„Moise Guran, un jurnalist serios cu vastă influență, declară că „interzicerea numerarului este o falsă dezbatere(?!), un subiect de inspirație nazistă”(???!!!) și că „bineînțeles că nu poate fi interzis”.
Declarațiile sunt regretabile.
1. Dezbaterea nu este falsă, tot așa cum dezbaterea despre creșterea impozitelor de anul trecut și de acum doi ani nu a fost falsă, fiindcă, pe bune, s-a dovedit că am avut dreptate. Nu doar eu, ci toți cei care au preconizat creșterea birurilor în vreme ce toate oficialitățile negau și se jurau că nu o vor face.
Dezbaterea nu este falsă deoarece până acum cetățenii puteau face plăți între ei în limita a 50000 lei, iar de acum încolo limita a scăzut la 10000 lei. Adică nu poți să mai vinzi o banală mașină second hand decât prin bancă – deși, repet, nu era vorba de evaziune aici. Mai mult, plafoanele vor scădea și mai mai mult în 2025! Din 2025 cetățenii nu-și vor mai putea vinde chestii unii altora în numerar decât în limita a 5000 lei!
Domnule Guran, trebuie să realizăm faptul că prin această lege România devine țara cu cea mai mare restricție la plățile cash din UE, de doar câteva sute de euro (între comercianți max. 1000-2000 lei), în vreme ce țările de lângă noi permit plăți de mii de euro sau chiar nu au vreo restricție – nu mai zic de țările occidentale, unde majoritatea nu au restricții.
Ca fapt divers, dl. Ciucă însuși a declarat ieri că limitarea cash-ului trebuie rediscutată. Deci e o dezbatere
3. Cash-ul poate fi interzis și unii chiar vor limitarea sau interzicerea lui la scară planetară. S-au scris cărți despre asta. Nu de către așa-zisul „scriitor” George Simion, ci de către Kenneth Rogoff, (Harvard, economist-șef FMI) și de către alții. Ideea există, dezbaterea există, iar guvernul României face un pas serios în direcția asta, deși nici în programul de guvernare și nici în programul electoral nu au spus că vor face asta!
Trist. În loc să ne concentrăm pe cum este mințită populația de către niște sociopați, care trăiesc din banii ei și care ar trebui să răspundă în fața populației, în loc să ne concentrăm să apărăm democrația și valorile liberale pentru care unii și-au dat viața la Revoluție, în loc să dezbatem profesionist în baza științei economice, noi o dăm în discuții de birt, a scris Glăvan pe pagina sa de pe rețeaua de socializare.