Oradea – un model pentru țară (2)

acum 1 an 90

Omul cheie al schimbărilor din Oradea este fără îndoială Ilie Bolojan, un fel de inamic public al inerției și delăsării, un caracter puternic dotat cu o minte logică și cu un simț special de organizare. Ilie Bolojan a venit la primăria orașului Oradea cu o agendă simplă, fiecare însemnînd cîte o problemă. Traficul urban, eficiența personalului din primărie, soluționarea parcajelor, restaurarea clădirilor istorice, accesarea de fonduri  europene în toate nevoile importante ale orașului, dezvoltarea ordonată a periferiei cu parcuri industriale, promovarea unei generații de politicieni tineri și dinamici, un alt aeroport și altele, ceva mai mici.

Ilie Bolojan a început ca un buldozer. Personalitatea lui puternică impune, sperie sforarii și pomanagiii și tulbură jocurile politice. Nici n-am început să scriu despre el și   comentariile de pe site-ul cotidianul au fost invadate de  atacurile postacilor trimiși să-l umple de noroi.

Înainte de a apuca să scriu despre neobișnuita schimbare  a orașului Oradea și despre rolul lui Ilie Bolojan în orchestrarea acestei modernizări, cățeii și dușmanii lui s-au grăbit să-l latre și să-l muște. Mediocrii și lătrăii, cei care sunt gata să nege și să îngroape orice idee și orice proiect s-au grăbit să-l  spurce. Le  reproduc cîteva dintre  aiurelile transmise la redacție imediat după episodul 1, exact pentru a le ilustra micimea. Unul dintre ei este un fanatic de tip Romania Mare. Imi scrie mereu despre trădări și antiromânisme. Unii sunt rezerviști care contestă orice nu înțeleg și socot pericole pentru țară chiar și libertatea de  a trece strada. Alții fac parte din oastea de postaci a PSD-ului, cea care a fost pusă în funcțiune pentru a-l gonfla pe Marcel Ciolacu și pentru a  terfeli pe oricine i-ar putea face concurență în ambițiile sale prezidențiale. Reproduc cîteva dintre ele ca probă de egoism și gîndire șchioapă și otrăvită.

Merită să citiți ce gîndesc unii dintre compatrioții noștri despre cineva care se ridică deasupra lor și  se străduie să genereze progres în societate!

„Când o să vă dați seama de ce a fost aleasă Oradea pentru acest proiect, o să fie prea târziu. Nimic nu este la întîmplare. Vedeți investițiile din centru, cui aparțin. Oportunitățile de la Oradea nu sunt pentru români, nici pentru unguri. O să iasă rahatul la suprafață, dar o sa fie prea târziu. Răul e aproape gata!”

  ”Da‘ UNDE sunt Statuile ROMANILOR Faimosi din Ardeal? Si DE CE SUNT Statui de STRAINI Asupritori SALBATICI ai Romanilor Martirizatzi 1000 de Ani in Ardeal si chiar Statui de CRIMINALI AntiROMANI ?”

 ”Am înțeles… se începe promovarea lui Bolojan la președinție după modelul Klaun Johannus. Mai întâi se dau fonduri europene pentru cosmetizarea „Oradiei”, așa cum s-a făcut la Sibiu, când era Klaun acolo primar pentru a se da exemplu populației, ia uite domne’ ce om gospodar, cate a făcut, ce față „europeană” și civilizată a dat urbei pe care a administrat-o… Aceeași tactică folosită pentru ai păcăli pe prostovanii creduli care nu reușesc să vadă niciodată interesele mai mari din spate. În cazul lui

Klaun, Occidentul și-a văzut interesul împlinit având aici omul lor care a condus România numai și numai promovând interesele străine de zece ani, timp în care ăia și-au scos banii investiți în cosmetizarea Sibiului înzecit, însutit. Acum vor să repete aceeași schemă cu Bolojan ăsta, un progresist sadea, o slugă a intereselor străine. Occidentul speră ca pelicanii iobagi din România să înghită iar momeala cu tot cu plută, ceea ce nu m-ar mira să fiu sincer…

Nu fugiți după fentă! Se încearcă crearea unei alte figuri emblematice pentru o carieră politică la nivel înalt… Sunt doar câțiva ani de atunci doar. De când ni se prezenta cu surle și trâmbițe, undeva în centrul țării, un alt “magician”. În fapt, draftul a venit pe căi oculte din afară. Individul în cauză nu avea nici măcar abilitatea de-a-și lega singur șireturile. Acum o știm și o simțim toți! Prea târziu…

Da statuia lui Mihai Viteazul de ce nu are loc in Oradea, întreb pentru prietenul Sergiu Mihalcea”.

 Magicianul schimbărilor de la Oradea este un om logic și metodic. Față în față cu el, cu carnețelul pe masă, am luat Oradea pe puncte, inclusiv celebrul scandal al statuilor:

  1. Pentru a schimba relația cu populația, Ilie Bolojan a făcut lumină în spațiile de contact cu cetățenii. Totul este la vedere, cu pereți de sticlă, înregistrat audio și video. Primele reacții au apărut după ce Ilie Bolojan a  redus personalul primăriei cu 300 de oameni (cînd a  cîștigat alegerile pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, a mai desființat încă 600 de posturi de la județul Bihor).
  2. A  transferat  parcarea mașinilor aparținînd lucrătorilor din primărie într-un alt spațiu public și a  pus curtea interioară la dispoziția cetățenilor veniți pentru plăți și acte.
  3. A expropriat spații, case și terenuri despăgubind la prețul pieții și a construit în inima orașului parcări etajate. Pe cele rămase la nivelul solului  le-a marcat cu roșu și le-a taxat cu un preț aproape triplu.
  4. A instalat contoare și gps în aparatele de taxare ale inspectorilor de parcări și le-a supravegheat eficiența. Cîte mașini verifică și pe ce spații o fac în timpul programului.

Foto: Sala mare din primărie pentru relații cu publicul

Consecința: pentru anul 2022, primăria din Oradea a  încasat 5 milioane de euro pe an numai din taxele de parcare. În curînd, Oradea  va avea 5.000 de locuri de parcare în zona centrală.

  1. Ilie Bolojan a fost cel care a declanșat restaurarea  clădirilor istorice și a piețelor importante. ”Am înțeles că oamenii au o reacție socială puternică atunci cînd dau ceva sau pierd. Celor care aveau case de restaurat le-am oferit  facilități. Reduceri și scutiri de impozite, posibilități de  a lua credite. N-a mișcat nimic. Din  2014  am pledat și am  obținut dreptul pentru supraimpozitare și am mărit impozitul pe clădiri cu sută la sută. A crescut numărul de autorizații de construcție pentru reparații și restaurări. Am mărit cu 500 % și reacția socială  a fost  rapidă. Clădirile publice le-am restaurat și cele private au altă față. Acum, supraimpozitarea pentru fațadele deteriorate se aplică în 80 de orașe din România”.
  2. ”Am introdus penalizări la tot ce nu era în regulă și am implementat, să zicem, violent, adică la modul categoric, sisteme  verificate din vestul Europei. Și funcționează!”
  3. Am luat lista cu numele străzilor și a monumentelor din oraș. Unii dintre oamenii Marii Uniri lipseau. Am schimbat și denumirea podurilor vechi. Și celor noi le-am dat  denumiri istorice. Avem Podul Carol, Podul Ferdinand, Podul Prezan, Podul Centenarului.
  4. Cine a fost important pentru Marea Unire și n-are statuie în oraș? Nu era Iuliu Maniu? Este! Nu Era Brătianu! Acum este! În Piața Unirii, în perioada interbelică erau statuia ecvestră a Regelui Ferdinand și o alta a Reginei Maria. Au venit ungurii și în 1940 le-au dat jos și au ridicat Statuia Ungariei Milenare. După război, au venit comuniști și au pus statuia  Ostașului Sovietic. În 1990 l-au dat jos și au amplasat statuia lui Mihai Viteazul. În  anii aceia, nimeni n-a avut curajul să repună statuile Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. L-au pus pe Mihai Viteazul. Eu mi-am asumat răspunderea să-l repunem pe Regele  Ferdinand  pe locul pe care a fost, iar statuia lui Mihai Viteazul o vom repune anul viitor, la sfîrșitul  lucrărilor de modernizare a esplanadei, la loc de cinste, în fața Catedralei Episcopale din Oradea. Iar Statuia Regelui Ladislau I am amplasat-o în cetate Oradea. El a fost fondatorul cetății Oradea și este și patronul Episcopiei Romano-Catolice. Toată această  reașezare logică și corectă mi-a adus nenumărate critici și ocări. M-au acuzat că l-am dat jos pe Mihai Viteazul și l-am pus în locul său pe Ladisalu I al Ungariei. O minciună care circulă din neștiință sau din răutate.

Ne-am străduit să dăm fiecărei personalități din trecutul  orașului locul și importanța cuvenite.

La ora aceasta, amintirea marilor personalități din istoria orașului este legată de  străzi, poduri, statui și case importante. Oradea se bucură de numele și statuile acestora, în vreme ce la București, Statuia Regelui Ferdinand, de Florin Codre, stă undeva într-o magazie și așteaptă  finalul disputelor pentru construirea soclului pe care să fie amplasată.

  1. La Oradea, primăria alocă fonduri pentru fiecare biserică și cult, în procentele reprezentate de acestea în totalul populației din oraș.
  2. La Oradea, Ilie Bolojan a înființat un birou pentru accesarea de fonduri europene. Pînă la această dată, Primăria Oradea a accesat fonduri de peste 1 miliard de euro.
  3. Oradea are o agenție de dezvoltare locală (ADLO), care gestionează relația cu investitorii și care răspunde de cele patru parcuri industriale. Mai nou, și de învățămîntul dual.
  4. „Noi am practicat la Oradea o administrație de dezvoltare, nu una de control”.
  5. La Oradea a fost construit un drum expres pe 4 benzi pentru ca traficul dinspre Satu Mare spre Arad să nu mai traverseze orașul. Acum se construiește o centură metropolitană. Toate comunele din imediata vecinătate a orașului au centuri ocolitoare.
  6. La ora la care citiți aceste rînduri se construiesc 7 pasaje subterane, unele cu parcări adiacente, menite a fluidiza traficul prin centrul orașului și a facilita acesul la locurile istorice și la instituțiile publice.
  7. Accesul la Sănătate constituie și el o lecție specială. Concurează de departe cu toate investițiile private și le surclasează. Spitalul Județean Oradea este un caz unic și pentru asta i-am dedicat un episod separat.

La sfîrșitul discuției l-am întrebat dacă nu crede că ar fi cazul să candideze pentru postul de președinte al PNL și chiar pentru cel de președinte al României. I-am spus că după părerea mea ar fi un mare cîștig pentru țară!

M-a privit îndelung, în tăcere, strîngînd puțin din măsele, apoi și-a frecat bărbia cu una dintre mîini și a revenit în poziția inițială, așteptînd o altă întrebare, semn că vorbele mele s-au lovit de un perete.

Foto: Stație de tramvai în centrul orașului

 

 

 

The post Oradea – un model pentru țară (2) appeared first on Cotidianul RO.

Sursa: https://www.cotidianul.ro/oradea-un-model-pentru-tara-2/

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.