REPORTAJ. Cele mai frumoase imagini cu Delta Văcărești: ultimele zile de toamnă însorită, la ofertă

acum 1 an 153

Așa a arătat natura la începuturi? Sau așa va arăta când se va vindeca? În Delta Văcărești au fost interzise trotinetele electrice.


În așteptarea ploilor de toamnă mai consistente, Delta Văcărești a devenit aurie și foșnitoare. Puține oglinzi de apă au rezistat la seceta prelungită, oglinzi năpădite de păsările acvatice care cuibăresc în zonă. Verdele a cedat loc, prematur, nuanțelor minerale de galben, alb și roșu. Rănile negre de la incendiile de vegetație se acoperă încet cu ierburi noi. 


Din iulie, au fost impuse reguli noi pentru vizitatori: fără trotinete electrice sau alte vehicule motorizate, fără foc deschis, artificii sau lampioane. Sunt trei locuri în parc unde e permis fumatul, aproape de intrările principale. Câinii au voie în parc, dar numai în lesă. 


Toate astea, pentru ca familia domnului Vidrescu, locatar reputat al tunelelor de sălcii și stuf, să fie tulburată cât mai puțin. Cu cât mai multe vidre, cu atât mai bine pentru bucureșteni, cred specialiștii care monitorizează ecosistemul din Delta Văcărești. Înseamnă că apa și aerul încă sunt prielnice vieții. 




















Tururi ghidate, spectacole și joc liber 


Pe aleile care taie parcul, vizitatorii se strecoară în liniște, pe biciclete sau la pas. E genul acela de loc care merită văzut pentru el însuși, pentru fragila lui sălbăticie, nu pentru terase, înghețată la cornet, băuturi cu pai, grătare și ecrane TV cu meciuri. Mai puțin consum, mai puține deșeuri în habitatul cintezelor. 


Poți veni cu o carte la tine, cu povești și gânduri pe suport organic, adică, mai bine decât cu telefonul și poveștile digital-virtuale. Poți veni cu un prieten sau singur. Cu familia sau cu gașca. Sau cu clasa. În Delta Văcărești au fost amenajate spații speciale pentru educație și facilități pentru persoanele cu dizabilități. Există o Deltă tactilă și o Deltă sonoră, la fel de interesantă ca Delta vizibilă. 


<strong>În weekenduri, administrația parcului organizează tururi ghidate, spectacole de păpuși, cursuri de yoga, ateliere de creație și de educație ecologică pentru copii. </strong>


Participarea la aceste activități este gratuită, pe bază de înscriere prealabilă. Cei mici pot avea ocazia să se joace liber, nestructurat, în mijlocul naturii, nu pe tartan, în spațiile îngrădite dintre blocuri. 


„Fabrica de viață”


De fapt, Delta Văcărești e opusul parcurilor așa cum le cunoaștem. Opusul panseluțelor în ronduri, al bordurilor din jurul trunchiurilor de tei. Opusul băncilor lustruite, cu suport pentru brațe. Sunt bănci de lemn și pe lângă stufăriș, dar cei mai mulți vizitatori se odihnesc așezați direct pe pământ, pe ierburile uscate. 


În Delta Văcărești, estetica rigidă a betoanelor și ideologia meschină a spațiilor verzi pe cap de locuitor se suspendă. Vegetația crește de capul ei, fără să fie stingherită de toaletări. Fauna - peste 90 de specii de păsări, plus vidre, dihori, vulpi, șobolani de apă - își împarte teritoriul și resursele după propriile legi nescrise, făcând abstracție de spinarea tunurilor imobiliare de la orizont. 


Chiar și în octombrie, când multe specii au migrat, iar altele se pregătesc de hibernare, Delta Văcărești pare cel mai viu loc din București. Administratorii parcului îl numesc, de altfel, fabrica de viață a orașului. Pentru păsările care vor ierna aici, îngrijitorii au umplut deja hrănitoarele cu semințe și conuri de brad. Vara a fost lungă și aridă, un mic ajutor din partea bipezilor cu conștiință vinovată nu strică niciodată. 




















Misiunea și viziunea frunzelor căzute


Nu în ultimul rând, Delta Văcărești e cel mai bun refugiu dacă vrei să scapi de șuieratul perseverent al suflătoarelor de frunze. Frunzele care cad aici nu sunt măturate, puse în saci de gunoi și extrase din peisaj, pentru a nu deranja capota mașinilor sau geometria plană a aleilor dintre blocuri. 


Frunzele care cad în Delta Văcărești sunt bogăție, nu deșeu. Sunt aur curat. De ele nu se atinge decât vântul. Apoi ploile. Apoi ninsoarea. Și tot așa, până devin pământ fertil, din care să înverzească alte frunze. 


Pe ici, pe colo, încă se observă dalele de beton care au stat la baza formării deltei. Încă se văd, aproape complet acoperite de mâl, rădăcini și frunziș. E ca și cum ai păși pe un fund de lac postapocaliptic, ca și cum te-ai plimba printr-o prevestire a catastrofei urbane cotropite pașnic de natură. 


Administrația Parcului Național Văcărești, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, a avut, în 2023, un buget de aproximativ 1,1 milioane de euro. Bani cheltuiți pentru salarii, promovare, pază, monitorizare și amenajări necesare proiectelor educaționale. Florile, păsările și copacii din acest parc sunt gratis, trebuie doar vegheate. În comparație, pentru un singur proiect de „amenajare peisagistică” pe malul Dâmboviței, Primăria Sectorului 3 a alocat anul acesta în jur de 3 milioane de euro. 


Delta Văcărești e ireal de ieftină. Cu accent pe ireal, așa cum apare sub soarele toamnei, în imaginile surprinse de fotoreporterul Libertatea, e fantastică de-a dreptul. 


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/reportaj-cele-mai-frumoase-imagini-cu-delta-vacaresti-ultimele-zile-de-toamna-insorita-la-oferta-4693584

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.