ancheta, anunțată luni, are la bază noile reglementări din Legea serviciilor digitale (DSA), care a intrat în vigoare în noiembrie 2022, propunându-și să țină sub control companii din domeniul tehnologiei, scrie Associated Press.
Comisia Europeană a lansat o „procedură oficială de infringement” împotriva platformei X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, a anunțat luni comisarul Thierry Breton.
Și asta pentru că executivul UE consideră că X că nu reușește să contracareze în mod eficient conținutul ilegal și dezinformările.
Ancheta are la bază noile reglementări din Legea serviciilor digitale (DSA), care a intrat în vigoare în noiembrie 2022, propunându-și să țină sub control companiile din domeniul tehnologiei. Procedura împotriva X marchează prima investigație lansată în temeiul acestei legi.
DSA impune marilor platforme online și motoarelor de căutare să pună în aplicare măsuri mai stricte pentru a combate conținutul ilegal și riscurile pentru securitatea publică. Reglementările se aplică platformelor cu mai mult de 45 de milioane de utilizatori activi.
Pentru societățile desemnate, amenzile prevăzute de DSA pot ajunge până la 6% din cifra de afaceri globală. Un ordin judecătoresc ar putea, de asemenea, să impună închiderea temporară a unei firme în circumstanțe excepționale.
„Luăm foarte în serios orice încălcare a normelor noastre. Iar dovezile pe care le avem în prezent sunt suficiente pentru a deschide în mod oficial o procedură împotriva X”, a declarat vicepreședinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
Comisia a precizat că procedura împotriva X se va concentra pe contracararea răspândirii conținutului ilegal în UE, examinând eficacitatea măsurilor luate de platformă pentru a combate manipularea informațiilor, în special prin intermediul funcției sale de verificare a faptelor, Community Notes.
Ancheta va examina de asemenea dacă X a fost suficient de transparentă cu cercetătorii și va analiza suspiciunile conform cărora interfața sa, inclusiv cea pentru serviciul de abonamente Blue Check, ar avea un „design înșelător”.
X a reacționat la anunțul de la Bruxelles asigurând că respectă toate obligațiile.
„X își menține angajamentul de a respecta Legea serviciilor digitale și cooperează cu procesul de reglementare”, a precizat compania într-un comunicat.
„Este important ca acest proces să nu fie afectat de influențele politice și să respecte legea. X se concentrează pe crearea unui mediu sigur și incluziv pentru toți utilizatorii de pe platforma noastră, protejând în același timp libertatea de exprimare, și vom continua să lucrăm neobosit pentru atingerea acestui obiectiv”, a mai precizat comunicatul.
În octombrie, după atacul Hamas asupra Israelului, Breton a mai acuzat X, dar și TikTok sau Meta (proprietara Facebook și Instagram) că nu fac suficient pentru a contracara răspândirea dezinformării.
Iar în septembrie, vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, a declarat că X este cea mai mare sursă de dezinformare din UE.