Cercetarea, publicată în Nature Medicine, a monitorizat peste 100.000 de americani pe parcursul a trei decenii, scrie CNN.
Conform rezultatelor, doar 9,3% dintre participanți au atins ceea ce specialiștii numesc „îmbătrânirea sănătoasă” – viața până la 70 de ani fără boli cronice precum diabetul, hipertensiunea și afecțiunile cardiace, și fără deficiențe cognitive, fizice sau mentale.
„Consumul crescut de fructe, legume, cereale integrale, nuci, leguminoase, grăsimi nesaturate și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi este asociat cu șanse mai mari de îmbătrânire sănătoasă”, declară Dr. Leana Wen, expert în wellness și fost comisar de sănătate în Baltimore.
În contrast, alimentele bogate în grăsimi, sodiu, băuturi îndulcite și carne roșie sau procesată reduc semnificativ șansele unei bătrâneți fără probleme de sănătate.
Studiul a analizat aderența participanților la opt tipuri de diete consider...