Noul președinte al Argentinei: Javier Milei, un extremist care vrea dolarizarea țării, închiderea ministerului Sănătății și „exterminarea castei politice”

acum 1 an 66

Alegerea lui Milei reprezintă „un salt în necunoscut” pentru țara sud-americană, scrie cotidianul spaniol El Pais, în vreme ce un profesor argentinian subliniază pentru New York Times că votanții au optat pentru libertarianul de extremă-dreaptă „din disperare”, după eșecurile repetate ale celorlalți politicieni.


Javier Milei, un libertarian extremist și un outsider al politicii, care a fost comparat cu Donald Trump, a câștigat duminică alegerile prezidențiale din Argentina, un viraj dramatic spre dreapta pentru țara care se luptă cu o criză economică profundă.


Milei, care are 53 de ani, este economist și fost om de televiziune, i-a convins pe argentinieni tocmai pentru că a venit din afara scenei politice, promițând schimbări radicale, îmbrățișând teorii ale conspirației și avansând o serie de propuneri extreme despre care spune că sunt necesare pentru a reforma o economie distrusă.


Milei a câștigat zdrobitor, obținând 56% din voturi în fața rivalului său Sergio Massa, ministrul de centru-stânga al economiei, care a adunat doar 44%. Voturile sale, scrie El Pais, au venit în special de la alegătorii cu veniturii medii sau mici și în mare parte de la votanții tineri.


Sprijinul pe care l-a primit din partea fostului președinte liberal Mauricio Macri a fost esențial pentru victorie.


Milei a promis să reducă cheltuielile și taxele, să închidă banca centrală a Argentinei și să înlocuiască moneda națională cu dolarul american. De asemenea, el a propus interzicerea avortului, relaxarea reglementărilor privind armele de foc și alierea strictă doar cu țări care doresc să „lupte împotriva socialismului” - SUA sau Israelul, spre exemplu.


În campanie, el a promis „exterminarea castei politice”, pe care a acuzat-o de perpăetuarea politicilor care au adus țara în faliment. În discursul său duminică seară, după aflarea rezultatelor, el a afirmat că victoria sa înseamnă „sfârșitul decadenței argentiniene”.


El a avertizat de asemenea că va fi foarte dur cu cei care se vor împotrivi „cu violență” schimbărilor pe care le propune și a anunțat că „nu va exista niciun fel de gradualitate“ a reformei.


O alegere venită „din disperare”


În vreme ce mai mulți observatori s-au declarat îngrijorați de alegerea extremă a argentininilor, unii analiști politici spun totuși că ascensiunea lui Milei reflectă mai degrabă disperarea multor cetățeni, care își doresc mai degrabă o schimbare radicală și nu sprijină neapărat ideologia sa.


Unii alegători îi împărtășesc opiniile extreme, „dar sunt alții care l-au votat pentru că văd în Milei o modalitate de a-și exprima frustrarea în fața unei realități economice și politice care nu mai este pe placul lor de mult timp”, a declarat pentru New York Times Carlos Pagni, profesor de istorie și editorialist politic la La Nación, unul dintre cele mai mari ziare din Argentina.


„Ei nu se uită la ideologia lui Milei”, a spus el. „Ei văd că Milei este supărat și că propune o pauză”, a adăugat Pagni.


Milei a acceptat comparațiile cu Trump și Bolsonaro, dar are diferențe clare față de ceilalți doi politicieni, inclusiv apetitul său pentru ideologia libertariană care l-a determinat să susțină, în teorie, politici precum imigrația deschisă și dezincriminarea drogurilor.


Dar stilul politic al lui Milei seamănă cu cel al lui Trump în multe privințe. El își atacă dur criticii și mass-media, spune că consensul științific privind schimbările climatice este un complot socialist, susține că o cabală obscură controlează țara și are chiar și o coafură excentrică care l-a făcut celebru.


Pentru mulți observatori, cea mai îngrijorătoare paralelă cu situația din SUA și Brazilia a fost afirmația lui Milei privind frauda electorală. El a pus la îndoială în mod deschis rezultatele alegerilor din 2020 din SUA și din 2022 din Brazilia și, timp de luni de zile, a susținut, cu puține dovezi, că alegerile din Argentina au fost fraudate împotriva sa.


Înainte de scrutin, el a avertizat că, dacă va pierde duminică, s-ar putea ca înfrângerea să fie cauzată de faptul că votul a fost fraudat. După ce duminică au apărut semne că va câștiga, aliații lui Milei au declarat reporterilor că alegerile au fost curate.


De asemenea, Milei a minimalizat gravitatea atrocităților comise în timpul sângeroasei dictaturi militare argentiniene din 1976 până în 1983, numindu-le „excese”, care au fost parte a unui „război” împotriva stângii. El a declarat, în timpul unei dezbateri naționale, că numărul persoanelor ucise în timpul dictaturii a fost mult mai mic decât estimările acceptate pe scară largă, de până la 30.000 de persoane.


Opinia îi este împărtășită de candidata pentru postul de vicepreședintă care i-a fost alături în campanie, Victoria Villarruel, care provine dintr-o familie de militari.


Problema nerezolvată a Argentinei și propunerile lui Milei


Milei se va confrunta acum cu o provocare majoră pe care practic niciun alt președinte argentinian nu a reușit să o rezolve în ultimele decenii: economia.


Argentina este de multă vreme una dintre cele mai instabile economii din lume, dar, chiar și după standardele sale, țara traversează în prezent una dintre cele mai grave crize.


Inflația anuală a depășit 140% - a treia cea mai mare rată din lume - mai mult de doi din cinci argentinieni trăiesc acum în sărăcie, iar valoarea monedei argentiniene s-a prăbușit.


În aprilie 2020, la începutul pandemiei, un dolar valora 80 de pesos, folosind un curs neoficial bazat pe evaluarea monedei de către piață. Săptămâna aceasta, un dolar a a ajuns la aproape 1.000 de pesos.


Milei a susținut că soluția este o renunțare drastică la vechile politici. Campania sa s-a axat pe promisiunile de a „arunca în aer” banca centrală și de a dolariza economia. În campanie, el a și distrus machete ale băncii centrale și a folosit bancnote gigantice de 100 de dolari, cu chipul său pe ele.


Celălalt accesoriu al campaniei sale a fost o drujbă pe care o flutura la mitinguri. Drujba promitea reformele profunde pe care vrea să le facă în guvern, inclusiv tăierea impozitelor, reducerea reglementărilor, privatizarea industriilor de stat, reducerea numărului de ministere federale de la 18 la opt.


El mai vrea trecerea educației publice la un sistem bazat pe vouchere și a sistemului public de sănătate la unul bazat pe asigurări. El a promis de altfel închiderea ministerelor Sănătății și Educației și eliminarea asistenței sociale.


Per total, Milei a propus reducerea cheltuielilor federale cu până la 15% din produsul intern brut al Argentinei. Recent, el a mai diluat unele propuneri, în urma unor reacții negative.


Economiștii și analiștii politici au declarat că Milei nu are sprijinul politic și condițiile economice necesare pentru a realiza o schimbare atât de radicală. Partidul său nou-născut Liberty Advances deține doar șapte din cele 72 de locuri din Senatul argentinian și 38 din cele 257 din Camera Deputaților.


El va fi nevoit să se bazeze pe sprijinul aliaților fostului președinte liberal Mauricio Macri.


Cu toate acestea, pentru mulți argentinieni, Milei va oferi o schimbare binevenită de la peronism, mișcarea politică care a deținut președinția timp de 16 din ultimii 20 de ani, aplicând în mare parte politici de stânga de multe ori ineficiente.


O veste bună pentru mișcarea de extremă-dreapta


Alegerea lui Milei, scrie New York Times, este o victorie pentru mișcarea globală de extremă dreapta care a căpătat putere odată cu alegerea lui Trump și a unor politicieni similari, printre care Jair Bolsonaro din Brazilia.


Bolsonaro și partidul de extremă dreapta Vox din Spania l-au aplaudat de altfel pe Milei. Fostul prezentator al postului Fox News, Tucker Carlson, a călătorit în Argentina pentru a-i lua un interviu, iar miliardarul Elon Musk a declarat duminică, după victoria lui Milei, că pentru Argentina urmează prosperitatea.


Trump însuși l-a felicitat pe câștigător. „Sunt foarte mândru de tine”, a spus el într-o postare. „Vă veți schimba țara și veți face cu adevărat Argentina măreață din nou!”, a spus fostul președinte american.


Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva l-a felicitat și el pe noul lider argentinian, în ciuda criticilor primite de la acesta. „Urez noroc și succes noului guvern. Argentina este o țară mare și merită tot respectul nostru”, a spus Lula.


În campania electorală, Milei a criticat public politicile lui Lula și l-a catalogat drept un „comunist furios”.


Președintele de stânga al Columbiei, Gustavo Petro, a declarat că rezultatul alegerilor este „trist pentru America Latină”. „Neoliberalismul nu mai are o propunere pentru societate, nu poate răspunde problemelor actuale ale umanității”, a spus el, potrivit BBC.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/argentina-javier-milei-presedinte-4723929

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.