Parada de 1 decembrie 2023 – programul manifestărilor de Ziua Națională a României

acum 11 luni 89

Peste 2.400 de militari și angajați din MApN, MAI, SRI, STS și Administrația Națională a Penitenciarelor vor participa vineri, 1 decembrie, la ora 11.00, la parada militară organizată la Arcul de Triumf cu ocazia Zilei Naţionale.


La parada de 1 Decembrie vor defila și aproximativ 130 de mijloace tehnice - tancuri, transportoare blindate, autovehicule militare, tunuri, lansatoare de rachete, sisteme de artilerie antiaeriană -, dintre care 40 sunt aeronave, adică avioane de luptă și elicoptere.


Alături de militarii români, la parada militară vor defila și aproximativ 150 de militari străini din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Olanda, dar și militari din țările aliate NATO, a transmis Ministerul Apărării. Militarii străini sunt prezenți cu 23 de echipamente terestre și militare, inclusiv aeronave de luptă din Germania, Statele Unite ale Americii și Turcia.


După încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Piața Arcului de Triumf va putea vizita standuri expoziționale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 14.00.


Evenimentele din București se încheie la ora 19.00 cu retragerea cu torțe a militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, pe traseul Palatul Cercului Militar Național - Calea Victoriei - Palatul Parlamentului - Palatul Cotroceni - sediul brigăzii. 


Ce sărbătorim pe 1 decembrie - care este semnificația zilei 


Pe 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. De atunci, s-a creat un singur stat național în așa-numita „Marea Unire”.


Granița României era în Vest, pe Tisa, incluzând o bucată importantă din Ungaria de azi și din Serbia de azi (Banatul sârbesc). Pierderea masivă de teritorii a determinat Ungaria să declare război României și Cehoslovaciei în 1919, acesta terminându-se după ce Armata Română a cucerit Budapesta în august 1919.


După Revoluția din 1989, data de 1 decembrie a fost proclamată drept Zi Națională a României. Anterior, în perioada comunistă, între 1948 și 1989, ziua națională era data de 23 august, când România a întors armele împotriva Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial. În intervalul 1866-1947, ziua națională era sărbătorită pe 10 mai, aceasta fiind Ziua Regalității.


La ce oră începe parada militară de 1 Decembrie în București 


Parada Militară Națională 2023 începe vineri, 1 decembrie, la ora 11.00, cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf.


Restricții de circulație în București pentru parada de Ziua Națională


Brigada Rutieră va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și informarea conducătorilor auto pe toate străzile adiacente și bulevardele din zona Arcul de Triumf, pentru 28 noiembrie și 1 decembrie.


Practic, toată zona de centru a Capitalei va fi blocată, este vorba despre perimetrele cuprinse între Piața Victoriei și Piața Aviatorilor, astfel


din 27 noiembrie, ora 8.00, până pe 1 decembrie, ora 17.00: închiderea alveolei, în dreptul stației S.T.B., din Piața Arcul de Triumf, pe sensul de mers dinspre Bd. Mareșal C-tin Prezan către Piața Presei Libere
între 27 noiembrie, ora 14.00-28 noiembrie, ora 18.00 și 30 noiembrie, ora 14.00-1 decembrie, ora 18.00: restricționarea parcării pe Șos. Kiseleff (rond Kiseleff) din dreptul Monumentului Infanteriei, restricționarea parcării pe Str. Docenților, restricționarea parcării pe Aleea Pescăruș
pe 28 noiembrie, între orele 3-13.00, restricționarea traficului pe Șos. Kiseleff și restricționarea traficului pe Bd. Prezan, str. Alexandru Constantinescu, Bd. Averescu, Str. Ion Mincu, Str. Barbu Delavrancea, Str. Nicolae Ionescu, Str. Ady Endre, Str. Sg. Vasile Dorobanțu, Str. Docenților, Str. Mahatma Gandhi și pe Str. Petofi Sandor, Str. Clucerului, Str. Gheorghe Brătianu, Str. Uruguay, Str. Monetăriei și Aleea Primo Nebiolo
între 30 noiembrie, ora 9.00-1 decembrie, ora 14.30, restricționarea traficului în Piața Arcul de Triumf, pentru amplasarea/demontarea tribunei oficiale
pe 1 decembrie, între orele 3.00 și 14.30, restricționarea traficului rutier pe Șos. Kiseleff, precum și a tuturor străzilor adicente din proximitate

Vezi harta restricțiilor de circulație în București pe 1 Decembrie!


Cine transmite parada militară de Ziua Națională


La fel ca în ultimii ani, Televiziunea Română, în calitate de „official broadcaster”, va asigura semnalul de televiziune care va putea fi preluat de toate posturile private în mod gratuit.


Cum va fi vremea pe 1 decembrie 


Temperaturile prognozate pentru 1 decembrie vor fi peste cele normale și vor ajunge în partea de sud și la București la aproximativ 13-15 grade Celsius. De Ziua Națională a României nu sunt așteptate ploi în Capitală.


Paradă militară de 1 Decembrie la Alba Iulia


Programul evenimentelor din cetatea Marii Uniri începe dimineața, la 9.30 și se termină seara, la 20.30, a anunțat Primăria.


09.30 Veșnică recunoștință oamenilor Unirii - Ceremonii de pomenire la mormintele lui Ion Arion, Samoilă Mârza, Florian Medrea, Dominic Medrea, Camil Velican, Aurel Sava, Cimitirul Maieri
11.00 Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun - Reconstituire istorică, Piața Cetății Alba Carolina
11.15 Discursul lui Vasile Goldiș - Moment evocator, Sala Unirii
12.00 Te Deum, Catedrala Încoronării
12.20 Focuri de artificii de zi, Esplanada Catedralei Încoronării
13.00 Caleidoscopul Unirii - Animație, prezentări, reenactment istoric, Piața Cetății Alba Carolina, Aleea Muzeului
13:00 Citirea Rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia și Rugăciune de mulțumire, Monumentul Unirii
14.00 Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori, Monumentul Unirii
15.00 Defilare militară dedicată Zilei Naționale a României, Bulevardul 1 Decembrie 1918
15.30 Marea Unire a Bucătarilor - Masa populară, Curtea interioară a Palatului Principilor Transilvaniei
15.30 România Tradițională - spectacol folcloric susținut de artiști din toate zonele istorice ale României: Nicolae Furdui Iancu, Ionuț Fulea, Veta Biriș, Mariana Anghel, Mariana Deac, CornelBorza, Traian Jurchela, Ciprian Roman, Cristian Fodor și alții, Piața Cetății Alba Carolina
18.00 Caleidoscopul Unirii - Animație, prezentări, reenactment istoric, Piața Cetății Alba Carolina, Aleea Muzeului
19.30 Un secol de dor - Concert eveniment cu Grigore Leșe și invitații săi - soprana Mihaela Pletea, Maria Chifu, Ioana Demetra Gârleanu, Taraful Cătălin Iancu, Piața Cetății Alba Carolina
20.30 La mulți ani, România! - Spectacol de artificii, Piața Cetății Alba Carolina

Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/parada-1-decembrie-bucuresti-live-parada-militara-2023-4731149

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.